Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Onze vereniging

ARDEA is de Natuurpunt-vogelwerkgroep in de regio Antwerpen-zuid. In de gemeenten en districten Hove, Edegem, Wilrijk, Hoboken en Antwerpen-Kiel werken wij aan een betere kennis en bescherming van wilde vogels.
We organiseren onderzoek, excursies, cursussen en infomomenten rond vogels, waarbij iedereen welkom is. Om zeldzame broedvogels zoals gierzwaluwen, uilen en roofvogels meer kansen te geven, zetten we nestkastprojecten op.
We werken nauw samen met de Natuurpuntafdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen.
Zin om mee te doen?
Contacteer ons per e-mail naar ardea@hobokensepolder.be
Raadpleeg onze blog of volg de Ardea-FB-pagina! Bezoek ook onze website.
Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

Verslag slaapplaats telling Halsbandparkieten in het Kielpark op 16 maart 2019

VogelwaarnemingenGeplaatst door Walter De Weger 17 mrt, 2019 10:48:51

Verslag slaapplaats telling Halsbandparkieten in het Kielpark op 16 maart 2019

Om 16u30 zijn we met 2 leden van ARDEA samengekomen aan de ingang van het Kielpark . Namelijk Guy Borremans, en mezelf Walter De Weger . Ook waren er 4 bezoekers gekomen om dit spektakel te kunnen aanschouwen. Deze hadden via het blog van ARDEA vernomen dat er een telling van de slaapplaats voor Halsbandparkieten zou plaats vinden.

Misschien wel iets te vroeg omdat het schouwspel om 18u24 begon met een eerste groepje van 7 vogels die zich in punt A gingen postvatten. (Volgende voorjaars telling zullen we later laten beginnen).

Vanaf dan kwamen er geregeld kleine groepjes die gingen zitten in plaats A en B. zij kwamen vanuit de richting Kiel, Wilrijk en Hoboken . Een deel van de vogels van punt A en B verhuisden even nog naar punt AB. In het totaal zaten er daar 106 Halsband parkieten. Spijtig genoeg was de blauwe mutant die we de vorige keren toch mooi te zien kregen er niet meer bij. Rond 18u35 waren onze bezoekers naar huis gegaan. Maar Guy en mezelf bleven nog voort tellen. En we kregen waar voor ons geld, want vanuit de richting ring kwam er plots een grote groep van 52 vogels in punt C zitten en daar waren er 2 gele mutanten bij. Duidelijk te zien ( zie bijgevoegde foto).

Rond 18u 48 verhuisden alle vogels van punt A, B en AB zich naar punt D . De vogels vanuit punt C volgde hun voorbeeld.

Uit eindelijk zaten er 158 vogels in de boom aan het kruispunt van de Kolonel Silvertopstraat en de eerste oprit naar de A12. Zij verkozen blijkbaar een plekje waar er een straatlantaarn staat. Dit was ons al bij vorige keren opgevallen dat de Halsbandparkieten een verlichte slaapplaats verkozen. Hier waren ze duidelijk te zien in de verlichte boom.

Het valt wel op dat het ditmaal minder exemplaren waren dan bij onze laatste telling van November 2018 waar we uitkwamen op 188 exoten. Blijkbaar zitten er veel vogels op nest. Zoals dat het geval is in het natuurgebied Hobokenpolder. Dit zullen we misschien kunnen vaststellen bij onze volgende najaar telling in November.

Welke resultaten en verrassingen (kleurmutanten) kunnen we op onze volgende telling verwachten in November 2019?
  • Reacties(0)