Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Onze vereniging

ARDEA is de Natuurpunt-vogelwerkgroep in de regio Antwerpen-zuid. In de gemeenten en districten Hove, Edegem, Wilrijk, Hoboken en Antwerpen-Kiel werken wij aan een betere kennis en bescherming van wilde vogels.
We organiseren onderzoek, excursies, cursussen en infomomenten rond vogels, waarbij iedereen welkom is. Om zeldzame broedvogels zoals gierzwaluwen, uilen en roofvogels meer kansen te geven, zetten we nestkastprojecten op.
We werken nauw samen met de Natuurpuntafdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen.
Zin om mee te doen?
Contacteer ons per e-mail naar ardea@hobokensepolder.be
Raadpleeg onze blog of volg de Ardea-FB-pagina! Bezoek ook onze website.
Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

Filmavond

Ardea algemeenGeplaatst door Eddie Schild 14 mrt, 2019 07:02:35

Filmavond Wilrijk 9 maart 2019

Zaterdag 9 maart organiseerde Natuurpunt Antwerpen haar laatste wintersessie van het seizoen 2018 – 2019..Een tachtigtal Zuidranders, aangevuld met supporters van de Vogelwerkgroep Ardea, Natuurpunt Hobokense Polder en enkele sympathisanten van de filmmakers vulden het auditorium van het districtshuis van Wilrijk voor een gevarieerde en boeiende filmavond met werk van eigen leden.

Na een korte inleiding van de sessievoorzitter a.i. Tuur beet Guy Borremans de spits af met een reeks schitterende natuurbeelden en kortfilms. De beelden gaven een goed overzicht van enkele recente Ardea activiteiten : de tellingen op de vogeltrektelpost Hobokense Polder, de zeevogelsafari voor de Nederlands Delta , Lac du Der (Fr) met kraanvogels. Ook één van de laatste “topevenementen” ingericht door Ardea de Tarifa reis kwam uitgebreid aan bod met niet alleen aandacht voor de migrerende roofvogels en ooievaars maar ook zeezoogdieren in de straat van Giberaltar, landschappen en de plaatselijk flora. Deze impressies werden afgewisseld met werk uit de uit de eigen portfolio met o.a. zwarte specht in actie , eierstelende vos, jagende reigers, burlende herten en duifetende havik, aangevuld met de exploten van sociaal incapabele Michiel op gebied van natuurbeleving en bescherming.

Dan de pauze om te bekomen van deze montage waarbij door de aanwezigen de contacten werden hernieuwd en afspraken voor het nieuwe seizoen werden bevestigd.

De tweede helft van deze film- en beeldavond startte met de beeldmontage van Luc Van Schoor “Oog in oog met de Pardellynx” die met de technische kennis van Marc Teeuws in elkaar was gestoken. Naar goede gewoonte becommentarieerde Luc gedurende 25 minuten op een knappe wijze zijn beelden en verstrekte hierbij heel wat informatie over de habitat, leefwijze en bedreigingen van deze zeldzaamste Europese katachtige, en vulde deze aan met nuttige tips voor Paradellyncx watchers in spe die dit bijzonder dier life zouden willen zien in el Parque Natural Sierra de Andujar.

De spanning of we de Pardellynx wel zouden zien werd geleidelijk opgebouwd met als hoogtepunt de twee Pardellynxen die zich rustig in hun leefgebied lieten bewonderen en de op het einde weglopende Pardellynx met op de achtergrond een welgekozen begeleidende muziek.

Vervolgens toonde William Van Doninck zijn kortfilm over het Frijthout en de inauguratie van dit nieuwe natuurgebied in Hove. Een bewijs dat het aanleggen van natuurgebieden in ons dichtbebouwde Vlaanderen nog wel kan mits men wil en geëngageerde burgers het initiatief nemen en het beleid mede aansturen.

Als afsluiter presenteerde William zijn film 'Kleine Nete'. Deze deels laagland, deels getijdenrivier, werd over haar loop van 45 km gevolgd van de brongebieden tot aan de monding te Lier in de Grote Nete met aandacht voor het landschap, erfgoed en culturele weetjes. Deze film laat zien dat ook in onze provincie nog mooie te ontdekken natuurgebieden te bezoeken zijn.

Bedankt Guy, Luc en William voor de interessante en geslaagde avond met zeer afwisselende prachtige beelden en filmen.

Foto: Sonja Van Kerckhove

FGE  • Reacties(0)