Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Onze vereniging

ARDEA is de Natuurpunt-vogelwerkgroep in de regio Antwerpen-zuid. In de gemeenten en districten Hove, Edegem, Wilrijk, Hoboken en Antwerpen-Kiel werken wij aan een betere kennis en bescherming van wilde vogels.
We organiseren onderzoek, excursies, cursussen en infomomenten rond vogels, waarbij iedereen welkom is. Om zeldzame broedvogels zoals gierzwaluwen, uilen en roofvogels meer kansen te geven, zetten we nestkastprojecten op.
We werken nauw samen met de Natuurpuntafdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen.
Zin om mee te doen?
Contacteer ons per e-mail naar ardea@hobokensepolder.be
Raadpleeg onze blog of volg de Ardea-FB-pagina! Bezoek ook onze website.
Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

ARDEA activiteiten februari-juni 2019

AgendaGeplaatst door Luc Van Schoor 04 feb, 2019 18:10:49

Vogelwerkgroep ARDEA - Natuurpunt Antwerpen zuid

smiley Activiteiten 2019/01 smiley

www.hobokensepolder.be / www.zuidrand.be / ardea@hobokensepolder.be / FB: Vogelwerkgroep ARDEA . Voor meer info zie website

• zat. 9 februari 2019: Beeldmontage ‘Oog in oog met de Pardellynx’-premiére
Presentatie door Luc Van Schoor- vwg ARDEA op de ledenavond van Natuurpunt Hobokense polder. Een indringend beeld over verspreiding , bedreigingen en biodiversiteit in het Andalusisch leefgebied van deze zeldzaamste katachtige ter wereld. (info 0494/33 63 09)
Voorinschrijven met maaltijdkeuze noodzakelijk en plaatsen zijn bij deze aankondiging mogelijk reeds volzet . Voor alle verdere info zie www.hobokensepolder.be/activiteiten/agenda.html
contact jonckheeredesmedt@gmail.com 03 828 64 03

• zon. 17 februari 2019 : ARDEA Beheerswerken Hobokense polder - 9.30 u
Vogels onderzoeken en kijken levert heel wat inzichten op, maar dat betekent pas iets als er ook effectief wat gedaan wordt voor de natuur.
Een heerlijk ontspannende inspanning!
Praktisch: Verzamelen om 9.30 u Scheldedijk bij trektelpost, Hobokense polder , na korte wandeling te bereiken via Petroleumkaai (parking) of via parking einde Scheldelei, Hoboken. Breng bokes, werkhandschoenen en stevige schoenen mee.
Einde rond 16 uur.

• ma. 18 februari 2019 : ARDEA Kernvergadering – 20 u
Bespreking van de voorbije en komende activiteiten. de lopende onderzoeken en projecten. Wie actief wil meewerken aan de organisatie van de ARDEA-activiteiten, als organisator of achter de schermen, is van harte welkom! Wie zich vooraf meldt (mailtje naar ardea@hobokensepolder.be) ontvangt vooraf de concrete agenda.
Praktisch: bovenzaaltje, CC Moretus, Berkenrodelei 36, Hoboken. Einde om 22u30.

• zat 9 maart 2019 : ARDEA Workshop: Gierzwaluwkasten timmeren – 13 u
Naar jaarlijkse gewoonte timmert ARDEA rond deze tijd van het nestkasten in elkaar. Uilen,torenvalken, vliegenvangers,… varen er ondertussen wel bij. Dit jaar leggen we ons toe op gierzwaluwkasten. Meer info: www.natuurpunt.be/pagina/gierzwaluwen.
Praktisch: Deze activiteit gaat door in en rond het Natuurpuntlokaal ‘De Ijsvogel’ aan de ingang van Fort 7, Legerstraat 40 te Wilrijk. Start om 13 uur, en rond 16 uur hopen we te kunnen opruimen. Deze activiteit is geschikt voor volwassenen en kinderen. Inschrijven is sterk aan te bevelen bij schild.niels@scarlet.be

• zat. 9 maart 2019, 20 u : Filmavond van Natuurpunt Zuidrand Antwerpen
We nodigen graag alle vogel- en natuurliefhebbers uit op deze uitermate gevarieerde en boeiende filmavond met werk van eigen leden. Een echte aanrader !

-Guy Borremans presenteert een selectie kortfilms over de Hobokense polder , impressies van ARDEA-activiteiten, burlende herten en havik.
-Luc Van Schoor stelt zijn gloednieuwe beeldmontage 'Oog in oog met de Pardellynx' voor. Deze montage geeft ons een indringende kijk in het Andalusisch leefgebied van deze zeldzame katachtige, waarbij ook unieke foto- en filmbeelden van de Pardellynx aan bod komen.
-William Van Doninck presenteert zijn film 'Kleine Nete'

Voor uitgebreidere info over het programma zie de afzonderlijke aankondiging op deze blog. Praktisch : Auditorium Districkthuis-De Bist , Wilrijk om 20.00 u , einde rond 22.30 u.

• zat. 16 maart 2019 : Slaapplaatstelling HALSBANDPARKIETEN – 16 u 30
Dat de Halsbandparkieten oprukken is geen nieuws. Maar hoé hard rukken ze op, dat is wel de vraag. Sinds de eerste telling is hun toename indrukwekkend. Van ca 15 ex naar ca 185 ex op drie jaar tijd! Wat zal het deze winter worden? Kom mee tellen, want met hoe meer vogels ze komen, des te meer vogelkijkers zijn er nodig om hun aantal te tellen!
Praktisch : We verzamelen bij de ingang van het Kielpark, Sint-Bernardsesteenweg, te Antwerpen-Kiel. Breng een verrekijker mee. Graag een seintje van je komst naar ardea@hobokensepolder.be. Gids en leiding: Walter De Weger (0494/33.63.09)

• zat. 16 maart 2019 - tot begin mei : Start trekvogeltellingen-Trektelpost Hobokense Polder - 8 u.
Naar jaarlijkse gewoonte worden ook de lentetrekvogels weer geteld van op de TTP Hobokens Polder. Er wordt voornamelijk in de weekends geteld – maar bij uitstekende weersomstandigheden mogelijk ook in de week. Iedereen is welkom om enkele uurtjes mee te observeren en te helpen de overvliegende vogels te spotten.
Praktisch: elke zaterdag en zondag van 8u00 tot 12u00 op de Scheldedijk thv de Hobokense Polder.Coordinatie: Maarten Mortier, Walter De Weger, Luc Van Schoor. Volg zeker de berichten op de ARDEA-blog.

• zat. 16 maart 2019-tot eind juni : Start broedvogelmonitoring Fort 7 en Groen Neerland.
Op vraag van Stad Antwerpen via Natuurpunt-studie zal ARDEA deze lente deze twee Wilrijkse natuurgbieden monitoren op het voorkomen, als broedvogel, van enkele belangrijke vogelsoorten. Deze monitoring behelst een reeks van een 7-tal veldexcursies onder leiding van onze gidsen.Iedereen kan deelnemen, mits voorafgaandelijk contactname.
Praktisch : De exacte data worden afhankelijk van de interesse en het weer samen verder afgesproken.Gidsen: Luc Van Schoor en Wim Stappers. Deelnemers mailen naar: ardea@hobokensepolder.be

• zat. 23 maart 2019 : Spechtenwandeling Middelheim park - 10 u
Het stedelijk openluchtmuseum Middelheim wil in haar deel van deze parkzone de bijzondere link tussen kunst/cultuur en natuur/vogels versterken en haar publiek en nodigd Natuurpunt/ARDEA uit om voor het tweede jaar op rij een spechtenwandeling te gidsen. In deze tijd van het jaar is de kans op waarneming van één of meerder spechtensoorten hier zeker reëel.
Praktisch : Wie wil deelnemen dient zich vooraf in te schrijven want de plaatsen zijn beperkt, via mail naar ria.thys@telenet.be. (of bel nr 0476/33.79.36). De start van de wandeling is aan het onthaal/shop van het kasteel van het Middelheim, Middelheimlaan 61, Antwerpen. Gidsen: Luc Van Schoor, Walter De Weger.

• zat. 30 maart 2019 : ARUW Nacht van de Steenuil - 18 u 30
Voor de derde keer organiseert ARDEA’s Uilen & Roofvogelwerking ARUW een info-avond met stiltewandeling in het kader van de nationale Nacht van de Steenuil die in heel Vlaanderen wordt georganiseerd door Natuurpunt. Tijdens een beeldrijke voor- dracht verneemt u alles over de uilen die in onze contreien (nog)voorkomen, met speciale aandacht voor de kleinste soort: het steenuiltje.Vervolgens gaan we op stap in de buurt, op zoek naar de echte steenuilen. Deze avond is geschikt voor alle leeftijden
Praktisch: Locatie ontmoetingscentrum ’t Forum, Romeinse Put 97, 2650 Edegem.(Bereikbaar met bus 32 en 92). Start om 18u30, einde wandeling rond 21u. Nadien kan er rustig nagepraat worden tussen pot en pint. Inschrijven is nodig, via mail naar schild.niels@scarlet.be, met vermelding van naam en het aantal personen.
Coördinatie: Eddie Schild, Wim Stappers, Joris Van Reusel

• zon. 31 maart 2019 : SLOW! fietsexcursie Polders van Kruibeke – 8 u 35
Het overstromingsgebied ‘de Polders van Kruibeke’ is helemaal afgewerkt. We gaan met de fiets -op zoek naar vogels in dit grote en gevarieerde natuurgebied. Onderweg besteden we ook ruime aandacht aan het doel en de werking van het overstromings-gebied. Deze fietstocht is 15 à 20 km lang. We fietsen op een rustig tempo
Praktisch : Vertrek: met de fiets om 8u35 (let op begin zomertijd!) aan het veer over de Schelde te Hoboken -Kruibeke, zijde Kruibeke. Te bereiken met veer vanuit Hoboken, afvaart 8:30 (de waterbus vaart op zondag niet zo vroeg) Terug: 13u00 aan het veer in Kruibeke. Leiding + gids: Wim Mertens
Meebrengen: verrekijker/telescoop, fiets in goede staat, schoeisel waarmee je kan fietsen en wandelen (het kan wat modderig zijn), warme en waterdichte kledij, Deelname:gratis, maar wel vooraf melden bij wim.a.mertens@proximus.be

• zon. 7 april 2019 : Vogelexcursie Schulensbroek/-Meer Lummen – 8 u 00
Natuurgids Paul Peeters van NP-afdeling Vrienden van het Schulensbroek, neemt ons vandaag mee naar het unieke, waterrijke broekgebied “Schulensbroek” .
Dit natuurreservaat ligt in een verdwaald polderlandschap tussen Hasselt en Diest met uitgestrekte, vochtige graslanden waar vele planten en dieren zich thuis voelen.
De molen waar we geparkeerd staan kan speciaal voor ons in werking gezet worden met de nodige uitleg en geschiedenis erbij (o.v.). We eindigen met een observatie van de grote rietvelden, hopend op een ontmoeting met de roerdomp… Als die dan aanwezig is natuurlijk.
Praktisch: Samenrijdend, met vertrek te Wilrijk (Parking Boomsesteenweg 333, thv ’t Spant) om 8u00. Of: afspraak om 9u00 aan “De Kleen Meulen”,Mangelbeekstraat 56 te Lummen. Laarzen of stapschoenen,verrekijker, camera en picknick zijn mee te nemen. Terug in Wilrijk omtrent 18 uur. Gids: Paul Peeters. Leiding: Wim Stappers (0477/516.154).

• zat. 13 april 2019 : ARDEA Blauwe reiger telling – 15 u
Vogelwerkgroep ARDEA telt dit jaar al voor het zesde opeenvolgende jaar het aantal broedparen van haar boegbeeld Ardea cinerea in het Engels bos van de stadsbegraafplaats Schoonselhof te Wilrijk. Ondanks de recente natuurbeheerwerken, rond de waterpartijen en langs de bosrand,stelden we in 2018 vast dat de kolonie er nogmaals lichtjes op vooruit is gegaan. We zijn benieuwd hoe het dit jaar gaat…Opgelet: bij slecht weer wordt de telling verplaatst naar een latere datum.
Praktisch: Start: 15.00 uur, einde ca 17.30 uur. Vermits we het aantal deelnemers ter voorkoming van mogelijke verstoring beperken, is aanmelding vooraf nodig. Wie wil deelnemen geeft dus vooraf een seintje met opgave van je telefoonnummer aan ardea@hobokensepolder.be. De afspraakplaats is aan de oostelijke ingang van het Schoonselhof, op de hoek van de Leger- en de Koornbloemstraat te Wilrijk. Meebrengen: verrekijker, stevige stapschoenen,hoofdbescherming. Eventueel camera. Coördinatie: Luc Van Schoor, Joris Van Reusel.

• woe. 1 mei 2019 : Vogelexcursie Turnhouts Vennengebied – 8 u 00
Voor het eerst trekken we vandaag naar de richting van Turnhout, waar zich enkele hele bijzondere en vogelrijke natuurgebieden bevinden, zoals het recent sterk ontwikkelde Turnhouts Vennengebied.Dit natuurreservaat is een belangrijk heidegebied in Vlaanderen met zijn kenmerkende vennen,heide en graslanden Lokale vogelkenner en trekteller Willy Vangeel gidst ons doorheen het gebied, op zoek naar vogels.
Praktisch: Samenrijdend, met vertrek te Wilrijk (Parking Boomsesteenweg 333, thv ’t Spant) om 8u00. Of: afspraak om 9u00 op de parking "Kleine Engelandhoeve”, Klein Engeland 29 te 2300 Turnhout. Laarzen of stapschoenen, verrekijker, camera en picknick zijn mee te nemen. Terug in Wilrijk omtrent 18 uur. Gids: Willy Vangeel. Leiding: Wim Stappers (0477/516.154).

• zon. 5 mei 2019 : Vogelexcursie Trektelpost Breskens + Zeeuws Vlaanderen 6 u 00 smiley !!! Deze activiteit werd afgelast - zie bericht 3 mei !!!

Op de trektelpost van Breskens, aan de zuidkust van de Westerschelde in West-Zeeuws Vlaanderen, kunnen we bij ideale weersomstandigheden steeds genieten van een massale vogeltrek van zowel kust-, roof- als zangvogels, op weg naar hun noordelijke broedgebieden. In de namiddag bezoeken we nog één of twee waterrijke (vogelrijke) natuurgebieden in de regio (De Blikken, Sophiapolder) in de buurt.
Het is begin mei, dus sowieso een toptijd voor wie wil genieten van de natuur.
De lokale vogels zijn dan ook al in volle broedactiviteit, en dat levert vast heel wat mooie waarnemingen op !
Praktisch: Samenrijdend. We vertrekken om 6u00 van af de parking aan de Boomsesteenweg 333,Wilrijk (ter hoogte van ’t Spant) en zijn daar ca 17u30 terug. Kostendelend samenrijden. Graag je deelname vooraf doorgeven om plaatsen in de auto’s te regelen. Meebrengen: verrekijker, camera,telescoop, lunch.
Gids: Wim Roelant 0477/34 07 21. Leiding: Joris Van Reusel 0486/836.234

• ma. 13 mei 2019 : ARDEA Kernvergadering – 20 u
Voor meer info zie ma. 18 febr.

• zon. 2 juni 2019 : Fietstocht S.O.S. Boerenzwaluw & Weidevogels – 9 u 00
Voor het vierde jaar op rij trekt ARDEA er al fietsend op uit om de nog resterende boerenzwaluwen in het westelijk deel van onze regio trachten te tellen. Dat doen we rustig fietsend over een verrassend mooi parcours (ca 15 km), vanuit Wilrijk naar Hoboken en zo via Hemiksem en Aartselaar weer naar Edegem en Wilrijk. Onderweg houden we halt bij boerderijen en schuren, en als het meezit pikken we een hoeve-ijsje mee.Spring op je fiets en geniet mee van een stukje platteland in de stad!
Deze fietstocht is ca 20 km lang. We rijden op een zeer rustig tempo.
Praktisch: Afspraak: ’t Spant, Boomsesteenweg 333, Wilrijk, aan het kerkje, met de fiets Vertrek: om 09.00 u, einde ca 14.00 u Leiding: J. Van Reusel (0486/836.234) Meebrengen: fiets in goede staat, plakgerief, pomp, verrekijker, camera,...

• zat 15 juni 2019 : Infoavond S.O.S. Gierzwaluw – 19 u 30
Midden in het broedseizoen van de ‘100-dagen-vogel’ zetten we schijnwerpers (nogmaals) op de gierzwaluw. Dat is een zéér fascinerende vogelsoort, waarvan zelfs de wetenschap nog lang nietalles weet. Als een typische stadsvogel verdient de gierzwaluw de bijzondere aandacht van een ‘randstedelijke’ vogelwerkgroep als ARDEA. Daarom zetten we, samen met de Gierzwaluwwerkgroep van Natuurpunt en de Stad Antwerpen graag mee onze schouders onder lokale projecten die deze vogels ten goede komen. Hebt u ook een hart voor deze mooie luchtacrobaat, mis dan zeker deze info-avond niet!
Praktisch: 19u30, zaal De IJsvogel, ingang Fort 7, Legerstraat Wilrijk. – einde ca 22 u. Leiding: J. Van Reusel (0486/836.234), W. Stappers, E. Schild
  • Reacties(1)

Geplaatst door Erik en Peggy Raes-Janssens 10 feb, 2019 16:49:30

Beste allemaal,

Een aanrader voor alle Spanje-natuurliefhebbers en zeker de moeite waard om uit je zetel te komen!!!!!

Wij hadden gisteren het genoegen om tijdens de ledenavond van Hobokense Polder te kunnen genieten van de prachtige beelden van Luc en Sonja ivm hun "Pardellynx"-avontuur.

Van deze heerlijke ervaring zijn unieke beelden gemaakt en samengevoegd tot een 25 minuten durende, professionele montage.

Wij kunnen, indien jullie al eens geproefd hebben van het zuiderse Spanje, deze montage alleen maar aanbevelen om ergens te gaan bekijken bij één van de volgende gelegenheden.

Dit is een "must" voor iedere Spanjeliefhebber.

Hasta la proxima!

Peggy en Erik