Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Onze vereniging

ARDEA is de Natuurpunt-vogelwerkgroep in de regio Antwerpen-zuid. In de gemeenten en districten Hove, Edegem, Wilrijk, Hoboken en Antwerpen-Kiel werken wij aan een betere kennis en bescherming van wilde vogels.
We organiseren onderzoek, excursies, cursussen en infomomenten rond vogels, waarbij iedereen welkom is. Om zeldzame broedvogels zoals gierzwaluwen, uilen en roofvogels meer kansen te geven, zetten we nestkastprojecten op.
We werken nauw samen met de Natuurpuntafdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen.
Zin om mee te doen?
Contacteer ons per e-mail naar ardea@hobokensepolder.be
Raadpleeg onze blog of volg de Ardea-FB-pagina! Bezoek ook onze website.
Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

Zaterdag Broedvogelkartering Hobokense Polder

BroedvogelonderzoekGeplaatst door Wim Mertens 20 mrt, 2019 19:09:02
Bij de eerste karteerronde op 9 maart was de opkomst eerder beperkt (2 deelnemers). We hebben niet het volledige reservaat kunnen aflopen. Bovendien was het weer niet optimaal, op drie roffelende kleine bonte spechten en een hele hoop tjiftjaffen na was het nogal stil. Vooral weinig boomkruipers, waarvan je er best toch al wat hebt in deze periode.
Zaterdagochtend wordt redelijk goed weer verwacht, daarom een tweede maartse poging: zaterdag 23/3 om 7:00u aan United Caps (Schroeilaan)

Tot dan,
Wim

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post732

Broedvogelkartering Hobokense Polder

BroedvogelonderzoekGeplaatst door Wim Mertens 27 feb, 2019 20:28:09

In 2019 worden de broedvogels in de Hobokense Polder opnieuw geïnventariseerd. De laatste keer dat dit gebeurde was 2016.

Zaterdag 9 maart gaat een eerste karteerronde door met aandacht voor “vroege” vogels (spechten, boomkruiper, boomklever, halsbandparkiet, grauwe gans…). We beginnen om 8:00u aan United Caps (Schroeilaan) en kunnen hopelijk in twee of drie groepen elk een deel van het natuurreservaat onderzoeken. Inventarisatierichtlijnen en andere Interessante informatie over de te inventariseren soorten, die je best vooraf even doorneemt, vind je op de SOVON-website. Nadien kunnen we nog even iets gaan drinken om bijkomende afspraken voor het vervolg van de inventarisatie te maken.

Tussen 1 april en 15 juli zijn 7 vroegochtendrondes gepland (zie agenda). Deze starten ten vroegste één uur vóór en ten laatste een half uur na zonsopgang. Er is ook één avondexcursie gepland (begin mei). Kandidaat deelnemers kunnen hun naam invullen in de kolom “Kandidaten” in de agenda. We streven er naar dat bij elke geplande ronde twee ervaren karteerders aanwezig zijn die bovendien de Hobokense Polder een beetje kennen. Op deze manier kunnen we steeds in twee groepen werken want 140 ha zijn te veel om in één ronde te vatten.

In de agenda staat steeds het weekend aangeduid. Het is de bedoeling dat op basis van de weersvoorspelling kort voor het weekend (donderdag) beslist wordt welke dag er wordt geïnventariseerd. Het staat iedereen vrij om ook op andere dagen broedvogels te karteren of om sporadische gegevens in te voeren.

Het is de bedoeling om alle waarnemingen in te geven in Avimap. Vul steeds het juiste karteertijdstip in. Bij deelbezoeken schat je in welk aandeel van het gebied je hebt onderzocht, bij aparte waarnemingen vul je hier 1% in. Verdere afspraken (bv. welke soorten we inventariseren) maken we dus op 9 maart.


Tot dan,

Wim  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post722

Agenda broedvogelkartering Hobokense Polder

BroedvogelonderzoekGeplaatst door Wim Mertens 13 mrt, 2016 21:34:39
Hallo,

Ik heb een kalender opgemaakt voor de broedvogelkartering in de Hobokense Polder:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1T6BoT2tTVwImoD56D5lcPxC0SOQxQcvsVE3dt9qdmTo/edit?usp=sharing
Rood: reeds uitgevoerde inventarisatierondes
Oranje: weekend waarin ronde gepland is
Geel: aanpalende dagen waarop ronde ook kan uitgevoerd worden
Je kan hierop je naam invullen als je van de partij zal zijn. Op elke tocht zou één gebiedskenner (Bert, Danny, Luc of Wim) aanwezig moeten zijn. Indien vier personen of meer aanwezig zijn, wordt best in 2 groepen gewerkt.

Indien mogelijk waarnemingen invullen op Avimap. Een handleiding van Avimap vind je hier. Indien je Avimap wil toepassen op je smartphone of tablet vind je hier een handleiding.
Algemene informatie over broedvogelinventarisaties vind je hier. Om te begrijpen wat we doen is het ten zeerste aan te raden dit te lezen evenals de handleiding voor Avimap (Autoclustering).

Bijkomende info bij mij: conservator@hobokensepolder.be, 0499 58 99 16
Iedereen welkom, maar wel verwittigen (al dan niet via agenda)

Wim


  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post326

Eerste broedvogelinventarisatieronde Hobokense Polder

BroedvogelonderzoekGeplaatst door Wim Mertens 10 mrt, 2016 23:22:26
Zondag 12 maart gaat de eerste inventarisatieronde door in de Hobokense Polder. We hebben speciaal aandacht voor vroeg op het jaar broedende vogels zoals grauwe gans, spechten (grote bonte, kleine bonte, groene), boomkruiper, boomklever...
Natuurlijk letten we ook op alle andere aanwezige en overvliegende soorten.
Afspraak: 8:00 u op parking United Caps (vroegere Procap)
Indien voldoende volk kunnen we nadien bij koffie of pint bespreken hoe we de rest van de inventarisatie zullen aanpakken.
Iedereen die mee wil werken aan de broedvogelinventarisatie in de Hobokense Polder mag mij iets laten weten (conservator@hobokensepolder.be, 0499 58 99 16)

Wim  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post325

zondag 12/10

TrektellenGeplaatst door Wim Mertens 11 okt, 2014 20:09:24
morgen zondag 12/10 gaan Bert, Wim en Gert trektellen op de dijk in Hoboken. Alle Ardeanen die niet in Frankrijk zitten zijn uitermate welkom.

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post207

Volgende ochtendexcursie

BroedvogelonderzoekGeplaatst door Wim Mertens 22 mei, 2014 21:04:08
zondag 25/5 vindt volgende vroegochtendronde van de broedvogelinventarisatie plaats.
we beginnen om 6:00
wee mee wil laat mij iets weten (0499 58 99 16)

Wim

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post185

avondexcursie

BroedvogelonderzoekGeplaatst door Wim Mertens 15 mei, 2014 21:46:30
een eerste avond/nachtexcursie vooral gericht op waterral gaat door op zaterdag 17 mei vanaf 21:15 u.
Wie mee wil neemt contact op met Wim (0499 58 99 16).
Wim

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post182

2 de broedvogelronde Hobokense Polder

BroedvogelonderzoekGeplaatst door Wim Mertens 27 mrt, 2014 19:40:49
zaterdag 29/3 om 6:30u.
wie mee wil verwittigt mij:
0499 58 99 16

Wim  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post151

geen spechtentocht op 1 maart

BroedvogelonderzoekGeplaatst door Wim Mertens 28 feb, 2014 20:18:19
te slecht weer

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post134

Broedvogelinventrisatie Hobokense Polder

BroedvogelonderzoekGeplaatst door Wim Mertens 22 feb, 2014 20:43:53
Zoals al lang aangekondigd start op 1 maart de broedvogelinventarisatie in de Hobokense Polder.
Omdat het op 1 maart goed weer blijkt te worden gaan we direct van start met een spechtenronde (9:00 u aan Procap).
Deze aankondiging komt natuurlijk rijkelijk laat, maar niet getreurd, normaal gezien is er in de loop van maart nog een spechtenexcursie en volgt het overgrote deel van het werk in de maanden april, mei, juni en juli. In een bijgevoegd bestand vind je een kalender met de weekends waarin inventarisatierondes voorzien zijn telkens met één verantwoordelijke (+ telefoonnr). De verantwoordelijke kiest uit welke dag geïnventariseerd wordt (zaterdag of zondag afhankelijk van de weersvoorspelling). Bij zeer slecht weer in het weekend of bij zeer goed weer tijdens de week kunnen de tochten (althans die van Luc) ook buiten het weekend vallen. Normaal gezien zal dit enkele dagen vooraf aangekondigd worden op de blog. Wil je mee op een ronde, contacteer dan de verantwoordelijke. Groepen worden best beperkt tot 4 personen.
We gaan niet alle soorten inventariseren, we concentreren ons op enkele bosvogels (spechten, boomkruiper), rietvogels en watervogels. Een lijst met de te inventariseren vogels vind je ook bijgevoegd aan dit bericht.

Tot binnenkort
Wim


  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post128
Volgende »