Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Onze vereniging

ARDEA is de Natuurpunt-vogelwerkgroep in de regio Antwerpen-zuid. In de gemeenten en districten Hove, Edegem, Wilrijk, Hoboken en Antwerpen-Kiel werken wij aan een betere kennis en bescherming van wilde vogels.
We organiseren onderzoek, excursies, cursussen en infomomenten rond vogels, waarbij iedereen welkom is. Om zeldzame broedvogels zoals gierzwaluwen, uilen en roofvogels meer kansen te geven, zetten we nestkastprojecten op.
We werken nauw samen met de Natuurpuntafdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen.
Zin om mee te doen?
Contacteer ons per e-mail naar ardea@hobokensepolder.be
Raadpleeg onze blog of volg de Ardea-FB-pagina! Bezoek ook onze website.
Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

Gierzwaluw

Ardea algemeenGeplaatst door Eddie Schild 15 jun, 2019 14:22:57
15/06/2019 19.30u in zaal CC MORETUS, Berkenrodelei 36, 2660 Hoboken. Einde omstreeks 22.00 u.

Midden in het broedseizoen van de ‘100-dagen-vogel’ zetten we schijnwerpers (nogmaals) op de Gierzwaluw. Dat is een zéér fascinerende vogelsoort, waarvan zelfs de wetenschap nog lang niet alles weet. Als een typische stadsvogel verdient de Gierzwaluw de bijzondere aandacht van een ‘randstedelijke’ vogelwerkgroep als ARDEA. Daarom zetten we, samen met de Gierzwaluwwerkgroep van Natuurpunt en de Stad Antwerpen graag mee onze schouders onder lokale projecten die deze vogels ten goede komen. Want ook Gierzwaluwen zijn bedreigd en voor we het weten is het zo kenmerkend snirpend zomergeluid uit onze straten en pleinen verdwenen. We bekijken wat het probleem is en wat we kunnen doen, o.a. in bouwprojecten, en ook door te kijken naar succesvolle acties en projecten elders. Gastsprekers zijn dé Gierzwaluwdeskundigen Johan Kempeneers (Gierzwaluwteam APUS Antwerpen Stad) en Wim De Bock (Gierzwaluwwerkgroep Natuurpunt Noorderkempen). Zij brengen o.a. het verhaal van de actuele actie bij de restauratie van het Steen en hun ervaringen met intensief monitoren en beschermen van Gierzwaluwen. Hun werk is bijzonder leerrijk en hun enthousiasme enorm aanstekelijk! Met wat geluk kunnen we bij aanvang van de avond samen de lokale Gierzwaluwen observeren en genieten van hun vliegkunsten.

Hebt u ook een hart voor deze mooie luchtacrobaat, mis dan zeker deze info-avond niet. Maar wees gewaarschuwd: indien u komt laat de Gierzwaluw-magie u uw leven lang niet meer los!

Afspraak: om 19.30 u. in zaal CC MORETUS, Berkenrodelei 36, 2660 Hoboken. Einde omstreeks 22.00 u.

Leiding: Joris Van Reusel – 0486/83 62 34

Wim Stappers

Eddie Schild

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post787

Ringen van slechtvalken op Agfa

SlechtvalkprojectGeplaatst door Eddie Schild 27 apr, 2019 21:07:56
Vrijdag 16u werden de jonge slechtvalken geringd door Marc en Raf. 4 jongen, waarschijnlijk 1 meisje en 3 jongens. Mortsel TV was ook aanwezig.
Zie hieronder hun verslag
http://mortseltv.be/bijzonder-moment-aan-de-schouw-bij-agfa-gevaert/?fbclid=IwAR3GkSAzt25hDK4sjVsszeLz1WUxeBTbB5_ubhDaLTkn9WexqPv_TXEUbNA

Kijk ook op onze Facebookpagina
https://www.facebook.com/vwgArdea/

Foto: Marc Hofman
  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post769

Filmavond

Ardea algemeenGeplaatst door Eddie Schild 14 mrt, 2019 07:02:35

Filmavond Wilrijk 9 maart 2019

Zaterdag 9 maart organiseerde Natuurpunt Antwerpen haar laatste wintersessie van het seizoen 2018 – 2019..Een tachtigtal Zuidranders, aangevuld met supporters van de Vogelwerkgroep Ardea, Natuurpunt Hobokense Polder en enkele sympathisanten van de filmmakers vulden het auditorium van het districtshuis van Wilrijk voor een gevarieerde en boeiende filmavond met werk van eigen leden.

Na een korte inleiding van de sessievoorzitter a.i. Tuur beet Guy Borremans de spits af met een reeks schitterende natuurbeelden en kortfilms. De beelden gaven een goed overzicht van enkele recente Ardea activiteiten : de tellingen op de vogeltrektelpost Hobokense Polder, de zeevogelsafari voor de Nederlands Delta , Lac du Der (Fr) met kraanvogels. Ook één van de laatste “topevenementen” ingericht door Ardea de Tarifa reis kwam uitgebreid aan bod met niet alleen aandacht voor de migrerende roofvogels en ooievaars maar ook zeezoogdieren in de straat van Giberaltar, landschappen en de plaatselijk flora. Deze impressies werden afgewisseld met werk uit de uit de eigen portfolio met o.a. zwarte specht in actie , eierstelende vos, jagende reigers, burlende herten en duifetende havik, aangevuld met de exploten van sociaal incapabele Michiel op gebied van natuurbeleving en bescherming.

Dan de pauze om te bekomen van deze montage waarbij door de aanwezigen de contacten werden hernieuwd en afspraken voor het nieuwe seizoen werden bevestigd.

De tweede helft van deze film- en beeldavond startte met de beeldmontage van Luc Van Schoor “Oog in oog met de Pardellynx” die met de technische kennis van Marc Teeuws in elkaar was gestoken. Naar goede gewoonte becommentarieerde Luc gedurende 25 minuten op een knappe wijze zijn beelden en verstrekte hierbij heel wat informatie over de habitat, leefwijze en bedreigingen van deze zeldzaamste Europese katachtige, en vulde deze aan met nuttige tips voor Paradellyncx watchers in spe die dit bijzonder dier life zouden willen zien in el Parque Natural Sierra de Andujar.

De spanning of we de Pardellynx wel zouden zien werd geleidelijk opgebouwd met als hoogtepunt de twee Pardellynxen die zich rustig in hun leefgebied lieten bewonderen en de op het einde weglopende Pardellynx met op de achtergrond een welgekozen begeleidende muziek.

Vervolgens toonde William Van Doninck zijn kortfilm over het Frijthout en de inauguratie van dit nieuwe natuurgebied in Hove. Een bewijs dat het aanleggen van natuurgebieden in ons dichtbebouwde Vlaanderen nog wel kan mits men wil en geëngageerde burgers het initiatief nemen en het beleid mede aansturen.

Als afsluiter presenteerde William zijn film 'Kleine Nete'. Deze deels laagland, deels getijdenrivier, werd over haar loop van 45 km gevolgd van de brongebieden tot aan de monding te Lier in de Grote Nete met aandacht voor het landschap, erfgoed en culturele weetjes. Deze film laat zien dat ook in onze provincie nog mooie te ontdekken natuurgebieden te bezoeken zijn.

Bedankt Guy, Luc en William voor de interessante en geslaagde avond met zeer afwisselende prachtige beelden en filmen.

Foto: Sonja Van Kerckhove

FGE  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post728

Gierzwaluwnestkasten Timmeren

SoortenbeschermingGeplaatst door Eddie Schild 13 mrt, 2019 18:02:52
Zaterdag 9/03/2019 was het timmer dag op fort 7, dit x hebben we gierzwaluwkasten gemaakt om deze soort te ondersteunen. Door thuis alle spleetjes dicht te maken om het energiecertificaat zo goed mogelijk te hebben, heeft de gierzwaluw geen nestplaatsen meer. Let op wanneer je uw dak vernieuwd want de gierzwaluwnesten zijn beschermd, meestal zitten ze onder de dakrand in een kleine opening.
Daar deze in kolonie leven zoeken we nu eerst plaatsen waar ze broeden en u kan hier mee helpen ons dit door te geven.

Hoe weet ik wanneer en waar er een nest is :Kijk goed wanneer de zon ondergaat gieren ze meermaals langs de dakrand op een gegeven moment fraktie van een seconde vliegt de gierzwaluw in een klein gat.
Eens we de plaatsen gevonden hebben waar ze broeden kunnen we kasten bijhangen. Eens de lente er aan komt komen ze spoedig, we kijken er al naar uit. Bedankt aan alle medewerkers en sponsors om dit mee te kunnen verwezenlijken.


  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post726

Nazicht Kasten

UilenGeplaatst door Eddie Schild 14 jan, 2019 06:54:08
Zondag hebben we een rondgang gedaan en een deel van onze nestkasten nagekeken :zowel voor kerkuil steenuil als Torenvalk, bij de steenuil kwamen we bij een verrassing uit!
Weer een kast bezet !!!
Onze dag kon niet meer stuk, zelf de regen en wind kon ons niet meer deren.
1 kast vonden we spijtig genoeg terug naast een knotwilg die was open gespleten. We plaatsen binnenkort een nieuwe kast en hopen dat de steenuil die er zat terug komt.
We slagen in onze vooropzet de steenuil terug te krijgen in onze groene rand die ons nog rest.

  • Reacties(2)//ardea.hobokensepolder.be/#post704

Link naar onze Facebookpagina

Ardea algemeenGeplaatst door Eddie Schild 07 jul, 2018 11:44:26
https://www.facebook.com/vwgArdea/


Je moet natuurlijk wel een Facebook account hebben.
  • Reacties(1)//ardea.hobokensepolder.be/#post656

Ringmomenten Kerkuiltjes

UilenGeplaatst door Eddie Schild 07 jul, 2018 11:35:42
Dinsdag en woensdagavond jongstleden deden we na eerder geslaagd ringmoment met toeschouwers jong en oud wederom een poging.
En of die geslaagd waren ? Goed dat we werkten met een inschrijvingslijst die onder andere via onze Facebookpagina verliep, want alle plaatsen waren in een wip bezet. We hadden dan ook het max. van 20 personen ingezet om de vogels niet te stresseren. De mensen werden op voorhand gebrieft dat ze zich rustig moesten houden, maar dit was geen enkel probleem. Zo konden de mensen zien hoe een jong van kerkuil eruit zag maar ook waarom en hoe er een ring rond hun pootje werd gedaan. Gewikt en gewogen. Wat uitleg erbij en de tijd vloog voorbij. Het was dan ook direct weer tijd om de vogeltjes hun rust terug te gunnen. De locatie's worden niet vrijgegeven om de vogels hun rust te gunnen alsook om mensen met slechte gedachten niet op verkeerde ideeën te brengen. Wil je erbij zijn volgend jaar dan kan dit, maar hou dan goed onze Facebook pagina in de gaten. (Vogelwerkgroep ARDEA)

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post655

Nazicht kasten

UilenGeplaatst door Eddie Schild 24 jun, 2018 09:00:07
Ondertussen zijn we met een gedreven groepje de kasten aan het controleren.
Na Steenuil en Torenvalk is nu de kerkuil volop aan de gang. Een verslag volgt nog later als alle kasten gecontroleerd zijn. De plaatsen van de kasten zal niet worden meegedeeld en dient geheim te blijven !!!


  • Reacties(1)//ardea.hobokensepolder.be/#post644

zwaluw fietstocht

Ardea algemeenGeplaatst door Eddie Schild 02 jun, 2018 12:06:36
S.O.S. zwaluwen & weidevogels in onze regio
3 juni 2018 09:00 - 13:00


Location
't Spant afspraakplaats

Categories

Fietstocht
Telling
vogelwerkgroep Ardea


Voor het derde jaar op rij trekt ARDEA er al fietsend op uit om de nog resterende boerenzwaluwen in het westelijk deel van onze regio trachten te tellen. Dat doen we rustig fietsend over een verrassend mooi parcours (ca 15 km), vanuit Wilrijk naar Hoboken en zo via Hemiksem en Aartselaar weer naar Edegem en Wilrijk. Onderweg houden we halt bij boerderijen en schuren, en als het meezit pikken we een hoeve-ijsje mee. Het is ondertussen algemeen bekend dat het zeer slecht gesteld is met de zwaluwen in ons land. Op enkele decennia tijd verdween ongeveer 80 à 90 % van alle Boerenzwaluwen op het platteland. Ook met de Kieviten gaat het bergaf. Daarvoor werd in 2016 de landelijke actie SOS-Kievit door Natuurpunt opgezet. Tijdens deze fietstocht gaan we ook op zoek naar de (laatste?) Kieviten in de regio. Naast het observeren en tellen, staan we uitgebreid stil bij de oorzaken van de achteruitgang van onze zwaluwen en weidevogels. Wat kunnen we er aan doen? Met de telresultaten kunnen we alvast de pogingen om remediërende maatregelen te nemen, ondersteunen met data. We speuren ook naar Scholeksters, een soort die het dan weer verrassend goed lijkt te doen. Zij vinden op daken van bedrijfsgebouwen nieuwe broedplaatsen, en schrijven zo een iets vrolijker verhaal. Spring op je fiets en geniet mee van een stukje platteland in de stad!
Afspraak: ’t Spant, Boomsesteenweg 333, Wilrijk, aan het kerkje, met de fiets om 09.00 u., einde ca 13.00 u.
Meebrengen: fiets in goede staat, verrekijker, camera,…
Leiding: J. Van Reusel – 0486/83 62 34

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post637

Koxplein observatiepost

SlechtvalkprojectGeplaatst door Eddie Schild 02 jun, 2018 11:15:41

Beste allen,

Nu zondag 3 juni zullen we een mini slectvalken-observatiepost opzetten op het Koxplein te Borgerhout.
Daar heeft een koppeltje slechtvalk (waarvan één Duitse dame van 14 jaar oud) voor het eerst succesvol gebroed en 3 jonge vogels ter wereld gebracht in de nestbak (die er op initiatief van District Borgerhout, via Natuurpunt (Ardea) en FIR is geplaatst in augustus 2016). Eén dezer dagen beginnen die juveniele vogels uit te vliegen, en zullen ze nog een tijdje op en rond de toren verblijven. Met wat geluk krijgen we daar zondag al iets van te zien.
We verzamelen met wat telescopen en lenzen rond 14u30 op het plein (einde voorzien we rond 16 u 30 - 17 u).
Iedereen die er bij betrokken was of interesse heeft is meer dan welkom om mee te komen observeren of even te passeren.
Misschien / hopelijk tot zondag!  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post636
Volgende »