Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Onze vereniging

ARDEA is de Natuurpunt-vogelwerkgroep in de regio Antwerpen-zuid. In de gemeenten en districten Hove, Edegem, Wilrijk, Hoboken en Antwerpen-Kiel werken wij aan een betere kennis en bescherming van wilde vogels.
We organiseren onderzoek, excursies, cursussen en infomomenten rond vogels, waarbij iedereen welkom is. Om zeldzame broedvogels zoals gierzwaluwen, uilen en roofvogels meer kansen te geven, zetten we nestkastprojecten op.
We werken nauw samen met de Natuurpuntafdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen.
Zin om mee te doen?
Contacteer ons per e-mail naar ardea@hobokensepolder.be
Raadpleeg onze blog of volg de Ardea-FB-pagina! Bezoek ook onze website.
Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

eerstvolgende ARDEA activiteit

AgendaGeplaatst door Luc Van Schoor 09 jul, 2019 12:07:40

Zaterdag 13 juli, 11.15 u – Vogelwerkgroep ARDEA

Vogelexcursie Natuureiland Tiengemeten en Gierzwaluwenkolonie Standdaarbuiten

Gids : Luc Van Schoor - 0494 33 63 09
Leiding: Wim Stappers - 0477 51 61 54

Tiengemeten is een eiland in het Haringvliet. Het was niet zo lang geleden een landbouwgebied dat door Natuurmonumenten werd omgetoverd tot nieuwe natuur.
De natuur mag overal haar gang gaan, en daardoor ontstond een vogelparadijs.

Vogels kijken op Tiengemeten is een unieke ervaring voor elke natuur en vogelliefhebber ! Buiten het broedseizoen zwerven volwassen en jonge zeearenden in het gebied rond. De kans is dan groot dat je ze ziet. Maar de wildernis op Tiengemeten levert veel meer bijzondere ontmoetingen op. Zoals lepelaar en roerdomp en dwergmeeuw. Maar ook steltkluut, kemphaan , grutto, bosruiter, en vele andere steltlopers komen in de broedperiode en erbuiten in het vizier.
De bruine kiekendief jaagt boven de voormalige landbouwpolders, en het hele jaar door flitst de ijsvogel laag over het water.

Wie zou aarzelen om te gaan vogels kijken op Tiengemeten?
Uniek eilandgevoel verzekerd !

Tegen de avond verplaatsen we ons naar Standdaarbuiten waar we een bezoek brengen aan de Korenmolen met de bekende gierzwaluwkolonie. . Een molen uit 1786 die tijdens de tweede Wereldoorlog deels sneuvelde maar nadien werd gerestaureerd . De molenromp is nu ook het verblijf van een kolonie Gierzwaluw, met jaarlijks een 15tal broedparen.
Antoon en Mirjam Koenraadt verwelkomen ons. Hun passie voor vogels gaat gepaard met allerlei leuke wetenswaardigheden over de suppervliegers. Gierzwaluwen met jongen zijn het actiefst zijn rond half negen in de avond. Het is een leuk tafereel om ze binnen en buiten te zien vliegen door de gaatjes die in de molen zijn gemaakt. Ze zijn ook te zien via nest-camera’s Dit bezoek wordt beslist een boeiend slot van een bijzondere vogeldag.

Zorg dat je erbij bent !

Afspraak: vertrek om 11.15 u met eigen wagens (kostendelend vervoer 0,07 ct/km) aan ’t Spant , onder viaduct Boomsesteenweg 335 Wilrijk. Einde ter plaatse rond 21.30

Mee te brengen: picknick voor twee maaltijden plus drankje,(’s avonds wel soep en warme snack tegen betaling verkrijgbaar) verrekijker ; telescoop, fototoestel ;aangepaste kledij en stevige wandelschoenen . 6 euro voor de retour-overzet naar Natuureiland Tiengemeten , leden van Natuurpunt betalen 4 euro mits voorlegging van hun lidkaart.  • Reacties(1)//ardea.hobokensepolder.be/#post792