Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Onze vereniging

ARDEA is de Natuurpunt-vogelwerkgroep in de regio Antwerpen-zuid. In de gemeenten en districten Hove, Edegem, Wilrijk, Hoboken en Antwerpen-Kiel werken wij aan een betere kennis en bescherming van wilde vogels.
We organiseren onderzoek, excursies, cursussen en infomomenten rond vogels, waarbij iedereen welkom is. Om zeldzame broedvogels zoals gierzwaluwen, uilen en roofvogels meer kansen te geven, zetten we nestkastprojecten op.
We werken nauw samen met de Natuurpuntafdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen.
Zin om mee te doen?
Contacteer ons per e-mail naar ardea@hobokensepolder.be
Raadpleeg onze blog of volg de Ardea-FB-pagina! Bezoek ook onze website.
Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

Expeditie Notenkraker zondag 15/09/2019

VogelexcursiesGeplaatst door Marc Hofman 08 jul, 2019 20:54:46

In RantGroen en Polderblad staat aangekondigd dat ARDEA op zondag 15 september naar Oostelijk België trekt voor "Expeditie Notenkraker". De Oostkantons zijn immers één van de beste gebieden om typische Ardeense vogels te zien. De Ardennen hebben door de hogere ligging immers een apart klimaat. Dit zorgt voor totaal andere landschappen en andere vogelsoorten, die we zelden zien in de Lage Landen.

De erg zeldzame soorten als Korhoen, Hazelhoen, Grijskopspecht en uilen staan vandaag niet op het programma, maar we proberen toch heel wat bijzondere vogelsoorten te zien.

De prachtige Rode Wouw komt vanaf de lente tot het eind van de zomer in het gebied voor. De Notenkraker is een echte specialiteit van de Hoge Ardennen, waar hij in de uitgestrekte fijnsparrenbossen voorkomt. Deze ietwat geheimzinnige vogel doet zich vanaf september te goed aan hazelnoten. De Waterspreeuw is hier geen zeldzame soort maar je moet hem wel weten te vinden. Het is de énige Europese zangvogel die onderwater zwemt. De Grote Gele Kwikstaart is vooral te vinden langs de wat grotere beken en rivieren. Met wat geluk zien we een Zwarte Ooievaar, ook één van de specialiteiten van het zuiden, maar hij leeft meestal erg teruggetrokken. Tijdens de najaarstrek die meestal vanaf dit tijdstip start, is hij vaak wat minder schuw.

Daarenboven kan je hier ook typische bosvogels waarnemen als Taigaboomkruiper, Appelvink, Kruisbek, Vuurgoudhaantje en Glanskopmees, om er maar enkele te noemen. Ook klapekster en raaf behoort tot de mogelijkheden. Deze natuurpracht vinden we terug in de gevarieerde glooiende landschappen met soms uitgestrekte bossen, zijn veengebieden en klaterende rivieren.

Het programma en het traject van deze Ardeense vogelklassieker wordt samengesteld afhankelijk van de voorbereiding door de gids en begeleider.

Vertrek om 7 u aan ’t Spant, Boomsesteenweg 333, Wilrijk. We eindigen de excursie ter plaatse rond 18u, maar je kan aansluitend iets eten als je dat wenst.

We verplaatsen ons gezellig én milieuvriendelijker én goedkoper met 2 minibusjes. Er kunnen bijgevolg slechts 16 deelnemers mee en er zijn momenteel reeds 6 inschrijvingen.

Het vervoer kost € 25 per persoon (wat niet vermeld staat in de aankondiging).

Gelieve in te schrijven via email naar marc.hofman3@telenet.be
Vermeld eveneens of je al dan niet ter plaatse wil avondeten.

Mee te brengen: verrekijker, telescoop, fototoestel, picknick, drankje, stevige wandelschoenen en passende kledij.

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post791