Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Onze vereniging

ARDEA is de Natuurpunt-vogelwerkgroep in de regio Antwerpen-zuid. In de gemeenten en districten Hove, Edegem, Wilrijk, Hoboken en Antwerpen-Kiel werken wij aan een betere kennis en bescherming van wilde vogels.
We organiseren onderzoek, excursies, cursussen en infomomenten rond vogels, waarbij iedereen welkom is. Om zeldzame broedvogels zoals gierzwaluwen, uilen en roofvogels meer kansen te geven, zetten we nestkastprojecten op.
We werken nauw samen met de Natuurpuntafdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen.
Zin om mee te doen?
Contacteer ons per e-mail naar ardea@hobokensepolder.be
Raadpleeg onze blog of volg de Ardea-FB-pagina! Bezoek ook onze website.
Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

Oehoe gespot in Wilrijk

VogelwaarnemingenGeplaatst door Maarten Mortier 04 jun, 2019 21:21:29
Sinds maandagavond zit er blijkbaar een Oehoe in de Boeksveldstraat in Wilrijk.
Kreeg daarstraks het bericht via m'n zus en omdat het maar 2 straten verder was toch maar eens gaan kijken. Hij of zij zat er rustig op een verlichtingsarmatuur. Af en toe kwamen de lokale kraaiachtigen hem even mobben.

Dit exemplaar draagt geen riempjes of ringen maar ik denk dat we er van mogen uitgaan dat hij ergens ontsnapt is of losgelaten. Benieuwd of hij er morgen nog zit. Heb voor alle zekerheid het VOC nog eens verwittigd maar zij kunnen niets doen zolang het dier niet verzwakt is en binnen handbereik zit. Momenteel ziet hij er nog gezond uit.
  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post786

Scholeksters langs de Aartselaarstraat in Edegem

VogelwaarnemingenGeplaatst door Luc Van Schoor 15 mei, 2019 11:49:32

mededeling ingezonden door Gunther Moens op 3 mei 2019

Beste,

3 Scholeksters Edegem , De eerste der Mohicanen…

1mei 2019 . Het was het ongeveer 3 maanden geleden dat ik nog eens langs de Aartselaarstraat voorbij de Bella Rosita reed. De Bella Rosita staat bekend om zijn ongelofelijk lekkere ijsjes die geproduceerd worden door de boer. Niet alleen is deze boer een van de laatste der Mohicanen in de gemeente Edegem. De boerderij is door vele natuurliefhebbers gekend om zijn zeer grote kolonie boerenzwaluwen. Het is door het open stal beleid dat dit alles mogelijk is. Wie daar al eens langs gereden heeft en zeker als natuurliefhebber weet dat daar wel wat moois te zien zou kunnen zijn met het natuurgebied de vuile plas er net achter. In zo'n omgeving verwacht je wel iets te zien…..

Bij het inzoomen op wat ik dacht dat eksters waren ontdekte ik plots
een scholekster, dan 2 en dan plots 3 stuks. Na ze vanop zeer grote afstand waargenomen te hebben vloog er eentje weg met een worm. Dacht wat krijgen we nu… Een jong? Een partner op het nest? De vogel vloog in westelijke richting weg en verdween uit mijn zicht achter het gebouw. De andere 2 had ik het gevoel dat dit ook een koppeltje was. Ze zijn paar keer opgevlogen en telkens weer op het veld geland. Gisteren niks en dacht al het zijn vogels op doortrek. De worm is een toevalligheid.
Vandaag echter opnieuw 2 vogels ,ongetwijfeld dezelfde. Het zou dus heel goed kunnen dat we 1 zo niet 2 koppels scholeksters hebben in Edegem of Wilrijk. Ik blijf ze alvast regelmatig volgen en als ik de boer nog eens zie ga ik hem vragen allert te zijn bij het maaien van de achterliggende velden. Wie weet mag ik er eens door lopen om een eventueel nest aan te duiden met een stok.
Wordt vervolgd…. Hopelijk zijn dit de eerste der Mohicanen….

Voor wie daar wil gaan spotten
De boer heeft graag dat je je eerst aanmeld…

met vriendelijke groeten,
Gunther Moens
verantwoordelijke groenzorg UZA
tel: +32 3 821 37 64
technische dienst/groenzorg
UZA Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem
Tel: +32 3 821 30 00 /


  • Reacties(1)//ardea.hobokensepolder.be/#post778

Reiger eet dodaars

VogelwaarnemingenGeplaatst door Maarten Mortier 14 apr, 2019 17:31:49
Deze waarneming werd gisteren gedaan door een zekere Hugo Bender in de Hobokense polder. Een reiger die een adulte dodaars probeert op te eten. Zo zie je maar dat niet enkel vis en kikkers op het menu staan. Ook muizen, ratten en vogels worden niet versmaad.

Link waarnemingen.be


  • Reacties(1)//ardea.hobokensepolder.be/#post752

Verslag slaapplaats telling Halsbandparkieten in het Kielpark op 16 maart 2019

VogelwaarnemingenGeplaatst door Walter De Weger 17 mrt, 2019 10:48:51

Verslag slaapplaats telling Halsbandparkieten in het Kielpark op 16 maart 2019

Om 16u30 zijn we met 2 leden van ARDEA samengekomen aan de ingang van het Kielpark . Namelijk Guy Borremans, en mezelf Walter De Weger . Ook waren er 4 bezoekers gekomen om dit spektakel te kunnen aanschouwen. Deze hadden via het blog van ARDEA vernomen dat er een telling van de slaapplaats voor Halsbandparkieten zou plaats vinden.

Misschien wel iets te vroeg omdat het schouwspel om 18u24 begon met een eerste groepje van 7 vogels die zich in punt A gingen postvatten. (Volgende voorjaars telling zullen we later laten beginnen).

Vanaf dan kwamen er geregeld kleine groepjes die gingen zitten in plaats A en B. zij kwamen vanuit de richting Kiel, Wilrijk en Hoboken . Een deel van de vogels van punt A en B verhuisden even nog naar punt AB. In het totaal zaten er daar 106 Halsband parkieten. Spijtig genoeg was de blauwe mutant die we de vorige keren toch mooi te zien kregen er niet meer bij. Rond 18u35 waren onze bezoekers naar huis gegaan. Maar Guy en mezelf bleven nog voort tellen. En we kregen waar voor ons geld, want vanuit de richting ring kwam er plots een grote groep van 52 vogels in punt C zitten en daar waren er 2 gele mutanten bij. Duidelijk te zien ( zie bijgevoegde foto).

Rond 18u 48 verhuisden alle vogels van punt A, B en AB zich naar punt D . De vogels vanuit punt C volgde hun voorbeeld.

Uit eindelijk zaten er 158 vogels in de boom aan het kruispunt van de Kolonel Silvertopstraat en de eerste oprit naar de A12. Zij verkozen blijkbaar een plekje waar er een straatlantaarn staat. Dit was ons al bij vorige keren opgevallen dat de Halsbandparkieten een verlichte slaapplaats verkozen. Hier waren ze duidelijk te zien in de verlichte boom.

Het valt wel op dat het ditmaal minder exemplaren waren dan bij onze laatste telling van November 2018 waar we uitkwamen op 188 exoten. Blijkbaar zitten er veel vogels op nest. Zoals dat het geval is in het natuurgebied Hobokenpolder. Dit zullen we misschien kunnen vaststellen bij onze volgende najaar telling in November.

Welke resultaten en verrassingen (kleurmutanten) kunnen we op onze volgende telling verwachten in November 2019?
  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post730

Slaapplaatstelling halsbandparkieten

VogelwaarnemingenGeplaatst door Walter De Weger 13 mrt, 2019 20:51:21

Zaterdag 16 maart 2019. Slaapplaatstelling halsbandparkieten.

De Halsbandparkiet wordt vandaag de dag meer en meer waargenomen in onze regio. Deze in 1974, samen met de Alexanderparkiet en de monniksparkiet, uit het MELI park in Brussel vrijgelaten groene en lawaaierige exoot veroverd meer en meer de parken en tuinen in onze regio.

Voor de ene is het een prettige ontmoeting, maar voor de tuinliefhebber met fruitbomen is hij een minder graag gezien gast. Want deze fruit en zaad etende exoten plunderen vaak het nog onrijpe fruit uit deze tuinen. Hij is ook meer en meer een geduchte concurrent geworden voor onze inheemse zaadeters. Want met hun imposante verschijning (bek) en in luidruchtige groepjes worden de meestal kleinere inheemse vogels verjaagt.

Ook heeft de holen broedende Halsbandparkiet een invloed op onze inheemse holenbroeders zoals Spechten, Boomklever en Kauwen .

Op vraag van Natuurpunt Studie heeft ARDEA zich geëngageerd om mee te werken om de grootte van de Halsbandparkieten populatie in kaart te brengen. Dit kan alleen door de slaapplaatsen van deze vogels op te sporen en daar 2x per jaar een slaapplaats telling uit te voeren 1 in het begin van het jaar en de andere op het einde van het jaar. Alle info over nieuwe slaapplaatsen is welkom via mail naar ardea@hobokensepolder.be

Op zaterdag 16 maart 2019 organiseert ARDEA een slaapplaats telling in het Kielpark waar we al enkele jaren de Halsbandparkietslaapplaats monitoren met steeds toenemende aantallen. Iedereen is welkom om die avond mee te tellen. En misschien krijg je ook andere kleurvarianten te zien zoals de Blauwe halsbandparkiet die we op 24 nov 2018 hebben kunnen waarnemen ( zie foto en verslag van deze telling op het ARDEA blog). Of wie weet krijgen we wel een Alexanderparkiet en/of een Monniksparkiet te zien.

Praktisch:

● Afspraak: Hoofdingang Kielpark, St-Bernardsesteenweg, Antwerpen-Kiel

● Bijeenkomst: 16.30 u !! einde rond 18.30 uur

● Aanmelden gewenst voor 15 maart via mail naar ardea@hobokensepolder.be , of telefonisch via Walter, want in geval van slecht weer wordt deze telling verplaatst naar een ander moment

● Meebrengen: wandelschoenen, verrekijker

● gids : Walter De Weger (0495/23.77.10)  • Reacties(1)//ardea.hobokensepolder.be/#post727

uitzonderlijk vroege aankomst koekoek

VogelwaarnemingenGeplaatst door Luc Van Schoor 09 mrt, 2019 09:00:33

Koekoek ,uitzonderlijk vroege aankomst : 9.03.2019, wijk Koornbloem-Wilrijk

Rond 7.55 u riep een mannetje gedurende enkele minuten vanuit de beboomde groenzone langs de Koornbloemstraat. Hij vloog na 5 tal min.verder door in NW richting.

Dit is mijn vroegste lentewaarneming ooit van deze soort .
https://waarnemingen.be/waarneming/view/168404213

-Eerder ,op 25.02, werd op Fort 5-Edegem een roepende vogel gehoord.
waarnemer Koen Kohlbacher
https://waarnemingen.be/waarneming/view/168111586  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post725

jonge Bosuilen in Middelheimpark

VogelwaarnemingenGeplaatst door Luc Van Schoor 09 mrt, 2019 08:23:49
bericht van Philip Barbaix ,7 maart 2019 :

Zonet twee jonge bosuiltjes gezien in Middelheimpark.
Ik weet niet of jullie deze broedplek al geregistreerd hebben in de Ardea archieven, dus bij deze.
Afgelopen zondag is een derde jong uit de boom getotterd, het was duidelijk verzwakt en verblijft nu in het opvangcentrum voor wilde dieren in Brasschaat. Foto als bijlage. Zover ik kan zien lijken de andere twee goed in het vlees te zitten.

groeten
Philip

bericht van Philip Barbaix , 5 maart 2019 :

Afgelopen zondag (3/03/2019) is een jonge bosuil gevonden op de grond vlakbij het Braempaviljoen in het openluchtmuseum Middelheim. Vermoedelijk uit de boom gevallen door de storm.

Ik weet dat jullie met Ardea het aantal koppels in kaart brengen. Dus bij deze.
Ergens in de buurt van deze locatie zit een koppel. De nachtwaker van het museum heeft dit bevestigd. De jonge bosuil is overgebracht naar het opvangcentrum voor wilde dieren in Brasschaat. Hopelijk kan het dier aansterken. Ze gaan hem nadien terugzetten in de buurt waar hij gevonden is.

groeten
Philip
  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post724

Grote zaagbek opnieuw waargenomen

VogelwaarnemingenGeplaatst door Niels Schild 17 feb, 2019 16:39:23
Vandaag werd dit koppeltje Grote zaagbek waargenomen op het Schoonselhof. Ook vorig jaar pleisterden ze hier even vooraleer ze verder trokken naar hun broedgebied.

Foto: © Niels Schild  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post717

Het grote Vogelweekend - Natuurpunt

VogelwaarnemingenGeplaatst door Luc Van Schoor 25 jan, 2019 12:39:57

zaterdag 26 en zondag 27 januari
Het grote Vogelweekend - Natuurpunt

Op zaterdag 26 en zondag 27 januari is het weer tijd voor het Grote Vogelweekend. Doe mee met de grootste vogeltelling van Vlaanderen en tel de vogels in jouw tuin. Vorig jaar stond de koolmees op nummer 1 als meest getelde tuinvogel. Huismus en kauw op nummers 2 en 3. Als gevolg van het Usutu-virus viel de merel terug tot een historisch dieptepunt. Geef je telling door op vogelweekend.be
De vogels in je tuin helpen en herkennen? De Tuingids voor Blije Vogels helpt je hierbij. Dit e-boekje van 34 pagina's vertelt je hoe je jouw tuin omtovert tot een paradijs voor jezelf, maar ook voor de vogels. Krijg tips over hoe je vogels voedert. Leer de meest voorkomende tuinvogels kennen en kom te weten hoe je jouw tuin inricht om meer vogels aan te trekken.

info | vind je op vogelweekend.be | hoe je moet tellen | herken de vogels | ... | tel mee en win een verrekijker !


appelvink op voederplaats in tuin - foto : Wim Stappers

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post709

Verslag slaapplaats telling Halsbandparkieten in het Kielpark op 24 november 2018

VogelwaarnemingenGeplaatst door Walter De Weger 24 nov, 2018 21:01:03

Om 16u15 zijn we met 5 leden van ARDEA samengekomen aan de ingang van het Kielpark . Namelijk Guy Borremans, Marc Hofman , Luc Van Schoor, Maarten Mortier en mezelf Walter De Weger . Ook waren er 2 bezoekers waarvan er 1 speciaal vanuit Gent is gekomen om dit spektakel te kunnen aanschouwen. Deze hadden via het blog van ARDEA vernomen dat er een telling van de slaapplaats voor Halsbandparkieten zou plaats vinden.

Het schouwspel begon al zeer mooi met de verschijning van de eerste 8 vogels waaronder een Blauwe mutant. Er volgde direct nog een klein groepje van 5 exemplaren die van punt C kwamen gevolgd door 3 enkelingen vanuit de zelfde richting. Toen hoorde we de Halsbandparkieten vanuit de richting punt D aankomen Zij namen eerst nog 2 tussenstops alvorens naar slaapplaats A te vliegen. Hier konden we 146 exemplaren waarnemen. Waaronder we 2 gele mutanten konden bewonderen.

Terwijl de meesten van ons aandacht hadden voor de vele vogels die vanuit punt D kwamen heeft Maarten nog een groep van 25 vogels zien aankomen vanuit de richting punt B . Als het bijna donker was kwam er toch nog op het nippertje 1 laatkomer vanuit punt B de groep vervoegen.

Dit brengt een totaal van 188 Halsbandparkieten die samen kwamen op deze slaapplaats in het Kielpark . Dit is een toename van maar liefst 76 exemplaren ten opzichte van onze vorige telling gedaan op 23 maart 2018 dit jaar. Het is duidelijk dat deze exoot zich razend snel vermeerdert en dat hij waarschijnlijk weinig of geen natuurlijke vijanden te duchten heeft. Ook de zachte winters van de laatste jaren hebben geen nadelige gevolgen gehad voor deze vogels.

Welke resultaten en verrassingen kunnen we op onze volgende telling verwachten op 16 maart 2019?

  • Reacties(1)//ardea.hobokensepolder.be/#post700
Volgende »