Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Onze vereniging

ARDEA is de Natuurpunt-vogelwerkgroep in de regio Antwerpen-zuid. In de gemeenten en districten Hove, Edegem, Wilrijk, Hoboken en Antwerpen-Kiel werken wij aan een betere kennis en bescherming van wilde vogels.
We organiseren onderzoek, excursies, cursussen en infomomenten rond vogels, waarbij iedereen welkom is. Om zeldzame broedvogels zoals gierzwaluwen, uilen en roofvogels meer kansen te geven, zetten we nestkastprojecten op.
We werken nauw samen met de Natuurpuntafdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen.
Zin om mee te doen?
Contacteer ons per e-mail naar ardea@hobokensepolder.be
Raadpleeg onze blog of volg de Ardea-FB-pagina! Bezoek ook onze website.
Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

Nieuwe bewoonster CKK ?

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 24 apr, 2019 20:56:12
Het lichaam van het overleden vrouwtje is nog niet koud of er zit er al een nieuwe !

Maandag passeerde ik na het trektellen nog eens langs de kerk in de veronderstelling het mannetje K:3 daar alleen aan te treffen tot mijn verbazing zag ik daar 2 slechtvalken.

Blijkbaar zat er een adult vrouwtje bij het jonge mannetje !

Redelijk snel kon ik de kleurring fotograferen en deze was zilver/grijs met zwarte letters P/2. Doet dit bij iemand een belletje rinkelen ?

Het vrouwtje dat hier in 2017 en 2018 zat en 3 jonge groot bracht was zilver/grijs P/1.
Dit is zowaar de zus van dat vrouwtje !!! Hoe groot is de kans !

Zij is dus ook geboren in 2015 in Sint-Pieters-Woluwe.


Dinsdag zag ik ze ook samen op de kerk en soms ook met 2 roepend in een dakgoot.
Vandaag zaten ze dan weer samen naast elkaar aan de nestkast.


Door het dagelijkse trektellen op de Scheldedijk en de dood van het vrouwtje stond voor mij het waarnemen aan de kerk op een laag pitje maar Lucy De Nave zag blijkbaar op 13 april al 2 slechtvalken aan de kerk.

Ikzelf heb dit niet gemerkt en de buren aan de Z-zijde ook niet.
Dit roept wel een paar extra vragen op ;

- Was dit P/2 al of was het andere vrouwtje toen nog in leven ?
- Heeft dit vrouwtje iets met de dood van de andere te maken ?

Wordt zeker vervolgt.

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post766

Slechtvalken CKK filmpjes

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 22 apr, 2019 20:59:49
Na het dramatisch einde van dit broedseizoen hier de interessantste filmpjes die zijn gemaakt door de wildcamera boven in de dakgoot :

Balts met man T/6 die ook een prooi meebrengt

Broedwissel tussen T/6 en het vrouwtje
2 dagen later zou T/6 om onbekende reden verdwijnen en verschenen er 2 andere mannen op de kerk K:3 en EOC. Vanaf toen stond het vrouwtje er alleen voor.

Let ook op de grote hoeveelheid grasvliegjes op het filmpje. Deze overwinteren in de toren en verlaten massaal hun overwinteringsplek bij de eerste zonnige dagen.

Dreigende houding naar K:3
Dit gebeurde 3 dagen voordat ik K:3 ons vrouwtje zag aanvallen. Hij probeert hier volgens mij een prooi te stelen die in de hoek van de dakgoot ligt. Het vrouwtje zal zo al de grootste moeite hebben gehad met broeden en prooien te vangen dat ze dit wel kon missen.

K:3 verkent de dakgoot
De dag na de aanvallen door K:3 naar het vrouwtje. Zij is verdwenen en verschijnt ook niet meer op de camera en ligt dus dan waarschijnlijk al dood onderaan de toren op een lagergelegen dak.

Ik ga er nog altijd vanuit dat het vrouwtje gedood is door dit jonge mannetje. De dag van de aanvallen (9 april) viel het mij op hoe traag een vrouwtje is ten opzichte van een mannetje. Ook vermoed ik dat het vrouwtje verzwakt moet geweest zijn doordat ze +- 9 dagen alleen heeft moeten broeden zonder prooiaanvoer van een mannetje.

Wat zou de reden kunnen zijn ? Geen idee eigenlijk. Voedselagressie ? Zou het feit dat er eieren van een andere man lagen er mee te maken kunnen hebben ? Of is dit gevecht gewoon uit de hand gelopen ?

Alleszins verwacht ik hier zeer snel een nieuwe update te kunnen doen want vandaag deed ik weer een interessante waarneming aan de kerk maar dat moet ik even verder opvolgen.  • Reacties(2)//ardea.hobokensepolder.be/#post763

Dramatische wending slechtvalken CKK

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 15 apr, 2019 14:46:06
Sinds de verdwijning van het mannetje T/6 op 31 maart stond het vrouwtje er alleen voor. Op 1 april zag ik dus 2 andere mannetjes op de kerk. Een jong mannetje van 2018 en een mannetje van 2017.

Het oudere mannetje was de dagen erna niet meer te zien maar het jonge mannetje met kleurring K:3 bleef in de buurt. De eerste week van april leek alles nog rustig en bij controle van het nestcameraatje zat het vrouwtje steeds op de nest.

Op 9 april veranderde dit, het jong mannetje K:3 was bijna heel de dag in de buurt. Hij leek het vrouwtje constant van haar nest te houden en viel haar herhaaldelijk aan. Zowel toen ze stilzat op het ZO hoekplatform als toen ze rondvloog.


Gedurende deze dag heeft ze minstens 4u15min aan één stuk de nest moeten verlaten. Ik vertrok aan de kerk en het laatste dat ik zag was het mannetje die het vrouwtje achterna ging richting ZW. Toen was volgens mij het legsel al verloren.

Op 11 april ben ik nog snel eens de nestcamera gaan bekijken maar de eieren lagen er onbebroed. Het mannetje K:3 zat op de kerk maar geen spoor van het vrouwtje.
De dagen erna zagen de buren telkens dit mannetje op de kerk zitten. Ik zag hem ook een aantal keer een prooitje plukken.


Vanmorgen wilde ik nog een laatste keer controleren om 200% zeker te zijn dat het vrouwtje verdwenen was en dit legsel mislukt was. Ook wilde ik van de gelegenheid dan gebruik maken om de geheugenkaart te wisselen in de wildcamera buiten in de dakgoot.

Bij het naar boven klimmen in de toren controleer ik altijd even de lager gelegen daken of er daar geen prooiresten liggen. Tot mijn verbazing zag ik daar ons vrouwtje dood liggen. Zij lag onderaan de O zijde, de kant van de nestkast dus.


Dat verklaarde dus al direct waarom de nest sinds 10 april verlaten was. Uiterlijk was er weinig aan te zien wat de doodsoorzaak kan verklaren maar het lijkt mij bijna zeker dat mannetje K:3 de dader was. Een 2KJ mannetje dat een broedend vrouwtje dood is toch wel zeer bizar te noemen.

Ik heb vluchtig de beelden uit de wildcamera eens bekeken en daar is op 9 april de laatste registratie van het vrouwtje te zien (de dag van de aanvallen). Enkele dagen ervoor zie je het vrouwtje dat een dreigende houding aanneemt richting mannetje K:3 vanuit de nestkast terwijl hij een prooi lijkt te stelen.

Ik zal de komende dagen proberen om al de beelden na te kijken en er enkel te posten. Een dramatisch einde van een onvoorstelbaar interessant broedseizoen.

  • Reacties(2)//ardea.hobokensepolder.be/#post754

Pulli slechtvalkjes bij Agfa-Gevaert

SlechtvalkprojectGeplaatst door Marc Hofman 09 apr, 2019 09:12:30

Al twee jonge slechtvalkjes geboren! De twee andere eieren worden verder bebroed.

Volg het live op: www.agfa.be/slechtvalken/webcam/  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post747

Update slechtvalken CKK

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 08 apr, 2019 20:07:21
Vanmorgen nog eens gaan controleren hoe het met het vrouwtje op de CKK was. Ik had nog steeds niet kunnen vaststellen of er nog een 4de ei was bijgelegd maar het is bij 3 gebleven. Zondag had ik ze zien rondvliegen met een duif die ze in de dakgoot van de nestkast verstopte.


Net als het vrouwtje van vorig jaar zal ze dus afwisselend moeten broeden en jagen. Vanmorgen was ze 45min uit de nestkast, mogelijk om te jagen. Ik zat binnen in de toren dus had geen zicht wat er zich buiten afspeelde. Hopelijk hoeven de afwezigheden op het nest niet te lang te duren.Naar analogie met vorig jaar zouden de komende weken saai moeten verlopen dus ik vermoed dat de volgende update pas eind april / begin mei zal verschijnen. De eieren zouden dan moeten uitgekomen zijn of mislukt zijn. Ik wacht in spanning af.

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post746

(Negatieve) Update slechtvalken CKK

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 04 apr, 2019 02:29:15
Ik heb een paar dagen gewacht om deze update te plaatsen omdat ik geen overhaaste conclusies wou trekken maar spijtig genoeg is mannetjes T/6 spoorloos verdwenen.

Zaterdag zag ik hem nog een prooi brengen naar het vrouwtje en later zag ik hem zeer hoog in de lucht weeral een 2KJ vrouwtje verjagen.

Zondag werd hij tijdens de dag niet gezien, zowel door mezelf niet als door de omwonenden. Tegen de avond kreeg ik bericht van de buren aan de CKK dat het mannetje was gearriveerd. Toen ik toekwam zag ik een man op de dakgoot zitten naast de nestkast. Ik zag al direct aan de kleur dat het niet ons mannetje was, deze was veel donkerder. Na lang wachten kreeg ik de ring (EOC) in beeld en het bleek een Nederlands mannetje te zijn, geboren in 2017 in Geleen (Nederlands Limburg).


Aan het gedrag van dit mannetje kon ik afleiden dat ons vrouwtje nog op de nest zat. Een paar minuten later zag ik nog een andere valk aan de andere kant van de kerk vliegen. Deze was duidelijk de dakgoten aan het afschuimen, ik vermoed om prooiresten te stelen. Deze valk had ik een maand eerder al eens aan de peperbus in Borgerhout gezien waar hij werd verjaagd door het koppel slechtvalken aldaar.

Dit was een 2KJ man met Belgische kleurring K:3. Geboren in Sint-Niklaas in 2018.
Dezelfde plek waar ons mannetjes T/6 geboren is alleen een jaar eerder.


Was het feit dat er 2 mannen op de kerk konden zitten terwijl het vrouwtje nog op de eieren zat de oorzaak of het gevolg van de afwezigheid van T/6 ?

Heeft één van deze valken T/6 verdreven (of in extremis gedood) of profiteerden zij van het feit dat hij om welke reden dan ook weg is ?

De dagen erna was er geen activiteit aan de kerk, ook waren deze 2 mannetjes niet meer te zien. Het vrouwtje zat woensdag nog gewoon op de nest.


Waar zij haar voedsel nu vandaan gaat halen is dus de vraag. Kan zij net als het vrouwtje van vorig jaar het alleen rooien of mislukt dit broedsel alsnog ?

Dit soort situaties zullen waarschijnlijk meer gaan gebeuren. Door de groeiende populatie zullen er meer verstoringen gaan zijn en zullen mogelijk meer nesten mislukken.

Moesten er mensen valken op de kerk zien zitten mag dat altijd gemeld worden. (0496/83.98.44)

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post743

3de ei CKK + ringgevens T/6

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 29 mrt, 2019 13:33:13
Vanmorgen nog eens gaan controleren. Het duurde bijna 2 uur voor het vrouwtje van de eieren kwam en het 3de zichtbaar was. Even later nam het mannetje over.Gisteren ontving ik ook de ringgevens van ons mannetje T/6.
Hij is geboren op de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Sint Niklaas in april 2017. Ons nieuw vrouwtje is ongeringd dus daar zullen we nooit iets over weten.


Ik vermoed dat het bij 3 eieren zal blijven omdat het vrouwtje woensdag al aan het broeden was toen er nog maar 2 lagen. In theorie begint het broeden vanaf het voorlaatste ei. Maar je weet maar nooit misschien komt er toch nog een 4de.

  • Reacties(2)//ardea.hobokensepolder.be/#post738

2de ei CKK + filmpje

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 27 mrt, 2019 19:48:47

Onderstaand filmpje van het mannetje dat net een prooi had gevangen en het vrouwtje dat uit de nestkast komt om de prooi aan te nemen. Zij vloog ermee naar een ander platform waar ze deze op at en direct daarna volgde er een paring.

  • Reacties(1)//ardea.hobokensepolder.be/#post736

Update slechtvalken CKK

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 25 mrt, 2019 23:33:35
Begin dit jaar installeerde ik samen met Eddie een klein cameraatje in de nestkast.
Met een kabeltje dat tot in de koepel loopt en aan een smartphone kan gekoppeld worden is het mogelijk om een kijkje in de nestkast te nemen zonder de valken te storen.


Dit is wat ik vanmorgen kon zien ;


Zondag had ik al een vermoede dat het eerst ei gelegd was en dat bleek dus te kloppen. Het vrouwtje was heel de dag lethargisch en kreeg 2x een prooi van het mannetje. Ze kroop ook voor 1,5u in de kast daarna zat ze weer een hele tijd buiten.

Benieuwd hoeveel er nog gaan komen. Blijf het hier volgen.


  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post733

Update slechtvalken CKK

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 14 mrt, 2019 21:03:36
Nog maar eens een update.

Sinds het vorig bericht over de paringen met mannetje K/P is er weer vanalles gebeurd.
Van 3 tem 8 maart heb ik dagelijks paringen gezien tussen K/P en het nieuwe vrouwtje, soms meerdere keren per dag. In deze week was er ook soms een 3de valk die aanvallen deed naar K/P maar ik kon deze spijtig genoeg nooit in beeld krijgen.

8 maart was een dag die ik niet snel zal vergeten ik zag toen verspreid over de hele dag maar liefst 7 !! verschillende slechtvalken aan de kerk.

's morgens zag ik 3 paringen tussen K/P en het vrouwtje.
's middags was het vrouwtje een duif aan het eten en zat man D/1 ernaast, hij leek te azen op haar prooi. Na de middag was K/P er weer even maar was er ook een 2KJ aan het rondvliegen. Iets later verscheen T/6 aan de kerk en waren er 2 andere 2KJ's, een mannetje en een vrouwtje. T/6 leek samen met het nieuwe vrouwtje deze 2KJ's weg te jagen. Tijdens dit alles geen spoor van K/P die we na al die paringen toch als haar partner zouden beschouwen. ( Kunt u nog volgen ? smiley )

Sinds deze dag heb ik K/P niet meer aan de kerk gezien en lijkt zijn plaats te zijn ingenomen door T/6. T/6 is het mannetje dat we in januari met de camera aan de nestkast konden zien baltsen maar later verdween.


Ook zag ik al enkele paringen tussen hen.


Hun territorium wordt feller verdedigd dan voorheen, deze week zag ik al een buizerd, zilvermeeuw en weer een 2KJ slechtvalk worden verjaagd. Ik zag ze ook al samen jagen achter duiven. Er wordt regelmatig in de nestkast gekropen zowel door het mannetje als het vrouwtje (nog geen eieren daarvoor duren hun bezoekjes nog te kort). Lijkt mij allemaal positief. Sommige gevestigde koppels hebben al eieren (Agfa Gevaert bijvoorbeeld). Nieuwe koppels doen er wat langer over. Vorig jaar werd hier begin april begonnen met broeden.

PS:
Sommige mensen zijn blijkbaar niet mee met de afkortingen ;

T/6 K/P enz. zijn de combinaties van de kleurringen die sommige valken dragen.


2KJ duidt op 2de kalenderjaar. Dit zijn jonge valken die vorig jaar geboren zijn.

  • Reacties(1)//ardea.hobokensepolder.be/#post729
Volgende »