Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Onze vereniging

ARDEA is de Natuurpunt-vogelwerkgroep in de regio Antwerpen-zuid. In de gemeenten en districten Hove, Edegem, Wilrijk, Hoboken en Antwerpen-Kiel werken wij aan een betere kennis en bescherming van wilde vogels.
We organiseren onderzoek, excursies, cursussen en infomomenten rond vogels, waarbij iedereen welkom is. Om zeldzame broedvogels zoals gierzwaluwen, uilen en roofvogels meer kansen te geven, zetten we nestkastprojecten op.
We werken nauw samen met de Natuurpuntafdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen.
Zin om mee te doen?
Contacteer ons per e-mail naar ardea@hobokensepolder.be
Raadpleeg onze blog of volg de Ardea-FB-pagina! Bezoek ook onze website.
Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

gierzwaluw

Ardea algemeenGeplaatst door Eddie Schild 26 jun, 2019 07:09:04

Aankondigingen 2019/02

www.hobokensepolder.be / www.zuidrand.be / ardea@hobokensepolder.be / FB: Vogelwerkgroep Ardea

• zon 30 juni 2019 _ excursie stadsnatuur

Excursie S.O.S. GIERZWALUW – 19 u 30, Antwerpen - Kiel

Het is een traditie aan het worden bij meerdere Natuurpuntafdelingen om de grote vakantie in te zetten met een speciale gierzwaluw-wandeling. Immers op dit moment van de zomer zijn de gierzwaluwen het actiefst. Ze hebben volop jongen te voeden en vliegen dus permanent rond om voldoende insecten te vangen. Tot voedselbolletjes verwerkt brengen ze die tijdens een kort blitzbezoek aan hun nest bij hun jongen. Zo’n bezoek duurt amper enkele seconden. Dat is wel het moment om de broedplaatsen van de nog resterende gierzwaluwen te herkennen, wat dan weer het begin is van een mogelijke bescherming (bijvoorbeeld het preventief informeren).

Omdat we ook in de randstedelijke ARDEA-zone nog wel wat van die prachtige gierzwaluwen in de toekomst willen zien, gaan we vandaag ook bij ons op zoek naar de gierzwaluwen in de Tentoonstellingswijk en omgeving op het Kiel. De vele grote, hoge en oude gebouwen lenen er zich goed toe om als nestplaatsen door gierzwaluwen te worden gebruikt. Vinden we nestplaatsen, of misschien zelfs een kolonie? Kom mee op onderzoek!

Uiteraard geven we al wandelend heel wat uitleg over gierzwaluwen. Ondertussen genieten we volop van de luchtacrobatie van deze vogels en analyseren we hun gedrag. Waarom krijsen ze zo hard? Waarom vliegen ze in groepen? Zijn er al jonge vogels actief?

Hopend op een mooie zomeravond, wordt dit vast een fijne natuur-in-stad-beleving. En wie weet krijgen we er nog enkele Kielse slechtvalken bij…

De wandeling is ca 5 km, op een zeer rustig tempo. Al naargelang de waarnemingen onderweg kan de wandeling worden ingekort. Breng zeker een verrekijker mee als het kan, maar dat is niet noodzakelijk!

Praktisch: 19u30, afspraak aan de Jan De Voslei, ter hoogte van de parking voor de Christus Koning Kerk, Antwerpen - Kiel , Einde ca 22 u op deze plaats.

Leiding: J. Van Reusel (0486/836.234), W. Stappers, E. Schild

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post789

Broedvogelkartering Hobokense Polder

BroedvogelonderzoekGeplaatst door Wim Mertens 19 jun, 2019 13:48:12
We staan een laatste keer vroeg op.
De laatste vroegochtendronde van dit seizoen begint zondag 23/6 om 5u30 aan United Caps. We hopen op verassingen à la Ralreiger.

Wim
(0499 58 99 16)

  • Reacties(1)//ardea.hobokensepolder.be/#post788

Gierzwaluw

Ardea algemeenGeplaatst door Eddie Schild 15 jun, 2019 14:22:57
15/06/2019 19.30u in zaal CC MORETUS, Berkenrodelei 36, 2660 Hoboken. Einde omstreeks 22.00 u.

Midden in het broedseizoen van de ‘100-dagen-vogel’ zetten we schijnwerpers (nogmaals) op de Gierzwaluw. Dat is een zéér fascinerende vogelsoort, waarvan zelfs de wetenschap nog lang niet alles weet. Als een typische stadsvogel verdient de Gierzwaluw de bijzondere aandacht van een ‘randstedelijke’ vogelwerkgroep als ARDEA. Daarom zetten we, samen met de Gierzwaluwwerkgroep van Natuurpunt en de Stad Antwerpen graag mee onze schouders onder lokale projecten die deze vogels ten goede komen. Want ook Gierzwaluwen zijn bedreigd en voor we het weten is het zo kenmerkend snirpend zomergeluid uit onze straten en pleinen verdwenen. We bekijken wat het probleem is en wat we kunnen doen, o.a. in bouwprojecten, en ook door te kijken naar succesvolle acties en projecten elders. Gastsprekers zijn dé Gierzwaluwdeskundigen Johan Kempeneers (Gierzwaluwteam APUS Antwerpen Stad) en Wim De Bock (Gierzwaluwwerkgroep Natuurpunt Noorderkempen). Zij brengen o.a. het verhaal van de actuele actie bij de restauratie van het Steen en hun ervaringen met intensief monitoren en beschermen van Gierzwaluwen. Hun werk is bijzonder leerrijk en hun enthousiasme enorm aanstekelijk! Met wat geluk kunnen we bij aanvang van de avond samen de lokale Gierzwaluwen observeren en genieten van hun vliegkunsten.

Hebt u ook een hart voor deze mooie luchtacrobaat, mis dan zeker deze info-avond niet. Maar wees gewaarschuwd: indien u komt laat de Gierzwaluw-magie u uw leven lang niet meer los!

Afspraak: om 19.30 u. in zaal CC MORETUS, Berkenrodelei 36, 2660 Hoboken. Einde omstreeks 22.00 u.

Leiding: Joris Van Reusel – 0486/83 62 34

Wim Stappers

Eddie Schild

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post787

Oehoe gespot in Wilrijk

VogelwaarnemingenGeplaatst door Maarten Mortier 04 jun, 2019 21:21:29
Sinds maandagavond zit er blijkbaar een Oehoe in de Boeksveldstraat in Wilrijk.
Kreeg daarstraks het bericht via m'n zus en omdat het maar 2 straten verder was toch maar eens gaan kijken. Hij of zij zat er rustig op een verlichtingsarmatuur. Af en toe kwamen de lokale kraaiachtigen hem even mobben.

Dit exemplaar draagt geen riempjes of ringen maar ik denk dat we er van mogen uitgaan dat hij ergens ontsnapt is of losgelaten. Benieuwd of hij er morgen nog zit. Heb voor alle zekerheid het VOC nog eens verwittigd maar zij kunnen niets doen zolang het dier niet verzwakt is en binnen handbereik zit. Momenteel ziet hij er nog gezond uit.
  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post786

Familie slechtvalk herenigd

SlechtvalkprojectGeplaatst door Marc Hofman 30 mei, 2019 12:39:40
Na een week goede verzorging in het VOC van Brasschaat, kon de jonge slechtvalk "R2" gisteren teruggebracht worden naar Mortsel. De vogel werd gelost bij Agfa-Gevaert op het dak van een hoog gebouw vlakbij de schoorsteen.
R2 (ondertussen een fors vrouwtje met gigantische klauwen) deed het super goed: ze vloog onmiddellijk op met een stevige vleugelslag en na een afscheidsrondje landde ze direct op het platform van de schoorsteen. Beide ouders vlogen haar luid roepend tegemoet. Een prachtig moment!

  • Reacties(1)//ardea.hobokensepolder.be/#post785

Broedvogelkartering Hobokense Polder

BroedvogelonderzoekGeplaatst door Wim Mertens 30 mei, 2019 09:46:51
Zaterdag 1 juni gaan we opnieuw op zoek naar broedvogels in de Hobokense Polder. De zon komt almaar vroeger op, we beginnen om 5:30u (5 minuten voor zonsopgang) aan parking op het einde van de Scheldelei. Als je komt, laat dan even iets weten (0499 58 99 16).

Tot dan,
Wim

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post784

eerstvolgende ARDEA vogelexcursie

AgendaGeplaatst door Luc Van Schoor 30 mei, 2019 06:26:56

• zondag 2 juni 2019 , 9u

Fietstocht S.O.S. BOERENZWALUW & WEIDEVOGELS

Gids/Leiding: Eddie & Niels Schild , 0498 73 60 77
Kathy De Lange , 0478 31 49 08


Voor het vierde jaar op rij trekt ARDEA er al fietsend op uit om de nog resterende boerenzwaluwen in het westelijk deel van onze regio trachten te tellen.
Dat doen we rustig fietsend over een verrassend mooi parcours (ca 15 km), vanuit Wilrijk naar Hoboken en zo via Hemiksem en Aartselaar weer naar Edegem en Wilrijk. Onderweg houden we halt bij boerderijen en schuren, en als het meezit pikken we een hoeve-ijsje mee.

Het is ondertussen algemeen bekend dat het zeer slecht gesteld is met de zwaluwen in ons land.Op enkele decennia tijd verdween ongeveer 80 à 90 % van alle boerenzwaluwen op het platteland.Ook met de kieviten gaat het bergaf.
Daarvoor werd in 2016 de landelijke actie SOS-Kievit door Natuurpunt opgezet.
Tijdens deze fietstocht gaan we ook op zoek naar de (laatste?) kieviten in de regio.
Naast het observeren en tellen, staan we uitgebreid stil bij de oorzaken van de achteruitgang van onze zwaluwen en weidevogels. Wat kunnen we er aan doen?
Met de telresultaten kunnen we alvast de pogingen om remediërende maatregelen te nemen, ondersteunen met data. We speuren ook naar scholeksters, een soort die het dan weer verrassend goed lijkt te doen. Zij vinden op daken van bedrijfsgebouwen nieuwe broedplaatsen, en schrijven zo een iets vrolijker verhaal.

Spring op je fiets en geniet mee van een stukje platteland in de stad!
Deze fietstocht is ca 20 km lang. We rijden op een zeer rustig tempo.

Praktisch:
Afspraak: ’t Spant, Boomsesteenweg 333, Wilrijk, aan het kerkje, met de fiets.
Vertrek: om 09.00 u, einde ca 14.00 u
Meebrengen: fiets in goede staat, plakgerief, pomp, verrekijker, camera,...  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post783

Jonge slechtvalk overgebracht naar het VOC Brasschaat

SlechtvalkprojectGeplaatst door Marc Hofman 21 mei, 2019 21:53:14

Vanmiddag kreeg het VOC van Brasschaat een oproep om in een tuin in Mortsel een gekwetste slechtvalk op te halen in. Het VOC contacteerde Natuurpunt Land Van Reyen en kwamen zo met me in contact.
Zoals ik vermoedde, bleek het te gaan om één van de 4 jongen uit de nestkast op de schoorsteen van Agfa-Gevaert, namelijk het jong voorzien van de zwarte kleurring "R2". Een van de vleugels hangt slap, doch is volgens het VOC niet gebroken. Het lijkt niet zo ernstig; maar het jong zal morgen toch onderzocht worden door een dierenarts.
Zodra het jong opgeknapt is, zullen de mensen van het VOC me contacteren en zullen we hem in de buurt van de schoorsteen ergens op een dak zetten.  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post782

Update slechtvalken Umicore

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 21 mei, 2019 20:32:31
Op Umicore zijn er vorige week 2 pulli geringd, 2 vrouwtjes.

Vorige zaterdag deed ik weer een poging om de Duitse kleurring van het vrouwtje af te lezen maar zonder succes. Wel kwamen de 2 jongen even in beeld.Ook zag ik live een duif gevangen worden door de moedervogel, blijft toch altijd een kippevelmoment.  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post781

Broedvogelkartering Hobokense Polder

BroedvogelonderzoekGeplaatst door Wim Mertens 17 mei, 2019 17:14:25

Volgende ronde gaat door op zondag 19 mei om 6 uur aan United Caps (later aansluiten kan ook, bel dan even 0499 58 99 16).
Wie weet duikt er wel eens een wielewaal of braamsluiper op.

Wim
  • Reacties(1)//ardea.hobokensepolder.be/#post780
Volgende »