Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Onze vereniging

ARDEA is de Natuurpunt-vogelwerkgroep in de regio Antwerpen-zuid. In de gemeenten en districten Hove, Edegem, Wilrijk, Hoboken en Antwerpen-Kiel werken wij aan een betere kennis en bescherming van wilde vogels.
We organiseren onderzoek, excursies, cursussen en infomomenten rond vogels, waarbij iedereen welkom is. Om zeldzame broedvogels zoals gierzwaluwen, uilen en roofvogels meer kansen te geven, zetten we nestkastprojecten op.
We werken nauw samen met de Natuurpuntafdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen.
Zin om mee te doen?
Contacteer ons per e-mail naar ardea@hobokensepolder.be
Raadpleeg onze blog of volg de Ardea-FB-pagina! Bezoek ook onze website.
Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

Dagje observeren aan de CKK

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 13 mrt, 2017 20:22:12
Vandaag bijna heel de dag aan de CKK gestaan met uiteindelijk toch interessante gebeurtenissen ;

08:20 wijfje P/1 zit naast de kast
08:45 P/1 zit op NW hoek en eet mogelijk iets buiten beeld

tot 11:30 regelmatig korte vluchten / jachtpogingen / buizerds verjagen

11:34 P/1 roept en maakt "buigingen" en vliegt naar NW om direct daarna terug te keren achtervolgd door mannetje + schijnaanvallen naar elkaar. Man vliegt dan terug NW en zij blijft ter plaatse.

12:00 - 13:45 geen observatie gedaan

14:00 - 14:25 samen met Guy wijfje P/1 een tijdje samen zien vliegen met een onbekend 2de kalenderjaar mannetje (te herkennen aan de langsstreping). Mogelijk een toevallige passant.


14:55 wijfje P/1 aan het eten van een waterhoentje ook kort rondvliegend met het karkas.


16:40-16:55 wijfje P/1 en een mannetje vliegen samen rond. Dacht eerst dat dit het mannetje (A EE) was dat gekoppeld leek met Sarah maar kon enkel de wetenschappelijke ring zien. Misschien zit de ring op de foto onder de pootbevedering of is dit nog een ander mannetje.


16:55-17:23 Wijfje P/1 zit in de nestbak en draait daar wat in rond. Niet zien neerliggen. Mannetje zit ondertussen op het kruis.17:23 paring bovenop het kruis. Net te laat voor de foto.

Best weer interessante waarnemingen. Mannetje lijkt het meeste van de dag afwezig aan de CKK behalve tegen de avond. Door de ringgegevens weten we dat het wijfje net geen 2 jaar is. Te jong om te broeden ? Sarah lijkt uit de picture verdwenen.

  • Reacties(3)

Geplaatst door Joris Van Reusel 15 mrt, 2017 00:04:45

Optie silvertop is er zeker; bel me even ivm prakische org

joris


Geplaatst door Maarten Mortier 13 mrt, 2017 22:04:13

Joris,

- Ik heb de literatuur er even op nagekeken en inderdaad vanaf 2 jaar moet kunnen. Vond zelfs gevallen van juvenielen (2de kalenderjaar).

- Ik zal zien wat ik kan doen. Een observatie vanop de silvertop zou ook nog eens leuk zijn moest die optie er nog zijn.

Geplaatst door Joris Van Reusel 13 mrt, 2017 21:19:54

Maarten, weer interessante waarnemingen! Nog enkele gedachten:

- wijfje P/1 is van april 2015, wordt dus weldra 2 jaar. Ik dacht eens van Manu vernomen te hebben dat broeden op die jonge leeftijd niet onmogelijk is (misschien wel nog niet voldragen vruchtbaar)

- misschien interessant om de overige torens op het Kiel ook eens af te speuren: St-Laurentius en Pripa-building, Lloyd-Building, deSingel, Silvertops, kerk Rozenkrans Wilrijk (Wim Mertens zag valkbij in okt. als een soort baltsgedrag daar), ... volgens mij kan Sarah niet ver uit de buurt zijn. (Als er tijd is natuurlijk.)

groet!

Joris