Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Over onze blog

Ardea is een nieuwe vogelwerkgroep, gesticht in januari 2013, en werkzaam in de regio Antwerpen Zuid. Het werkterrein van ARDEA zal grotendeels die van de Natuurpunt-afdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen beslaan, alsook de kasteelparken van Aartselaar. Bezoek ook onze website. Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

Broedende slechtvalk op CKK

SlechtvalkprojectGeplaatst door Joris Van Reusel 12 mrt, 2017 23:46:06

Zonder de 'complexe' waarnemingen van Maarten Mortier, eerder vandaag gedaan te kennen, trok ik deze namiddag ca 17 u nog even naar de CKK om te zien of er op, nabij, in de nestbak iets van de slechtvalken te zien zou zijn.

Vanuit de Kruishofstraat heb je een goed zicht op de bak, maar kan je er niet in kijken.

Beter gaat dat vanuit de NO-zijde aan de A. Coolsstraat. Van hier uit kon ik beweging IN de broedkast waarnemen. Ik twijfelde eventjes of het geen duiven waren, maar via tele-camera kon ik toch het profiel en de kop van een slechtvalk herkennen.

Eventjes bewoog de vogel zich: zij (of hij?) draaide zich, en drukte zich met de borst omlaag en de staart even omhoog tegen de bodem (kiezel) van de bak. Dat is toch om op iets te gaan zitten, of om een kuiltje uit te duwen... Alleszins duidt het op 'bezet nest'. (zie filmpje via waarnemingen.be)

Even later, vanuit de Volhardingsstraat (hoek Vlaamse Kunstlaan), zag ik een vogel (nogal fors, allicht wijfje?) op de dakrand zitten.W as dit de broedende vogel die even op de uitkijk kwam zitten, of een tweede exemplaar?

Met Maartens' waarnemingen (met zeer fijne foto's!) eerder vandaag is het blijkbaar niet zeker dat het om 'onze Sarah' gaat (die toch al sinds 2013, allicht eerder) succesvol haar territorium hier behoudt en meermaals heeft verdedigd.

Even afwachten wat de ring-codes opleveren. En natuurlijk verder observeren.... Maar alleszins wordt er gebroed in de bak!

Joris Van Reusel  • Reacties(3)

Geplaatst door Luc Van Schoor 13 mrt, 2017 09:06:27

Joris ,dankzij je film is het duidelijk dat het koppel slechtvalken wel degelijk gestart zijn met een broedpoging .Mooi zo ! Het is tevens een bevestiging van mijn waarneming van 11/03/2017 (zie ook mijn opmerking bij bericht van 12/03/2017 van Maarten Mortier)

Geplaatst door Maarten Mortier 13 mrt, 2017 01:21:31

Top Joris,

De eerste foto van in de nestbak. Ik ga maandag weer een aantal uurtje observeren.

Heb al een reactie op de Belgische ring gekregen, gaat om een dier geringd in 2015 in Brussel. De fiche met meer info wordt me toegestuurd.

Geplaatst door Joris Van Reusel 12 mrt, 2017 23:50:01

Eddie, het is dan wel geen Mibos, deze Kleibos is toch ook een mooie waarneming! Proficiat8

Joris