Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Over onze blog

Ardea is een nieuwe vogelwerkgroep, gesticht in januari 2013, en werkzaam in de regio Antwerpen Zuid. Het werkterrein van ARDEA zal grotendeels die van de Natuurpunt-afdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen beslaan, alsook de kasteelparken van Aartselaar. Bezoek ook onze website. Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

Een andere kijk op de CKK

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 12 mrt, 2017 15:48:12
Waar Luc gisteren begonnen is met te observeren vanuit z'n appartement ben ik al een tijd aan het observeren onderaan de kerk en vanuit de omliggende straten. Hieronder mijn relaas. Dit geeft mogelijk een andere (aanvullende) kijk op de situatie tot nu toe.

19/02/2017

Op waarnemingen zie ik dat Joris, Luc en Manu de CKK hebben bezocht. Omdat Manu erbij is ga ik er vanuit dat het iets met een broedkast te maken moet hebben. Ik contacteer Joris en hij zegt dat het te laat is ivm vergunningen en dergelijke om nog een permanente kast te zetten. Ik stel de vraag of een soort broedbox nog mogelijk is. Joris zal navraag doen bij Manu. Blijkbaar was er al een soortgelijk idee voor een broedkorf.

3/03/2017

's morgens 3 vechtende slechtvalken aan de kerk. 2 wijfjes en 1 mannetje.
Even later vliegen er zeer hoog nog 2 die de situatie even lijken te aanschouwen en dan verder naar ONO vliegen.

4/03/2017

's middags 1 wijfje (Sarah) op NW hoek. Te herkennen aan witte stip onder linker oog.5/03/2017

's morgens Sarah ter plaatse
's namiddags Sarah + man ter plaatse. Man is dubbel geringd. Wetenschappelijk links en waarschijnlijk wit met zwart A EE rechts. Mogelijk Nederlands dier.


7/03/2017

's morgens paring op het kruis Sarah + man "A EE"
Daarna plaatsing nestbak door Manu, Eddie en mezelf.


9/3/2017

's morgens samen ter plaatse aan N-zijde

10/03/2017

's morgens Sarah ter plaatse

11/03/2017

's middags rond 12:55 zie ik vanop de Jan de Voslei een slechtvalk de O-zijde aanvallen (buiten mijn gezichtsveld). Bij aankomst aan de kerk cirkelen er 2 slechtvalken en deze vliegen weg naar W. 5 min later komt een voor mij onbekend wijfje op de kerk zitten. Na zorgvuldig observeren / fotograferen, de ringen kunnen zien. Wetenschappelijke ring rechts en grijs met zwart P1 links. Dit is een Belgische ring, ik heb de gegevens opgevraagd en hopelijk krijg ik deze snel.


Het nieuw wijfje blijft een hele tijd ter plaatse en verzet zich regelmatig over de gehele toren waaronder ook op de nestbak. Bleef tot minstens 14:10 ter plaatse.


Deze waarneming is in contradictie met wat Luc zag (hij kijkt natuurlijk vanop 2 km afstand en zal ook niet constant hebben gekeken denk ik). Ik heb ook vanuit de volhardingstraat gekeken, pal in de nestkast en deze was zeker leeg.

12/02/2017

Vanaf 08:20 was vrouw "P1" aanwezig op de kerk. Deze heeft hier tot 12:10 constant gezeten en een 10-tal keer een poging gedaan om iets te vangen vanop de kerk. Ook riep ze regelmatig zonder reactie echter. om 11:50 kwam er een man in beeld. Mogelijk man "A EE".


Ze vlogen een tijdje samen en verjoegen 2 buizerds


en daarna deed hij een schijnaanval naar haar en vloog weg naar ZO. Buiten deze schijnaanval had ik niet de indruk dat ze echt vijandig waren tegenover elkaar. (maar ik kan het mis hebben)


Het wijfje bleef achter en om 12:10 schroefde ze zeer hoog op en verdween uit beeld (mogelijk om te gaan jagen en een duikvlucht in te zetten).

De situatie is dus complexer dan eerst gedacht. Ook zal het moeilijk worden om vanop grote afstand te bepalen wie wie is. In tegenstelling tot Luc kan ik niet bevestigen dat er een valk in de kast heeft gezeten. Het feit dat dit nieuw wijfje vandaag een hele voormiddag op de CKK kon pleisteren duidt er volgens mij op dat Sarah niet territoriaal genoeg is.

De komende dagen en weken gaan nog interessant worden.  • Reacties(2)

Geplaatst door Maarten Mortier 13 mrt, 2017 13:15:13

Luc,

Met de contradictie bedoelde ik het feit dat er tussen 13:00 en 14:10 maar één vogel aanwezig was en dit was het wijfje P1. Ik heb ze zeer goed kunnen bekijken en heb ook de ringen weer kunnen zien. Van een mannetje was er geen sprake in deze periode. Zonder de 2 exemplaren naast elkaar te zien is het zeer moeilijk om vanop grote afstand een correcte geslachtsbepaling te doen denk ik. De foto met de vogel op de bak is 100% zeker wijfje P1. Ik post straks nog extra foto's.

Geplaatst door Luc Van Schoor 13 mrt, 2017 08:58:33

Maarten , mijn waarnemingen van 11/03/2017 zijn niet in contradictie met die van jouw.
Ik zag wel degelijk een forse valk met donkere buik , vermoedelijk wijfje Sarah , om 12.10 u vanaf de rand van de koepel de nestkast induiken. Vermits ik niet permanent heb waargenomen kon ik ook niet vaststellen hoelang de vogel in de nestkast verbleef. Gelet op het begin van jouw waarnemingen , rond 12.55 u , kon je onmogelijk deze actie hebben gezien. Ik heb ook slechts één mannetje en één wijfje gezien, maar mogelijk heb ik een derde vogel gemist . Ik heb met aandacht je knappe actiefoto's bekeken en vraag me af of de vogel op de nestkast , gelet op slanke vorm en lichte onderzijde, geen mannetje is. Zie verder mijn opmerking bij de waarneming van Joris op 12/03/2017