Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Onze vereniging

ARDEA is de Natuurpunt-vogelwerkgroep in de regio Antwerpen-zuid. In de gemeenten en districten Hove, Edegem, Wilrijk, Hoboken en Antwerpen-Kiel werken wij aan een betere kennis en bescherming van wilde vogels.
We organiseren onderzoek, excursies, cursussen en infomomenten rond vogels, waarbij iedereen welkom is. Om zeldzame broedvogels zoals gierzwaluwen, uilen en roofvogels meer kansen te geven, zetten we nestkastprojecten op.
We werken nauw samen met de Natuurpuntafdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen.
Zin om mee te doen?
Contacteer ons per e-mail naar ardea@hobokensepolder.be
Raadpleeg onze blog of volg de Ardea-FB-pagina! Bezoek ook onze website.
Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

zaterdag 10 december telling

WaterpiepersGeplaatst door Luc Van Schoor 08 dec, 2016 15:11:40

Zaterdag 10 december 2016 - 15.30 u

WATERPIEPERS IN HOBOKEN

Telling van bijzondere wintergasten in moerasgebied

Sinds enkele jaren worden de waterpiepers die de rietkragen en wilgenbosjes van de Hobokense Polder gebruiken als winterslaapplaats geteld. Om de evolutie te kunnen volgen zal ARDEA deze winter opnieuw enkele tellingen gericht op deze vogelsoort houden.

De waterpieper is een eerder onopvallende zangvogel die broedt in berggebieden in Zuid-Europa en de Alpen, en ’s winters trekt naar lagergelegen gebieden. Dan komt hij in België en Nederland in kleine aantallen voor in het rivierengebied. De slaapplaats in de Hobokense Polder is dus een vrij bijzonder fenomeen, en is daarom goed op te volgen. Hoe gaan we te werk? We tellen liefst simultaan met meerdere kleine teams van twee à drie waarnemers op verschillende plekken. Er is bij elk team een ervaren ‘kenner’, en via gsm houden ze onderling contact om de slaaptrek te kunnen volgen. Deze telling gaat door in de late namiddag / vroege avond en loopt tot de schemering.

Aanmelden vooraf per mail of telefoon is nodig, om de teamwerking te kunnen organiseren.

● Afspraak: aan de ingang van Hobokense Polder aan de Schroeilaan te Hoboken, dat is achteraan op de autoparking van bedrijf Procap (United Caps). Rond 17.30 is het daar zeker gedaan.

Praktisch:

● Start 15.30 u , plaats zie hoger

● Gids: Luc Van Schoor 0494/33 63 09

● Aanmelden via mail: adea@hobokensepolder.be

● Meebrengen: Verrekijker, warme kledij, laarzen of waterdicht schoeisel.schrijfgerief

  • Reacties(0)