Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Onze vereniging

ARDEA is de Natuurpunt-vogelwerkgroep in de regio Antwerpen-zuid. In de gemeenten en districten Hove, Edegem, Wilrijk, Hoboken en Antwerpen-Kiel werken wij aan een betere kennis en bescherming van wilde vogels.
We organiseren onderzoek, excursies, cursussen en infomomenten rond vogels, waarbij iedereen welkom is. Om zeldzame broedvogels zoals gierzwaluwen, uilen en roofvogels meer kansen te geven, zetten we nestkastprojecten op.
We werken nauw samen met de Natuurpuntafdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen.
Zin om mee te doen?
Contacteer ons per e-mail naar ardea@hobokensepolder.be
Raadpleeg onze blog of volg de Ardea-FB-pagina! Bezoek ook onze website.
Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

SPECHTENONDERZOEK

SpechtenGeplaatst door Luc Van Schoor 16 mrt, 2013 15:45:07

Dag Wim ,

Wat later dan gedacht hier toch een antwoord op je voorstel , waarvoor dank .

Een studie over het voorkomen van spechten in relatie met bostypes heeft ongetwijfeld interessante aspecten. Het vraagt wel meer doorgedreven opzoekingen en waarnemingen over een langere periode dan we nu mee bezig zijn. Gezien de beperkte tijd , eind deze maand starten weer de lentetrektellingen , en de het beperkt aantal deelnemers (2à4) gaan we ons voorlopig beperken tot het vaststellen vd presentie en aantalschattingen

We verkennen dit voorjaar meerdere natuurgebieden in ons nieuw werkingsgebied ; naast Cleydael /Hof van Hemiksem gaat we ook op spechtenonderzoek uit naar Hof ter Linden-Edegem , Uilenbos-Hove en natuurlijk ook onze eigenste polder ( waar we gisterenmorgen vrij lang Kleine bonte sp. konden waarnemen en fotograferen = Guy)

groetjes, Luc

Dag Luc,

Wat het spechtenonderzoek betreft zou het interessant kunnen zijn om de aanwezigheid of dichtheid (aantallen per oppervlakte) van een soort te relateren aan bosgegevens. Hieruit kan je dan als het even meezit conclusies trekken over het preferentieel bostype van een soort.

Bosgegevens kunnen bijvoorbeeld het volgende zijn:

- dominante boomsoort, overige frequent voorkomende boomsoorten

- naaldbos/loofbos/gemengd bos

- gesloten bos/open bos (wel goed definiëren bv ahv aantal bomen/ha of lichtdoorval)

- aan/afwezigheid van kruidlaag, struiklaag

- oud bos/jong bos (hiervan bestaat kaartmateriaal dat ik je kan bezorgen)

- aanwezigheid dood hout (bv in klassen tov totaal: <1%, 1-2 %, 2-5%, 5-10%, >10%)

- aanwezigheid dikke bomen (bv > 80 cm doorsnede, ook in %-klassen)

Dit zijn zaken die allemaal min of meer eenvoudig te noteren zijn op terrein (bosleeftijd kan je nadien inschatten obv kaartmateriaal). Als je het doet zou ik het voor elke spechtenlocatie apart inschatten en niet voor het bos in zijn geheel. Als je de territoria duidelijk lokaliseert op kaart of met GPS kunnen deze boskarakteristieken ook nadien nog ingeschat worden.

Als je dit consequent doet en voldoende gegevens verzamelt kan je met de toepassing van een beetje statistiek misschien wel mooie publiceerbare (bv. Oriolus) resultaten bekomen.

Wim

wim.a.mertens@skynet.be

  • Reacties(0)