Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Onze vereniging

ARDEA is de Natuurpunt-vogelwerkgroep in de regio Antwerpen-zuid. In de gemeenten en districten Hove, Edegem, Wilrijk, Hoboken en Antwerpen-Kiel werken wij aan een betere kennis en bescherming van wilde vogels.
We organiseren onderzoek, excursies, cursussen en infomomenten rond vogels, waarbij iedereen welkom is. Om zeldzame broedvogels zoals gierzwaluwen, uilen en roofvogels meer kansen te geven, zetten we nestkastprojecten op.
We werken nauw samen met de Natuurpuntafdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen.
Zin om mee te doen?
Contacteer ons per e-mail naar ardea@hobokensepolder.be
Raadpleeg onze blog of volg de Ardea-FB-pagina! Bezoek ook onze website.
Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

Waarom we tegen het houden van roofvogels en uilen zijn.

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 23 okt, 2018 17:31:52
De meeste onder ons kennen het standpunt wel van vogelbescherming en onze werkgroep ivm het houden van uilen en roofvogels. Indien niet gekend klik dan op deze link.

Recent maakte ik zelf een situatie mee die dat standpunt nog maar eens bevestigd.

Op 7 oktober tijdens het trektellen zagen we aan de overkant van de Schelde boven Burcht een slechtvalk vliegen. Onderaan de valk leek iets te bengelen, een stuk prooi ?
Na de valk langdurig te bekijken in de telescoop en een aantal foto's te hebben genomen konden we maar één ding concluderen en dat was dat deze slechtvalk lederen riempjes aan z'n poten had. Het was dus een ontsnapt exemplaar.

Foto vanop +- 900m afstand genomen

Ik probeerde online via een valkeniersforum te achterhalen of er ergens een slechtvalk ontsnapt was maar dat bleek niet zo gemakkelijk. De rubrieken "verloren en gevonden" op deze fora zijn niet zomaar toegankelijk. Je moet eerst toegang krijgen door de beheerder van de site en tot op de dag van vandaag wacht ik daar nog altijd op. Je zou verwachten dat dit net publiek toegankelijk is. Ik vermoed dat de valkenierscommunity niet happig is om al hun ontsnapte vogels publiekelijk te melden. Slechte reclame weet je wel.

Ik besloot dan maar om de tweedehandssites af te schuimen. Deze controleer ik zoiezo af en toe om me te verbazen over de legale handel in roofvogels.

En ik had al direct prijs. één van de recentste "zoekertjes" had de titel ;

Slechtvalk!!!!!!!!verloren met op de ring agust 19


Als woonplaats stond er Antwerpen bij dus dit zou hem wel eens kunnen zijn.
Na een aantal emails over en weer is dit zo goed als zeker het exemplaar dat we zagen. Hieronder wat ik te weten ben gekomen ;

Persoon schrijft in gebrekkig nederlands en soms had ik de indruk dat het hier om een puber ging. Via een aantal andere zoekertjes onder een andere naam blijkt dat deze persoon nog andere roofvogels heeft en te koop heeft staan ; koppel sneeuwuilen, woestijnbuizerd en sinds vandaag een Barbarijse valk.

De slechtvalk is een wijfje van 5 maanden oud en was nog maar 1 maand in het bezit van de eigenaar. Het zoekertje is geplaatst op 6 oktober, de dag voor dat wij ze zagen vliegen. Volgens de eigenaar heeft ze haar koord doorgebeten, wat er op moet duiden dat deze valk dus zonder toezicht aan een koord vastgebonden zit.

De persoon woont ergens in Moretusburg dus vlak aan de Hobokense polder.

Uit de emails blijkt toch vooral amateurisme. Deze persoon vroeg zelfs aan mij hoe hij/zij haar terug kon vangen. Ik heb gezegd dat er zo goed als geen kans is dat deze valk ooit zal terugkomen en de kans groot is dat ze zal sterven.

Het feit dat er vlakbij 2 koppels slechtvalken zitten (CKK en Umicore) gaat ook niet echt helpen om dit dier terug te krijgen laat staan te vinden. De laatste dagen zien wij trouwens regelmatig slechtvalken (schijn)aanvallen naar elkaar doen aan de telpost, het exemplaar met de riempjes lijkt er echter niet bij te zitten.

Om een lang verhaal kort te maken dit toont nog maar eens aan dat de wetgeving veel te laks is. Roofvogels en uilen zijn voor een paar honderd euro gewoon vrij te koop. Ik heb de eigenaar de link van vogelbescherming bovenaan in dit bericht doorgestuurd en sindsdien heb ik niets meer vernomen van hem/haar.
Hopelijk is dit de laatste die ontsnapt in ons werkingsgebied.  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post688

Eerstvolgende trektelling

TrektellenGeplaatst door Maarten Mortier 13 okt, 2018 19:39:44
De volgende trektelling zal doorgaan op ;

Zondag 14 oktober vanaf 07:45 op de scheldedijk

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post682

Eerstvolgende trektelling

TrektellenGeplaatst door Maarten Mortier 12 okt, 2018 13:48:12
De volgende trektelling zal doorgaan op ;

Zaterdag 13 oktober vanaf 07:45 op de scheldedijk


Eerste kramsvogel van dit najaar. (klik hier voor resultaat van vandaag)

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post681

Eerstvolgende trektelling

TrektellenGeplaatst door Maarten Mortier 11 okt, 2018 18:24:23
De eerstvolgende trektelling zal doorgaan op ;

Vrijdag 12 oktober vanaf 07:45Prachtige ochtendlucht vanmorgen die de voorbode was van een interessante telling.

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post680

eerstvolgende trektelling Hobokense Polder

TrektellenGeplaatst door Maarten Mortier 06 okt, 2018 21:27:11
Na de geslaagde eurobirdwatch van vandaag (klik hier voor resultaat),

zal de volgende telling doorgaan op

Zondag 7 oktober vanaf 07:30

Hopelijk komen de roofvogels erdoor die het vandaag lieten afweten.  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post676

Eerstvolgende trektelling

TrektellenGeplaatst door Maarten Mortier 27 sep, 2018 16:26:11
De eerstvolgende trektelling zal doorgaan op

Vrijdag 28 september vanaf 07:15


foto van een juveniele slechtvalk die woensdag hoog over de telpost vloog. De kleurring was nog net zichtbaar en het bleek E:N te zijn, één van de twee mannetjes uit het nest van de CKK. Leuke waarneming en de kleurringen bewijzen weer hun nut.

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post668

Eerstvolgende trektelling

TrektellenGeplaatst door Maarten Mortier 24 sep, 2018 20:14:33
de volgende trektelling zal doorgaan op

Dinsdag 25 september vanaf 07:15

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post667

Eerstvolgende trektelling

TrektellenGeplaatst door Maarten Mortier 14 sep, 2018 20:07:53
Er zijn dit najaar al enkele tellingen gebeurd met een matig succes. Lage aantallen met af en toe een specialleke wat normaal is voor september.

http://www.trektellen.org/count/view/286/20180914

Voor mogelijke geïnteresseerden ;

De volgende tellingen gaan door op zaterdag 15 en zondag 16 september vanaf 07:00 op de scheldedijk naast de Hobokense Polder.


  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post666

Open Monumentendag 9 sept 2018 CKK

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 09 aug, 2018 14:48:04


Tijdens de open monumentendag en de nocturne de avond voordien zal ARDEA/ARUW een stand in de kerk bemannen met info over de slechtvalken op de Kristus Koningkerk. Er zal een fotomontage te zien zijn over het voorbije broedseizoen en educatief materiaal over slechtvalken.

Misschien zijn de slechtvalken ook nog buiten te bewonderen terwijl u zich verwonderd over deze "stedelijke rotsformatie".

Hieronder de officiële uitnodiging en hopelijk zien we jullie ginder ;

Kristus - Koningkerk – Open Monumentendag 2018

Zondag 9 september is het Open Monumentendag. De Open Monumentendag is reeds aan zijn 30ste editie toe….een feesteditie dus!

Het thema in Antwerpen is “Architect Léon Stynen en tijdsgenoten”. Architect Stynen woonde een groot stuk van zijn leven in de Tentoonstellingswijk. Redenen te over om ook de Kristus-Koningkerk van tijdsgenoot architect Jos Smolderen te tonen. Naast de prachtige architectuur van het gebouw bezit de kerk ook een prachtige verzameling glas in loodramen, een indrukwekkend J. Klaisorgel en zoveel meer.

De Kristus-Koningkerk zal op 9 september 2018 voor het publiek opengesteld worden tussen 10 uur en 10u45 en 12 uur en 18 uur.

Op zaterdag 8 september om 21u30, nodigen we u, in de aanloop naar Open Monumentendag, uit op een nocturne. Tijdens deze nocturne wordt een speciaal project voorgesteld.

‘Steven Van den Borne en Piotr Piskozub maakten een presentatie, die een eigenzinnige visie op het modernisme in de Tentoonstellingswijk wil bieden. Aanleiding was ‘de inventarisatie bouwkundig erfgoed’ uitgevoerd door Steven Van den Borne in opdracht van de stad Antwerpen (2015 en 2017). Gebruikmakend van de rijkdom aan archieffoto's en plannenmateriaal verzameld tijdens deze studie, worden enkele sprekende modernistische gebouwen uit de wijk 'doorgesneden' en verwerkt tot een uitgesproken beeldend verhaal.’

Van harte welkom op deze unieke voorstelling.

De kerkraad van Kristus-Koning  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post662

Dode fuut in het Mastvest

VariaGeplaatst door Maarten Mortier 06 aug, 2018 11:51:21
Vanmorgen nog meer slachtoffers gevonden in het mastvest ;

Een kleine karper dreef in de buurt van de fontein, zwaar naar lucht happend

één van de 3 juveniele futen van dit jaar dreef in het noordelijkste deel. Een schildpad was er al van aan het eten.

Heb de blauwe lijn verwittigd en het online meldingsformulier ingevuld.
Hopelijk worden deze snel verwijderd.

Iets wat mij ook zorgen baart is het feit dat ik moeder slechtvalk (P/1) al 5 dagen niet kan vinden. Met de dode buizerd in het achterhoofd niet zo geruststellend.
Slechtvalken zijn over het algemeen geen aaseters maar misschien drinkt zij uit het mastvest of heeft ze een besmette vogel gevangen. Hopelijk duikt ze één van de dagen terug op.

  • Reacties(1)//ardea.hobokensepolder.be/#post661
Volgende »