Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Over onze blog

Ardea is een nieuwe vogelwerkgroep, gesticht in januari 2013, en werkzaam in de regio Antwerpen Zuid. Het werkterrein van ARDEA zal grotendeels die van de Natuurpunt-afdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen beslaan, alsook de kasteelparken van Aartselaar. Bezoek ook onze website. Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

Open Monumentendag 9 sept 2018 CKK

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 09 aug, 2018 14:48:04


Tijdens de open monumentendag en de nocturne de avond voordien zal ARDEA/ARUW een stand in de kerk bemannen met info over de slechtvalken op de Kristus Koningkerk. Er zal een fotomontage te zien zijn over het voorbije broedseizoen en educatief materiaal over slechtvalken.

Misschien zijn de slechtvalken ook nog buiten te bewonderen terwijl u zich verwonderd over deze "stedelijke rotsformatie".

Hieronder de officiële uitnodiging en hopelijk zien we jullie ginder ;

Kristus - Koningkerk – Open Monumentendag 2018

Zondag 9 september is het Open Monumentendag. De Open Monumentendag is reeds aan zijn 30ste editie toe….een feesteditie dus!

Het thema in Antwerpen is “Architect Léon Stynen en tijdsgenoten”. Architect Stynen woonde een groot stuk van zijn leven in de Tentoonstellingswijk. Redenen te over om ook de Kristus-Koningkerk van tijdsgenoot architect Jos Smolderen te tonen. Naast de prachtige architectuur van het gebouw bezit de kerk ook een prachtige verzameling glas in loodramen, een indrukwekkend J. Klaisorgel en zoveel meer.

De Kristus-Koningkerk zal op 9 september 2018 voor het publiek opengesteld worden tussen 10 uur en 10u45 en 12 uur en 18 uur.

Op zaterdag 8 september om 21u30, nodigen we u, in de aanloop naar Open Monumentendag, uit op een nocturne. Tijdens deze nocturne wordt een speciaal project voorgesteld.

‘Steven Van den Borne en Piotr Piskozub maakten een presentatie, die een eigenzinnige visie op het modernisme in de Tentoonstellingswijk wil bieden. Aanleiding was ‘de inventarisatie bouwkundig erfgoed’ uitgevoerd door Steven Van den Borne in opdracht van de stad Antwerpen (2015 en 2017). Gebruikmakend van de rijkdom aan archieffoto's en plannenmateriaal verzameld tijdens deze studie, worden enkele sprekende modernistische gebouwen uit de wijk 'doorgesneden' en verwerkt tot een uitgesproken beeldend verhaal.’

Van harte welkom op deze unieke voorstelling.

De kerkraad van Kristus-Koning  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post662

Dode fuut in het Mastvest

VariaGeplaatst door Maarten Mortier 06 aug, 2018 11:51:21
Vanmorgen nog meer slachtoffers gevonden in het mastvest ;

Een kleine karper dreef in de buurt van de fontein, zwaar naar lucht happend

één van de 3 juveniele futen van dit jaar dreef in het noordelijkste deel. Een schildpad was er al van aan het eten.

Heb de blauwe lijn verwittigd en het online meldingsformulier ingevuld.
Hopelijk worden deze snel verwijderd.

Iets wat mij ook zorgen baart is het feit dat ik moeder slechtvalk (P/1) al 5 dagen niet kan vinden. Met de dode buizerd in het achterhoofd niet zo geruststellend.
Slechtvalken zijn over het algemeen geen aaseters maar misschien drinkt zij uit het mastvest of heeft ze een besmette vogel gevangen. Hopelijk duikt ze één van de dagen terug op.

  • Reacties(1)//ardea.hobokensepolder.be/#post661

BOTULISME in ons werkingsgebied ?!

VariaGeplaatst door Maarten Mortier 04 aug, 2018 14:33:49
Tijdens mijn dagelijkse zoektochten naar de slechtvalken ontdekte ik de voorbije 2 weken regelmatig dode vogels. Vooral in de buurt van het Kielpark en de Silvertops. Dit waren zeker geen prooien van de slechtvalken.

In het Kielpark vond ik onder een aantal bomen in een straal van 20 meter 4 kauwen in verschillende stadia van ontbinding. Doodsoorzaak was niet direct vast te stellen en het was een raadsel waarom ze zo dicht bij elkaar lagen. Ik dacht aan vergif of iets dergelijks.


Ik kreeg ook bericht van Joris dat er een dode buizerd gemeld was door een alerte voorbijgangster aan het grasveld bij de blauwe silvertop. De doodsoorzaak was al helemaal een mysterie; in het midden van een groot grasveld zonder uitwendige letsels.


Sinds vandaag vermoed ik dat dit secundaire slachtoffers zijn van botulisme.

Vanmorgen vond ik een juveniele kokmeeuw die duidelijk verlammingsverschijnsellen vertoonde onder één van de bruggen van het mastvest. Ik ben hem onmiddelijk naar het VOC gaan brengen.


Ook lag er een verse dode eend naast.


Onder de andere brug vond ik het skelet van een dode eend en meerkoet. In het gras langs de plas lag ook nog het karkas van een meerkoet.

Ik raakte in gesprek met een buurtbewoonster die een paar keer per dag rond het mastvest wandelt en zij vertelde dat ze (stadsdienst ?) een week geleden 3 dode eenden zijn komen weghalen.

Ik vermoed dus dat er botulisme in het mastvest zit (of eventueel blauwalg maar dat zag ik niet drijven). De symptomen van beide zijn hetzelfde ; verlamming met de dood tot gevolg.

Botulisme ontstaat in ondiep en zuurstofarm water bij hoge temperaturen. Watervogels raken vergiftigd, raken verlamd en sterven. De bacteriën in het karkas en in de maden produceren meer toxines en worden opgegeten door andere vogels en zo breidt de besmetting uit. Dit verklaart de bizarre dood van de kauwen en buizerd. De kauwen zijn waarschijnlijk verlamd uit hun slaapboom gevallen. Alle aaseters zijn dus ook mogelijke slachtoffers.

Verlamde vogels zijn wel te behandelen als je er op tijd bij bent.

Dus aan alle waarnemers in onze sector: ogen open houden naar zieke en dode vogels / vissen. Het is belangrijk dat deze zo snel mogelijk worden weggehaald om uitbreiding te voorkomen.

Zieke dieren melden bij het VOC Brasschaat (0473/48.48.97) en karkassen laten weghalen door de stadsdienst: link of de blauwe lijn (0800/123.12)  • Reacties(1)//ardea.hobokensepolder.be/#post660

Wildcamerabeelden CKK dag 26 tem 55

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 19 jul, 2018 18:33:34
Omdat de jongen al een tijdje zijn uitgevlogen en de nestkast verlaten is vandaag maar besloten om de geheugenkaart van de wildcamera uit te lezen. Hier een kleine selectie uit de 445 filmpjes die zijn opgenomen ;


dag 26 Een paar dagen na het ringen. Moeder brengt eten

dag 28 Met 2 naast de rooster is krap

dag 29 Moeder houdt 's nachts de wacht

dag 30 Voedersessie

dag 32 Vliegoefeningen

dag 32 Er hebben er een paar honger

dag 38 E:L iets te enthousiast en bijna gevallen

dag 38 Prooiaanvoer

dag 40 Toen waren ze nog met twee. E:L is net hiervoor naar beneden gefladderd

dag 45 Moeder eet iets in de nestkast en E:N komt vanaf het NO hoekplatform gesprongen. Een dag later zullen Peter en Walter E:N op de grond voor de kerk vinden en terug op het dak plaatsen.

dag 46 Moeder P/1 en vader K/P aan het "baltsen". Dit gedrag wordt meer waargenomen tijdens de uitvliegfase, zelfs paringen worden dan waargenomen. Volkomen nutteloos lijkt het maar dit zou de paarband versterken.

dag 51 De 2 mannetjes E:L en E:N vechten over een prooi

dag 55 Terug baltsgedrag door moeder P/1 op de nest. Vader K/P roept ergens buiten beeld.
  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post658

Waar zijn de slechtvalken ?

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 08 jul, 2018 22:25:03
Waar zijn de slechtvalken ? De laatste dagen krijg ik deze vraag regelmatig.

Zelf zie ik de jongen ook minder op de kerk dus heb mij dit weekend eens toegelegd om uit te zoeken waar ze de dag doorbrengen.

Zaterdagmorgen zaten er nog 2 op de bouwkraan naast de kerk maar de rest van dag waren deze verdwenen. 's avonds vond ik E:N op het kantoorgebouw van Bank Delen.

Zondagmorgen zat E:N daar nog en toen ik een rondje rond het Mastvest deed zag ik de moeder overvliegen met een prooi richting appartementencomplex 't Hooghe Huys aan de Brederodestraat. Daar zaten E:L en E:P dus. Tijdens de dag zag ik ze nog op de Silvertopblokken en op de schouw ernaast.

Ze zijn dus niet zo makkelijk meer te bekijken ook omdat ze nog veel neerliggen en zo vaak onvindbaar zijn op al de hoge gebouwen in de buurt. Maar een roofvogelaar met wat geduld zal ze wel vinden.


klik op bovenstaande foto voor filmpje (E:L en E:P op de schouw van de Silvertops)

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post657

CKK dag 50

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 04 jul, 2018 21:28:48
Na een week vakantie in het buitenland was ik aangenaam verrast toen ik vanmorgen de juvenielen samen rond de 2de koepel vond. E:L vloog naar de kraan maar omdat deze bewoog vloog hij direct terug naar de 2de koepel.

's avonds zaten ze eerst samen bovenop de toren op het NO platform. Later vlogen ze wat rond. E:L en E:P elkaar achtervolgend, ook werd er door E:P bedelend achter vader gevlogen maar deze kon dat maar matig appreciëren en deed een aantal schijnaanvallen waarna E:P maar op de werfkraan ging zitten.

Vader K/P is momenteel zeer makkelijk in de vlucht te herkennen omdat hij een aantal handpennen aan het ruien is.


Mission accomplished. Geniet er nog van zolang ze in de buurt zijn zou ik zeggen.


klik op bovenstaande foto voor filmpje (foto van de 3 juvenielen deze morgen)  • Reacties(1)//ardea.hobokensepolder.be/#post654

CKK dag 41

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 25 jun, 2018 21:39:32
Vanmorgen zat E:L op de kantelen rond de eerste koepel waar ik hem gisterenavond het laatst zag. Moeder bracht een duif naar beneden en de 2 jongen boven moesten nog een hele tijd wachten.

Gedurende de dag zagen we hem ook op de 3de koepel zitten en vloog hij kort rond en probeerde helemaal naar boven op de toren te raken. Omstreeks 19u probeerde hij al "klimmend" langs de gevel hoger te raken zonder succes.

De 2 jongen die nog boven zitten werden duidelijk door de moeder uitgedaagd om ook te vliegen. Ze kregen s'avonds een duif maar deze werd op het dak van de nestbak gelegd. Het mannetje E:N slaagde erin om erop te springen, het vrouwtje E:P had nog geen benul hoe ze hier op moest springen / vliegen.

Toen ik om 19:20 vertrok zaten ♂ E:N en ♀ E:P nog steeds in de dakgoot. ♂ E:L zat weer naast de eerste koepel aan de Zuid kant.

Moeder P/1 zat op het ZO platform en vader K/P zat op de Z dakgoot.


Klik op bovenstaande foto voor filmpje van de dag. (foto van E:L tijdens één van z'n korte vluchtjes)


  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post646

Eerste jong CKK "uitgefladderd"

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 24 jun, 2018 22:20:29
Vanmorgen zaten vader en moeder op het kruis van 2 prooien te eten. De 3 jongen zaten naast elkaar voor de nestbak.

Toen de moeder met een duif in de dakgoot landde spurten de jongen naar haar. In het tumult verloor er eentje z'n evenwicht en fladderde naar beneden.

Het duurde meer dan een uur voor ik het jong kon lokaliseren, hij zat veilig op de eerste koepel en was enkel zichtbaar als je enkele honderden meters ver stond. Zoals gisteren voorspeld was het het mannetje met kleurring E:L

De plaatselijke kokmeeuwen hadden het uiteraard ook gezien en sommige begonnen het jong te mobben. Het jong heeft van 07:00 tot 19:00 op de koepel gezeten. Soms liggend, veren poetsend, bedelend achter eten en rondlopend op de koepel.

Om 19:00 zat hij plots iets lager op de kantelen die de eerste koepel omringen. Daar sprong hij van kanteel naar kanteel en zo ging hij een paar keer rond de koepel. Toen ik om 20:30 vertrok zat hij nog steeds op een kanteel aan de N kant.

Benieuwd wat er morgen gebeurd.


Klik op bovenstaande foto voor het filmpje van de dag


  • Reacties(1)//ardea.hobokensepolder.be/#post645

Slechtvalken CKK dag 39

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 23 jun, 2018 17:58:12
Vandaag 2 shiften gedaan aan de CKK.
Van 07:00 tot 12:00 en van 13:30 tot 17:00.

Sinds gisteren zitten de valkjes bijna heel de tijd zichtbaar op de rand van de dakgoot.
Als P/1 in de buurt komt wordt er volop gebedeld achter eten.
P/1 ving 's morgens 2 maal een duif maar deze werden niet naar de jongen gebracht.

klik op bovenstaande foto voor filmpje

Toen ik vertrok zat moeder P/1 op de N dakgoot, Vader K/P op de Z dakgoot en de 3 jongen op de O dakgoot.

Het jong met kleurring E:L zal volgens mij de eerste zijn die uitvliegt.
Hij is duidelijk meer aan het klapwieken dan de rest en roept meer naar P/1.

Morgenvroeg zal ik er terug staan met wie weet een eerste uitvlieger.

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post643

Hulp gevraagd ; fledge-watchers slechtvalken CKK

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 21 jun, 2018 15:19:36
De slechtvalken op de Christus Koning Kerk zijn momenteel 37/38 dagen oud.

Dag 37 vliegoefeningen
Dag 38 on the edge


In theorie kunnen ze vanaf nu al uitvliegen. Uitvliegen is niet zonder gevaren.
Van elke nest beland er meestal wel minstens één op de grond. In een stedelijke omgeving kan dit uiteraard zeer snel slecht aflopen.

In vele steden organiseren vrijwilligers daarom een zogenaamde "fledgewatch" ; mensen die tijdens de uitvliegperiode het nest in het oog houden en elk uitgevlogen jong lokaliseren en helpen moest het in nood verkeren.

De nest in Borgerhout heeft mij geleerd dat dit zeker geen overbodige luxe is.
Van de 3 jongen hebben we er 2 moeten vangen op de grond en terugzetten in de nestbak (na een korte overnachting in het VOC).

De meeste jongen kunnen wel een beetje vliegen maar bij de landing loopt het mis. Indien ze geen hoge landingsplaats vinden belanden ze soms op de grond en opstijgen vanop de grond zit er nog niet in. Daarom moeten ze worden teruggeplaatst op een hoogte (liefst het nest zelf).

Ook worden de jongen bij het uitvliegen soms belaagd door meeuwen en kraaiachtigen waardoor ze soms gedwongen worden om te dalen en ook op de grond belanden. Trouwens een zeer handig hulpmiddel om net uitgevlogen slechtvalken te vinden ; volg het gekrijs van de meeuwen.

Hierbij dus een oproep aan vrijwilligers om de komende dagen mee aan de CKK te staan. Mogelijk een unieke ervaring, niks zo mooi om te zien hoe een jong een geslaagde vlucht uitvoerd begeleid door z'n moeder.

Ikzelf zal er t.e.m. maandag zo veel mogelijk staan maar vanaf dinsdag zit ik spijtig genoeg voor een week in Italië. (Van een slechte timing gesproken smiley)

Moest je één van de valken op de grond vinden bel dan ;

VOC kapellen 0473/48.48.97 of mezelf 0496/83.98.44 of één van de andere Ardea/ARUW leden

Volgende engelstalige brochure is een aanrader om ook eens door te lezen ;

http://rfalconcam.com/falconwatching/wp-content/uploads/2010/06/rfc-fledge-watch-brochure-2010-v3.pdf


Juveniel mannetje van het nest op het Koxplein (Borgerhout) dat ik 2 weken geleden moest binnenbrengen in het VOC na een mislukte eerste vlucht.

  • Reacties(1)//ardea.hobokensepolder.be/#post642
Volgende »