Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Onze vereniging

ARDEA is de Natuurpunt-vogelwerkgroep in de regio Antwerpen-zuid. In de gemeenten en districten Hove, Edegem, Wilrijk, Hoboken en Antwerpen-Kiel werken wij aan een betere kennis en bescherming van wilde vogels.
We organiseren onderzoek, excursies, cursussen en infomomenten rond vogels, waarbij iedereen welkom is. Om zeldzame broedvogels zoals gierzwaluwen, uilen en roofvogels meer kansen te geven, zetten we nestkastprojecten op.
We werken nauw samen met de Natuurpuntafdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen.
Zin om mee te doen?
Contacteer ons per e-mail naar ardea@hobokensepolder.be
Raadpleeg onze blog of volg de Ardea-FB-pagina! Bezoek ook onze website.
Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

eerstvolgende ARDEA excursie

AgendaGeplaatst door Luc Van Schoor 03 mei, 2017 11:57:20

Provinciaal Domein Vrieselhof, Oelegem - avondexcursie !

Zaterdag 6 mei 2017 , 19 u

De Antwerpse Voorkempen is van oudsher een streek van kasteeldomeinen, de zogenaamde ‘huizen van plaisantie’. Het Vrieselhof was één van die adelijke domeinen en werd in 1974 aangekocht door de provincie en opengesteld voor wandelaars.
Het 90 ha groot gebied bestaat uit een parkgedeelte rond het kasteel met U-vormige hofgracht en vijver. Voorbij de Heidebeek, die vroeger de domeingrens vormde, ligt het Vrieselgoor, een moerassig bebost gebied dat onderhevig is aan kwel. Aan de overzijde van het Groot Schijn ligt het Goor, een laaggelegen moerassig land. Bij het Goor hoort een deel waardevol blauwgrasland. Het Groot Schijn kent in het Vrieselhof nog haar natuurlijke meanderende loop.

In het stervormig aangelegde bos achter het kasteel komen veel holenbroedende vogels voor. Oude eiken en beuken oefenen een grote aantrekkingskracht uit op spechten. Hier broeden naast de Groene en de Grote bonte specht ook de Kleine bonte-, de Zwarte- en zelfs de zeldzamere Middelste bonte specht. Onder de broedvogels is Bosuil een vaste klant en Steenuil is regelmatig te zien in de graslanden langs het Schijn. Mogelijk is de Houtsnip hier ook nog een broedvogel.
Luc ,die er in de jaren ’80 en ‘ 90 de broedvogels in kaart bracht, kon enkele keren een baltsende houtsnip in de schemering waarnemen. De laatste lentewaarnemingen dateren echter al van 2011. Het is dan ook de vraag of deze schuwe bosvogel nog in het domein broedt. De kans is vrij klein dat we vanavond de Houtsnip te zien krijgen, al weet je maar nooit . De karakteristieke baltsvlucht is vooral bij warme lenteavonden te zien. Daarom gaan we deze keer wat later op stap tijdens een avondlijke excursie.

Praktisch:

Vertrek om 19.00 u op de parking onder het viaduct aan ’t Spant, Boomsestweg 333 in Wilrijk.Einde wandeling ca. 22.00 u te Oelegem .Kostendelend rijden (0,07 euro/km)

gids en leiding: Luc Van Schoor (0494/33.63.09) Joris Van Reusel
Mee te brengen: verrekijker , fototoestel, bij droog weer volstaan wandelschoenen │
Wie eventueel wil aansluiten aan het Vrieselhof verwittigt de leiding vooraf.

houtsnip in baltsvlucht  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post500