Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Over onze blog

Ardea is een nieuwe vogelwerkgroep, gesticht in januari 2013, en werkzaam in de regio Antwerpen Zuid. Het werkterrein van ARDEA zal grotendeels die van de Natuurpunt-afdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen beslaan, alsook de kasteelparken van Aartselaar. Bezoek ook onze website. Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

eerstvolgende ARDEA excursie

AgendaGeplaatst door Luc Van Schoor 19 feb, 2017 11:49:21

Zaterdag 25 februari 2017 - Vogelwerkgroep ARDEA

Halsbandparkiet- telling in Kielpark , Antwerpen-Kiel

Leiding: Walter De Weger 0495/23 77 10

De halsbandparkiet is een schoon vogeltje maar hoort in principe niet thuis in ons ecosysteem.Omdat het holenbroeders zijn is de impact op soorten als boomklevers en spechten niet te vermijden.

Het is één van de opmerkelijkste recente exoten want deze soort is aan een steile opmars bezig in West-Europa. Vooral in grote steden is de halsbandparkiet meer en meer aanwezig. De as Brussel-Mechelen-Antwerpen wordt beschouwd als een potentieel groeigebied voor deze soort. In Brussel groeide een populatie van minstens 7000 ex op 30 jaar tijd, nadat in 1974 50 ex. werden losgelaten in het Melipark. Nu zou Vlaanderen minstens 10.000 halsbandparkieten tellen.

Na een spannende zoektocht vond ARDEA in de zomer van 2015 een regionale slaapplaats van 35 halsbandparkieten in een bepaalde boom in het Kielpark. Om de evolutie van het aantal in onze regio verblijvende hb-parkieten te kunnen volgen, starten we dit jaar met twee wintertellingen op deze slaapplaats. Hoeveel vogels komen hier ‘s avond tegen de schemering samen? Zijn het mannetjes en vrouwtjes? Alleszins een zeer boeiend fenomeen om te volgen… en om meer over deze heel bijzondere soort aan de weet te komen! De eerste telling ging al door op 19 november zodat we het aantal vogels kunnen vergelijken en vaststellen of er al dan geen winterslachtoffers zijn gevallen.

Praktisch:

● Afspraak: Hoofdingang Kielpark, St-Bernardsesteenweg, Antwerpen-Kiel

● Bijeenkomst: 17.30 u !! einde rond 18.30 uur (in de NP tijdschriften Polderblad en Rantgroen stond verkeerdelijk 17 u !)

● Aanmelden gewenst voor 20 februari via mail naar ardea@hobokensepolder.be , of telefonisch via Walter, want in geval van slecht weer wordt deze telling verplaatst naar een ander moment

● Meebrengen: wandelschoenen, verrekijker

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post448