Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Onze vereniging

ARDEA is de Natuurpunt-vogelwerkgroep in de regio Antwerpen-zuid. In de gemeenten en districten Hove, Edegem, Wilrijk, Hoboken en Antwerpen-Kiel werken wij aan een betere kennis en bescherming van wilde vogels.
We organiseren onderzoek, excursies, cursussen en infomomenten rond vogels, waarbij iedereen welkom is. Om zeldzame broedvogels zoals gierzwaluwen, uilen en roofvogels meer kansen te geven, zetten we nestkastprojecten op.
We werken nauw samen met de Natuurpuntafdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen.
Zin om mee te doen?
Contacteer ons per e-mail naar ardea@hobokensepolder.be
Raadpleeg onze blog of volg de Ardea-FB-pagina! Bezoek ook onze website.
Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

eerstvolgende ARDEA excursie

AgendaGeplaatst door Luc Van Schoor 22 jan, 2017 11:41:18
nog enkele plaatsen vrij ,nu inschrijven !!!


Zondag 29 januari 2017, 7u45

Bustocht naar Zeeland en Zuid-Holland (NL)

Gids: Luc Van Schoor 0494/33.63.09
Leiding: Walter Van Spaendonk 03/480.54.24 of 0479/98.57.77

Wij, vogelaars uit het Antwerpse, leven in een bevoorrechte positie. Nergens in de wijde omtrek zijn er binnen een straal van een dagexcursie zoveel vogels en ook vogelsoorten te zien als in Zeeland en het zuiden van Zuid-Holland. En daar gaan we samen naartoe, comfortabel in een bus, afgewisseld met haltes voor een groep vogels. Een frisse neus halen we bij de wandelingen, waarschijnlijk een in de voormiddag en een in de namiddag. Bij de voorbereiding zoeken Luc en Walter naar de beste plekjes op Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee.

Ze houden in de gaten wat er waar gemeld wordt, hoe het zit met eb en vloed, en ook een beetje met het weer. In de grote groepen Brandganzen zoeken we naar ‘speciallekes’ als Roodhalsgans of Sneeuwgans. Rotgans, Grauwe gans en Kolgans zijn er in variabele aantallen. Kleine- en Wilde zwanen en Rietganzen zoeken we op de akkers met landbouwresten, dat is de laatste jaren moeilijk maar spannend. Roofvogels zijn er altijd, maar de soorten zijn nooit zeker … Smelleken, Slechtvalk, Ruigpootbuizerd, Zeearend (gezien op voorbereiding). Brouwersdam heeft buiten zijn vaste waarden als Roodkeelduiker, Steenloper, Paarse strandloper, altijd kans op Ijseend , Toppereend, Parelduiker, Kuifduiker en Eiders. Vroeger zagen we hier meestal Gewone zeehonden, nu worden die wat verdrongen door de grotere zeldzamere Grijze zeehond. Plevieren, ‘tringa’ en andere beesten op lange poten komen zeker links of rechts in de kijker. De eerste Grutto's zijn al terug.

Iets voor het telescoopgebruik. Er zijn de laatste tijd veel telescopen op deze uitstappen, wat natuurlijk prima is, maar hierdoor denken de telescoopbezitters dat de telescooplozen altijd wel ergens terecht kunnen en zo komen deze soms in de kou te staan. Aan ‘lozen’ vragen we geef een seintje als je graag wil kijken, aan de ‘bezitters’ houd het wat mee in de gaten.

Inschrijven: Stort onmiddellijk €18/persoon, voor studenten is dat €15/persoon. Jongeren met begeleiding onder 12 jaar kunnen gratis mee (wel inschrijven).
Gezinnen betalen nooit meer dan € 50. Gelieve het bedrag over te schrijven op rekeningnummer BE02 9799 7675 4740 van Natuurpunt Zuidrand met vermelding van de namen van de deelnemers en een telefoonnummer (liefst gsm).

afspraak: Afspraak: vertrek om 7u45 aan de Bist te Wilrijk en einde rond 19u ook aan de Bist .Picknicken doen we in een café waar ook soep te verkrijgen is.

mee te brengen: verrekijker, telescoop, vogelgids, fototoestel, warme regenvrije kledij en schoeisel, picknick en enkele euro's voor soep en/of drank

ijseenden aan de Brouwersdam
  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post443