Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Onze vereniging

ARDEA is de Natuurpunt-vogelwerkgroep in de regio Antwerpen-zuid. In de gemeenten en districten Hove, Edegem, Wilrijk, Hoboken en Antwerpen-Kiel werken wij aan een betere kennis en bescherming van wilde vogels.
We organiseren onderzoek, excursies, cursussen en infomomenten rond vogels, waarbij iedereen welkom is. Om zeldzame broedvogels zoals gierzwaluwen, uilen en roofvogels meer kansen te geven, zetten we nestkastprojecten op.
We werken nauw samen met de Natuurpuntafdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen.
Zin om mee te doen?
Contacteer ons per e-mail naar ardea@hobokensepolder.be
Raadpleeg onze blog of volg de Ardea-FB-pagina! Bezoek ook onze website.
Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

aanbevolen voordracht van ARDEA sympatisanten

Ardea algemeenGeplaatst door Luc Van Schoor 14 jan, 2017 10:26:13

warm aanbevolen !!

Za.21 januari 2017, 20u winteravond

Op reis naar de betoverende natuur van Canada
door Rudy Vansevenant en Hilde Vangrunderbeek

grizzli , foto Rudy Vansevenant

Twintig jaar geleden bezochten we voor het eerst British Columbia, de meest westelijk gelegen provincie van Canada. Het bleef na al die jaren één van onze mooiste reizen!
In het voorjaar van 2016 wilden we de reis opnieuw doen en jawel … het werd weer één van de mooiste reizen die we ooit maakten! Je mag er deze avond mee van genieten!

Na een vlucht van Brussel over Montreal naar Vancouver nemen we er onmiddellijk de ferry naar Vancouver eiland.
Eerste stop is Victoria, de hoofdstad van British Columbia, een erg Brits aandoend stadje waar we het knappe natuurhistorisch museum bezoeken. Daarna logeren we nabij Tofino, aan de Stille Oceaan. We maken een wandeling door het zeer zeldzame Pacifisch regenwoud dat eindigt op het prachtige strand “Long–beach”. We zien Visarenden vissen op de oceaan, de Amerikaanse zeearend vliegt over en Zwarte Scholeksters zoeken hun voedsel tussen de rotspartijen op het strand. Het mariene leven in de plasjes op en tussen de rotsen is buitengewoon: zeepokken, eendenmosselen, zeesterren en zeeanemonen in verschillende kleuren, het zeldzame “Bezaantje”, … onze voorzitter zou er zijn hartje ophalen! Vanuit Tofino maken we een boottocht en zien Grijze Walvis, Zeeotter, Zeeleeuw en o.a. Duifzeekoet. Van Vancouver eiland gaan we met de ferry terug naar het vasteland op weg naar Likely, een klein vergeten dorpje in het binnenland aan de Quesnel rivier. Onderweg nemen we in Whistler de grootste kabellift ter wereld en wandelen we door de sneeuw. Enkele honderden kilometers verder in 100 Miles House ligt een knap vogelreservaat; daar fotograferen we o.a. Amerikaanse smient, Rosse stekelstaart, Maskerzanger, Geelkoptroepiaal en de zeldzame Victoriaral! Verder onderweg naar Likely maken we nog beelden van de Canadese Kraanvogel, de Amerikaanse wulp en de Kleine geelpootruiter. In Likely logeren we bij Garry en Peggy die er “Ecotours” runnen.

Met hen als gids gaan we er gedurende twee dagen op zoek naar wildlife. We zien er zwarte beren en hebben een onvergetelijke ontmoeting met een vrouwtje Grizzly. Ook heel wat andere kleine zoogdieren en vogels als Boshoen, Kraaghoen, Stellersgaai … kruisen er ons pad.

Van hieruit rijden we naar Wells Gray Provincial park, bekend om zijn vele prachtige watervallen. We logeren er in een B&B bij Vlamingen. Op hun terras fotograferen we de twee soorten kolibries die in Canada voorkomen. Op hun domein zien we de Vos en twee Zwarte beren! Vandaar trekken we richting Rocky Mountains waar we eerst het Jasper National Park gaan bezoeken. Hier maken we onze meest spectaculaire beelden van Zwarte Beren: een jong koppel dat met elkaar aan het dollen is, een moeder met twee jongen die een spar in klimmen, … fantastische belevenissen! Maar ook zien we enkele soorten (grond)eekhoorns, enkele soorten herten, het Dikhoornschaap, Sneeuwgeiten en verschillende vogelsoorten. Door de spectaculaire Rockies rijden we verder naar het Banff en Yoho National Park met stops aan de beroemde Athabasca watervallen en de Athabasca gletsjer die met de klimaatverandering steeds verder achteruit trekt. We bezoeken enkele van de bekende meren, zoals Lake Louise, Moraine Lake en het diep–blauwe Emerald Lake waar naast Amerikaanse Oeverloper en Middelste zaagbek ook een IJsduiker in zomerkleed zich laat fotograferen! Langs de oevers zien we enkele mooie planten, o.a. Vrouwenschoentje, Bosnimf en Lawinelelie. Met spijt maar vol goede herinneringen rijden we de Rockie Mountains uit richting Calgary waar onze terugvlucht naar Brussel wacht! Mocht er nog tijd zijn die avond, dan volgt nog een korte presentatie van onze reis naar de provincie Quebec (Oost Canada) van enkele jaren geleden, waar we ontmoetingen hadden met Bevers en Elanden en waar we de spectaculaire trek van duizenden en duizenden Sneeuwganzen meemaakten. Maar vooral maakten we er toen kennis met de “Indian Summer”, de onvergetelijke herfstkleuren waarin dit mooie land in september getooid wordt!

Wil je mee van al dat schoons genieten of heb je zelf plannen in die richting, dan is deze avond echt niet te missen!

Afspraak : Districtshuis, Bist 1 - Wilrijk, om 20u. (kleine bijdrage in de onkosten)

Leiding: Hugo Waeterschoot 03/455 22 12
Tuur Wuyts (03/449.99.11 of gsm 0474/55.25.75)

kleine geelpootruiter , foto Rudy Vansevenant

  • Reacties(1)//ardea.hobokensepolder.be/#post438