Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Over onze blog

Ardea is een nieuwe vogelwerkgroep, gesticht in januari 2013, en werkzaam in de regio Antwerpen Zuid. Het werkterrein van ARDEA zal grotendeels die van de Natuurpunt-afdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen beslaan, alsook de kasteelparken van Aartselaar. Bezoek ook onze website. Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

eerstvolgende ARDEA excursie

AgendaGeplaatst door Luc Van Schoor 21 okt, 2016 20:47:55

zondag 23 oktober 2016
ZEEVOGEL-excursie naar Westkapelle (Nl)

Leiding: Joris Van Reusel (0486/836.234), gids:Luc Van Schoor(0494/33.63.09)

Voor veel vogelliefhebbers is een dagje aan zee pas leuk als de kalender op herfst staat Dat is dan de periode en het moment om heel wat trekkende zeevogels langs onze kust te zien passeren. Zeker bij een gunstige westenwind is de kans bestaande dat ver op zee verblijvende of trekkende zeevogels als jagers, Jan-van-gent, pijlstormvogels en stormvogeltjes tot dicht tegen de kust worden geblazen. Ook zeekoeten, alken, duikers, meerdere soorten meeuwen, futen en zeeëenden kunnen zeker in deze tijd van het jaar vanaf de kust worden waargenomen.

Dit jaar begeven we ons nog eens (naar aloude Natuur 2000-gewoonte) naar de meest westelijke punt van Nederland, het dorpje Westkapelle in Walcheren (Zeeland) om er gedurende de ochtend enkele uren de zeevogels op zee te observeren, met sterke verrekijkers en telescopen. Er wordt zowel geteld wat ‘doortrekt’ als getuurd naar de tussen de golven dobberende en pleisterende vogels. En natuurlijk letten we ook op alle andere trekvogels (zangvogels, roofvogels…) die over onze hoofden heen vliegen, komende uit het hoge noorden of uit Groot-Brittannië. Verrassingen zijn niet uitgesloten!

Tenzij het een langdurige-top-trekdag zou worden verlaten we, na de middagpauze in een warm plaatselijk café, de zeedijk en kammen we de kreekjes, akkers, weilanden, moerasjes en duinen van het achterland uit op zoek naar rustende trekvogels of de eerste wintergasten. In deze periode van het jaar is er in deze streek immers van alles te verwachten. Een paar korte wandelingetjes compenseren dan het opgelopen bewegingstekort van tijdens het stilstaand observeren van de voormiddag. Mogelijk sluiten we af met een sunset-slaaptrek-observatie wijl de zon in de zee zakt, na een dagje vogelen-aan-zee…

Praktisch:

Vertrek met eigen wagens (kosten delend vervoer!) om 08.00u aan ’t Spant, Boomsesteenweg 333. Terug tegen 18.00 uur.

Mee te brengen: verrekijker, telescoop, warme en waterbestendige kledij, veldgidsen, fototoestel, picknick
Aanmelden vooraf is gewenst via ardea@hobokensepolder.be


  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post406