Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Over onze blog

Ardea is een nieuwe vogelwerkgroep, gesticht in januari 2013, en werkzaam in de regio Antwerpen Zuid. Het werkterrein van ARDEA zal grotendeels die van de Natuurpunt-afdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen beslaan, alsook de kasteelparken van Aartselaar. Bezoek ook onze website. Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

unieke Biesboschtocht

AgendaGeplaatst door Luc Van Schoor 15 aug, 2015 07:59:26

zondag 6 september 2015 , 8 u

Bezoek Nationaal Park De Biesbosch (NL) !! VOLZET !!
Unieke natuurbeleving op en rond het water


Gids : Luc Van Schoor 0494/33 63 09
Leiding : Wim Roelant 0477/34.07.21

De Biesbosch is met zijn 7000 ha het grootste zoetwatergetijdegebied van Europa .

Het is een uitzonderlijk rijk natuurgebied met een avontuurlijk doolhof van rivieren, eilandjes met wilgenbossen, grillige kreken met glashelder water, bloemenrijke graslanden en vogelrijke plassen. Vandaag kan je dit alles mee ontdekken op nauwelijks een uurtje rijden van Antwerpen.

Het nationaal park kreeg grote bekendheid en waardering door zijn uniek landschap, de populatie bevers, de talrijke broedvogels met sinds kort ook ... zeearend.

De zeearend is dé ster van De Biesbosch! De ‘vliegende deur’, zoals deze roofvogel met een spanwijdte van 2,40 meter ook wel wordt genoemd, is tegenwoordig vaste bewoner van het natuurpark. Sinds de aanleg van natuurontwikkelingsgebieden (nog 4000 ha extra natuur erbij !) is het aantal zeearenden in De Biesbosch toegenomen.

In 2012 resulteerde dat in het eerste succesvolle broedgeval. In 2014 kwam er tweede paartje tot broeden en De Biesbosch is sindsdien het gebied van Nederland met de hoogste dichtheid zeearenden!

Wandelen door De Biesbosch is een aparte belevenis , varen is het nog meer. Met ARDEA komen beide aan bod. In de voormiddag wandelen we naar de nieuwe natuurgebieden Tongplaat en kleine Noordwaard. Na de middagpauze in de bezoekerscentrum stappen we in de fluisterboot voor een boeiende (geleide) vaar- en wandeltocht naar het centrale deel van het natuurpark. Daarbij speuren we vanop de uitzichttoren “Zuiderklip” naar o.a. zee- en visarend.

Tijdens de vogelverrassingstocht in de Biesbosch op 13 september vorig jaar , kwamen naast een hele resem vogels ook 3 Zeearenden en 5 Visarenden in de kijker. Dit en nog veel meer kan je lezen in het uitgebreid verslag van Sonja Van Kerckhove met passende fotos op de ARDEA blog http://ardea.hobokensepolder.be/#category14

We kijken dus in de eerste plaats uit naar vogels maar natuurliefhebbers(sters) met een bredere interresse zullen ongetwijfeld ook hun gading vinden.

ARDEA kan de vaartocht aan de uitzonderlijk lage prijs van 20 euro pp aanbieden op basis van 30 deelnemers . Daarom een goede raad : schrijf zonder dralen in en verzeker je alvast van een plaats. Graag tot ziens op 6 september !

Inschrijven: Wie mee wil stort best zo vlug mogelijk en uiterlijk op 20 augustus a.s., €20/persoon; jongeren tot 12j. en studenten betalen €15. Gelieve het passende bedrag over te schrijven op rekeningnummer BE81 5230 8065 0424 van ARDEA - NP Hobokense Polder, met vermelding van Biesbosch + aantal personen + gsm-nummer.

afspraak: aansluitplaats parking Sorghvliedt -Hoboken om 7.45 u
vertrek om 8 u stipt aan de Bist te Wilrijk, en terug omstreeks 19u.30 .

We rijden kostendelend aan 7 cent de km.

mee te brengen:verrekijker, telescoop, vogelgids, fototoestel, regenvrije kledij en schoeisel, picknick en enkele euro’s voor soep en/of drank.


  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post288