Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Onze vereniging

ARDEA is de Natuurpunt-vogelwerkgroep in de regio Antwerpen-zuid. In de gemeenten en districten Hove, Edegem, Wilrijk, Hoboken en Antwerpen-Kiel werken wij aan een betere kennis en bescherming van wilde vogels.
We organiseren onderzoek, excursies, cursussen en infomomenten rond vogels, waarbij iedereen welkom is. Om zeldzame broedvogels zoals gierzwaluwen, uilen en roofvogels meer kansen te geven, zetten we nestkastprojecten op.
We werken nauw samen met de Natuurpuntafdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen.
Zin om mee te doen?
Contacteer ons per e-mail naar ardea@hobokensepolder.be
Raadpleeg onze blog of volg de Ardea-FB-pagina! Bezoek ook onze website.
Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

ARDEA bij Vogelwerkgroep Alkmaar, Nl

Ardea algemeenGeplaatst door Luc Van Schoor 14 jun, 2015 11:55:41

ARDEA legt contacten met Vogelwerkgroep Alkmaar -N.Holland - mei 2015

Tijdens onze veertiendaagse vakantie in het noorden van NL werden we ( Luc en Sonja) van 15 tot 18 mei ontvangen door Rob Struyck en Ger Molenaar, twee medewerkers van de Vogelwerkgroep Alkmaar e.o.


We verbleven 3 nachten in het gastvrij huis bij Ger in Zuid Scharwoude en werden twee volle dagen rondgeleid door beide uitmuntende vogel- en streekkenners.
Op 16 mei bezochten we de voornaamste vogelgebieden in de kuststreek met o.a de natuurgebieden De Putten, Amstelmeer, Robbenoordsbos en Dijkgatsbosch. waar we naast Grutto's met jongen en Fluiter ook dé Rose pelikaan te zien kregen.
Op 17 mei verkenden we Texel en de aangrenzende waddenkust met o.a.een groepje van 8 Morinelplevieren en verschillende sternkolonies.


Nadien zetten we onze reis verder richting Friesland met o.a. een boeiende vaartocht door het natuurpark de Oude Venen (Alde Feanen) waar we onze derde Zeearend konden waarnemen. Vervolgens kwam Groningen aan de beurt met de nieuwe natuurontwikkelings-gebieden rond Zuidlaardermeer en Leekstermeer, samen meer dan 3000 ha, zonder meer een openbaring voor vogelliefhebbers. Met broedvogels als Witvleugel- en Witwangstern, Steltkluut, Roerdomp, Kemphaan en Geoorde fuut (min.200 kp) ,om er maar enkele te noemen, vormt dit één van de rijkste vogelgebieden van Nederland.
In één van de uitgestrekte Drentse boswachterijen genoten we, samen met één van de ontdekkers, van een hevig zingende Kleine vliegenvanger. Het natuurgebied Diependal bij Assen leidt de verbaasde bezoeker via een ondergrondse gang (!) naar een vogelhut met uitzicht op de enige Nederlandse broedplaats van Roodhalsfuut. Vanuit de inposante uitzichttoren van het Fochtelöerveen zochten en ontdekten we één van de koppels Kraanvogel die daar broeden en kregen er ook enkele Paapjes, Wielewaal en Raven in de kijker tijdens een wandeling door het prachtige veenlandschap. Het Ketelmeer bij Kampen was goed voor de ontdekking van een paar Zeearenden nabij hun nieuwe nest, die er dit jaar voor het eerst jongen grootbrengen. We beëindigden deze verkennende vakantie met een bezoekje aan de Wieden nabij Steenwijk waar, naast Lepelaars, ook Purperreigers broeden.

We genoten niet alleen van de vogels, de waardevolle natuurgebieden ,maar ook van de wandelpaden en boeiende vaarroutes, van schitterende kijkwanden, vogelhutten, uitzichttorens en educatieve borden. Hierbij voegen we enkele van onze foto's die de verscheidenheid illustreren.We waren onder de indruk van al dat moois dat onze noorderburen te bieden hebben.
“Het is inderdaad om als Vlaming jaloers te worden op de Nederlanders die veel meer respect hebben en doen voor de natuur” , dixit Walter De Weger

Luc Van Schoor & Sonja Van Kerckhove  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post277