Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Over onze blog

Ardea is een nieuwe vogelwerkgroep, gesticht in januari 2013, en werkzaam in de regio Antwerpen Zuid. Het werkterrein van ARDEA zal grotendeels die van de Natuurpunt-afdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen beslaan, alsook de kasteelparken van Aartselaar. Bezoek ook onze website. Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

Halsbandparkiet-slaapplaatstelling

AgendaGeplaatst door Joris Van Reusel 11 jun, 2015 22:33:38

Vrijdagen 19 juni, 24 juli en 21 augustus 2015, 19.30 u

Halsbandparkiet-slaapplaats-tellingen

● Coördinatie: Joris Van Reusel (0486/836.234) en Luc Van Schoor(0494/33.63.09)

De halsbandparkiet is een schoon vogeltje maar hoort in principe niet thuis in ons ecosysteem. Het is één van de opmerkelijkste recente exoten want deze soort is aan een steile opmars bezig in West-Europa. Vooral in grote steden is de halsbandparkiet meer en meer aanwezig. In Brussel groeide een populatie van minstens 7000 ex op 30 jaar tijd, nadat in 1974 50 ex. werden losgelaten in het Melipark. Nu zou Vlaanderen minstens 10.000 en mogelijk zelfs als 30.000 halsbandparkieten tellen. Omdat het holenbroeders zijn is de impact op soorten als boomklevers en spechten niet te vermijden. Nadat SOVON in Nederland al enkele jaren geleden onderzoek opstartte, gaat Natuurpunt Studie dit jaar ook in Vlaanderen trachten een zicht te krijgen op de aantallen en spreiding van deze ‘groene papegaai’. Het best kan dat door ‘s avonds uit te kijken naar plaatsen waar ze in groep slapen, zoals grote tuinen, parken en bosjes met oude bomen.

De as Brussel-Mechelen-Antwerpen wordt beschouwd als een potentieel groeigebied voor deze soort. ARDEA wil daarom haar steentje bijdragen aan het onderzoek en zal deelnemen aan de simultaantellingen. We trachten op de vermelde vrijdagavonden meerdere ‘telposten’ te bemannen in onze regio. Wie doet mee? Tips over slaapplaatsen in ons werkingsgebied zijn ook zeer welkom. Wie wil meehelpen bij dit eerste verkennend telwerk neemt vooraf best even contact op met Ardea. Zo kunnen we vooraf inschatten of we één of meerdere ‘telposten’ kunnen bemannen.

Recente info leert dat in de omgeving van Fort VI, de UA-campus en het nabij park Steytelinck te Wilrijk regelmatige waarnemingen worden gedaan van halsbandparkieten. We spreken dan ook af daar in de buurt (de Bist), en splitsen de groep mogelijk op zodat misschien ook de omgeving van het Nachtegaelenpark kan worden onderzocht. Iedereen is van harte welkom!

Praktisch:

● Samenkomst op de Bist te Wilrijk om 19.30 u (introductie) zodat we de telling kunnen starten om 20.00 u

● We vertrekken van hier uit in één of meerdere teams, te voet of met de fiets (of een team met de wagen)

● Einde rond 22.30 uur

● Meebrengen: verrekijker, wandelschoenen, regenjasje en/of paraplu

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post275