Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Over onze blog

Ardea is een nieuwe vogelwerkgroep, gesticht in januari 2013, en werkzaam in de regio Antwerpen Zuid. Het werkterrein van ARDEA zal grotendeels die van de Natuurpunt-afdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen beslaan, alsook de kasteelparken van Aartselaar. Bezoek ook onze website. Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

2e ARDEA Vogeltoer

VogelexcursiesGeplaatst door Luc Van Schoor 28 apr, 2015 16:58:00

2e ARDEA Vogeltoer - 2 mei 2015

Regionale ronde langsheen de beste vogelplekjes !

Info en begeleiding: Luc Van Schoor, 0494/33 63 09


ARDEA biedt een hele dag “vogelkijken” aan.!

Vanaf zonsopgang tot de avond bezoeken we opeenvolgend verschillende natuurgebieden van Hoboken tot Hove. We trachten tijdens de wandelingen en verplaatsingen zoveel mogelijk vogels te spotten in onze regio en noteren daarbij alle plaatselijke en overvliegende vogels, auditieve waarnemingen inbegrepen. Per gebied kruisen we alle waargenomen soorten aan op de vogellijst. Na de laatste avondwandeling wordt de definitieve soortenlijst opgemaakt tijdens een slotdrink.

Dit is een groepsactiviteit voor jong en oud, en dus geen wedstrijd. Iedere vogelliefhebber(ster), van leek tot kenner, is welkom gedurende de ganse dag of een deel ervan. Je kan telkens na een wandeling meefietsen naar de volgende startplaats of er met de wagen naartoe rijden.

Programma:

7 u- 9 u 30 : Broedvogels in de Hobokense Polder:
Tijens de vroegochtendexcursie gaan op zoek naar o.a Blauwborst , Waterral en Koekoek en wellicht nog veel meer vogelzang als het weer een beetje meezit.

afspraak: 7u parking einde Scheldelei ,Polderstad-Hoboken

9.30 u- 12 u: Vogeltrektelling Hobokense Polder
Je kunt deelnemen aan de laatste lentetrektelling van dit jaar. Vanop de Scheldedijk komen ongetwijfeld andere vogelsoorten in de kijker. Bij zonnig weer verwachten wij ook roofvogels.
Afspraak: 9.30 u parking einde Scheldelei, Polderstad – Hoboken.Een plooistoeltje en telescoop kunnen van pas komen.

13 u -14.30 u: Fort VII Wilrijk
In het Fort, dat wordt beheerd door Natuurpunt Zuidrand Antwerpen, komen zowel zang- als watervogels aan bod. Het natuurreservaat is niet vrij toegankelijk, maar voor dit ARDEA-bezoek staat de poort open.
Afspraak: 13 u ingang Fort VII, Legerstraat Wilrijk.
Picknick mogelijk vanaf 12.30 u in lokaal De IJsvogel-Fort VII. Dranken ter plaatse verkrijgbaar.

15 u -16.30 u: Cleydaelhof te Aartselaar
Het Cleydaelhof is een 35 ha groot natuurgebied dat deel uitmaakt van de oude bossen rond het kasteel Cleydael. Het gevarieerd landschap met oude bospercelen, weilanden en een rietveld, trekt heel wat zangvogels aan.
Afspraak: 15 u Parking Cleydaelhof, ingang Zinkvalstraat (zijstraat van de Cleydaellaan) Aartselaar.

17 u -18.30 u: Hof ter Linden te Edegem
Het kasteeldomein is sinds 2012 publiek domein geworden en vormt samen met Fort V een groene zone van ongeveer 90 ha. Het domein bestaat uit een kasteelpark met vijver en daarbij aansluitend een bosgedeelte. ARDEA bezocht het al eerder voor spechtenonderzoek.
Afspraak: 17 u parking ingang dreef Hof ter Linden, Drie Eikenstraat (tegenover Sint Antoniuskerk) te Edegem.

19.30 u -21.45 u: Uilenbos te Hove
Het Uilenbos dat deel uitmaakt van een groter complex van de bossen van Moretus (Boechout) is een gesloten gebied dat enkel met een speciale vergunning kan bezocht worden. Het Uilenbos vormt een afwisseling van oud eiken- beuken- en broekbos. Wij gaan op zoek naar spechten en zo mogelijk bosuil. Afspraak: 19.30 u parking Sint Laureynsplein, centrum Hove.

22 u: Slotdrink te Hove
Wat heeft ons deze volle dag vogels spotten opgebracht? Ben je ook benieuwd hoeveel soorten er op de definitieve vogellijst geraken? Kom dan mee napraten bij een natje en een droogje. Iedereen welkom. Afspraak: 22. u in café Bahnhove, Kapelstraat 117/1 Hove.

Praktisch:

Mee te brengen: verrekijker, telescoop en plooistoeltje kunnen nuttig zijn tijdens de trektelling, stevige wandelschoenen.
Picknick mogelijk in Fort VII om 12.30 u (dranken en soep ter plaatse verkrijgbaar).
Wie vanuit Hoboken en Wilrijk meefietst tot in Hove, kan beroep doen op extra fietsvervoer voor de terugrit (na de slotdrink). Meld je daarvoor ten laatste op 1 mei aan bij Luc Van Schoor via mail luc.vanschoor@scarlet.be

We rekenen voor deze tweede ARDEA-vogeltoer op een aangenaam lenteweertje zodat alle geplande uitstappen kunnen doorgaan. Bij twijfel kan je voor de start van elke wandeling bellen naar Luc Van Schoor, 0494/33 63 09

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post267