Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Onze vereniging

ARDEA is de Natuurpunt-vogelwerkgroep in de regio Antwerpen-zuid. In de gemeenten en districten Hove, Edegem, Wilrijk, Hoboken en Antwerpen-Kiel werken wij aan een betere kennis en bescherming van wilde vogels.
We organiseren onderzoek, excursies, cursussen en infomomenten rond vogels, waarbij iedereen welkom is. Om zeldzame broedvogels zoals gierzwaluwen, uilen en roofvogels meer kansen te geven, zetten we nestkastprojecten op.
We werken nauw samen met de Natuurpuntafdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen.
Zin om mee te doen?
Contacteer ons per e-mail naar ardea@hobokensepolder.be
Raadpleeg onze blog of volg de Ardea-FB-pagina! Bezoek ook onze website.
Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

zondag 19 okt.simuntaantelling

TrektellenGeplaatst door Luc Van Schoor 17 okt, 2014 15:51:20
Hierbij de oproep van Koen Leysen en natuurlijk doet onze telpost zondag mee , maar ook op zaterdag wordt er geteld. Je komt toch ook ? Als dank leggen we een koffiekoek opzij. Geef best een seintje aan Luc : 0494/336309.

Beste trektellers,

nu zondag is het de tweede simultaantelling; nu, heel wat posten zijn sowieso bemand en met die nieuwe whatsapp-tool is het voor veel posten elke dag wel een beetje simultaantelling. Toch is die simultaantelling een ideale gelegenheid voor de telposten om hun tellingen wat meer in de aandacht te brengen: pers, activiteit met de lokale Natuurpuntafdeling e.d.

Voorlopig ziet her er naar uit dat we in een T-shirt zullen kunnen gaan tellen: 22┬░ en een zwak zuidenwindje is ronduit zomers te noemen voor 19 oktober. Maar de weersvoorspellingen kunnen nog veranderen uiteraard...

Ondertussen blijft het een fenomenaal lijsternajaar. Met EuroBirdwatch scheerden Zanglijster en Grote Lijster al hoge toppen. Ook Beflijsters kwamen vlot door. Nu zondag had men over telpost Averbode Bos en Heide een bijzondere lijster., waarschijnlijk Zwartkeellijster, maar kan enkel als onzeker genoteerd worden. En gisterenochtend stroomden massaal Koperwieken binnen op de Wadden en Noord-Nederland, en in Vlaanderen werd het nieuwe telpostrecord Grote Lijster gisteren opnieuw scherper gesteld (was 205 op Kristallijn op 4 okt 2014 met EuroBirdwatch), nu 242 over de Brakeleer (en 200 over Tienen, 154 over Groot Schietveld, 123 Meerbeek, 120 Mortsel e.d.). Ook vandaag worden weer behoorlijk wat Zanglijsters en Koperwieken gemeld. In Nederland had nu ook een al een stuk zuidelijker gelegen telpost (De Horde, Lopik) vandaag al bijna 6000 Koperwieken rond 10u. Maatheide heeft nu (11u40) ca 700 Koperwieken en ca 700 Zanglijsters.

Vandaag is het trouwens bewolkt in Falsterbo maar er staat een ONO-wind, dus er zou misschien toch wel een lading roofvogels kunnen oversteken.

Graag hoor ik van jullie welke posten bemand zullen zijn nu zondag. Moesten er nog trektellers zijn die op de whatsapp-groep willen komen (hetzij permanent, hetzij enkel zondag), dat kan. De groep zit ondertussen wel al aan 38 permanent ingeschrevenen (max voor zo'n groep is 50)

Nog wat tips:

voor geluiden:

- zie www.waarneming.nl/trekroepjes.php

- een gratis app van vogelgeluiden gekoppeld aan xeno-canto, erg handig: https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.natuurfront.birdsounds&hl=nl van Mathieu Groeneveld

- En dan zijn er ook apps van handtellers (klikkers) oa Counter: Tally Counter (androi app)

veel telgenot en de groetjes,

Koen Leysen, Educatief medewerker Natuurpunt Educatie

www.natuurpunteducatie.be

Redactiesecretaris Natuur.oriolus www.natuurpunt.be/oriolus

014/47 29 50  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post211