Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Onze vereniging

ARDEA is de Natuurpunt-vogelwerkgroep in de regio Antwerpen-zuid. In de gemeenten en districten Hove, Edegem, Wilrijk, Hoboken en Antwerpen-Kiel werken wij aan een betere kennis en bescherming van wilde vogels.
We organiseren onderzoek, excursies, cursussen en infomomenten rond vogels, waarbij iedereen welkom is. Om zeldzame broedvogels zoals gierzwaluwen, uilen en roofvogels meer kansen te geven, zetten we nestkastprojecten op.
We werken nauw samen met de Natuurpuntafdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen.
Zin om mee te doen?
Contacteer ons per e-mail naar ardea@hobokensepolder.be
Raadpleeg onze blog of volg de Ardea-FB-pagina! Bezoek ook onze website.
Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

Maart: Amoureuze slechtvalken!

SlechtvalkprojectGeplaatst door Luk Smets 18 mrt, 2013 21:00:17

Deze week kwam het eerste bericht binnen van een vastgestelde paring tussen twee slechtvalken op ’t Kiel (Manu De Hauwere, woensdag 13 maart 2013). Ook op zaterdag 16 en zondag 17 maart werden meerdere paringen waargenomen (Joris en Mauro Van Reusel, Luc Van Schoor, Jan De Bie).

Dat is natuurlijk geweldig nieuws. Alle waarnemingen van de slechtvalken op ’t Kiel tot voor kort wezen wel op een stabiel territorium, maar er waren nog geen harde aanwijzingen voor een broedpoging.

Het baltsen begon op 19 februari, toen Gert Devolder voor het eerst een hevig roepend en rond elkaar vliegend koppel slechtvalken waarnam op en rond de Christus Koningkerk. Even rees de gedachte dat ze zouden proberen op de kerktoren te proberen te broeden. Maar vanaf 23 februari werd het koppel zeer regelmatig gezien op de Silvertoptoren 3. Dat is de toren die momenteel één grote bouwwerf is, omgeven door bulldozers, containers en een grote torenkraan.

Hier werden zelfs één of twee keer drie exemplaren gezien, wat kan wijzen op een mogelijke ‘indringer’. Maar dus sinds deze week schijnt het vast koppel hun liefdesrelatie ook daadwerkelijk te bekrachtigen met zeer regelmatige paringactiviteit. Dit gebeurt soms meerdere keren kort na elkaar. Een typisch ‘voorspel’ is de prooioverdracht. Het mannetje bezorgt dan een prooi aan het vrouwtje. Zo zagen we op zaterdag 16 maart een vrouwtje dat landde op een prooi van het mannetje, klaargelegd op een dakrand, en vervolgens stevig begon te pluimen en eten. Na enkele minuten kwam het mannetje roepend aangevlogen, en ging hij boven op het wijfje zitten. Dat leverde een acrobatisch nummertje op, zeer mooi maar enigszins genant om te zien…

Deze paaractiviteiten spelen zich nu af aan de noordoostzijde van de toren 3, tussen de 14e en de 18e verdieping. Er zijn allicht meerdere plaatsen waar er een prooien-proviandplaats is gemaakt. Op zaterdag 16 en zondag 17 maart zagen we de slechtvalken ‘verdwijnen’ achter één van de ballustrades. De vraag rees of dit ook een prooioverdacht-activeiteit is, of een eerste poging om op een balkon, in de afval-bodem een ‘nestkuiltje’ te graven?

Tussendoor vliegen de beide vogels afwisselend naar de stalen schouwtoren, of ze vliegen een rondje rond de bouwvallige woontoren. Het mannetje jaagt ook erg actief, om natuurlijk voldoende prooi te kunnen aanbieden. Hiertoe cirkelt hij naar grote hoogte boven de wijk.

Vooralsnog is er geen echte activiteit op of bij de broedkast op Silvertoptoren 2 genoteerd, alhoewel de vogels de kast zeker al verkend hebben. Het is dus bang afwachten of ze, nu ze volop aan het paren zijn, binnenkort in de nestbak zullen proberen te broeden. Of…ze zullen proberen op de werf-toren te broeden. In dat geval moeten we de aannemer vragen hier in zijn werkschema rekening mee te houden, en de slechtvalken toch een minimum aan rust en privacy te gunnen. Maar laten we niet vooruit lopen op de feiten en de komende dagen en weken blijven observeren.

We blijven ook letten op de ring die één van de vogels draagt. Tot nu toe konden we die niet identificeren. Het zou erg interessant te zijn te weten uit welke nest deze vogels komen.

Alvast dank aan de slechtvalken-watchers op ’t Kiel, en blijf je waarnemingen aub melden via waarnemingen.be of aan rechtstreeks aan ons. En zoals eerder al gesteld, voor wie de eerste foto van de slechtvalken op de broedkast levert staat een mooie fles klaar!

Joris Van Reusel, Projectcoördinator

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post15