Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Onze vereniging

ARDEA is de Natuurpunt-vogelwerkgroep in de regio Antwerpen-zuid. In de gemeenten en districten Hove, Edegem, Wilrijk, Hoboken en Antwerpen-Kiel werken wij aan een betere kennis en bescherming van wilde vogels.
We organiseren onderzoek, excursies, cursussen en infomomenten rond vogels, waarbij iedereen welkom is. Om zeldzame broedvogels zoals gierzwaluwen, uilen en roofvogels meer kansen te geven, zetten we nestkastprojecten op.
We werken nauw samen met de Natuurpuntafdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen.
Zin om mee te doen?
Contacteer ons per e-mail naar ardea@hobokensepolder.be
Raadpleeg onze blog of volg de Ardea-FB-pagina! Bezoek ook onze website.
Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

Februari: Silvertop-aannemer Peter is ook een slechtvalken-fan!

SlechtvalkprojectGeplaatst door Luk Smets 18 mrt, 2013 20:46:47

Sinds midden februari 2013 wordt er weer intens geobserveerd door meerdere vogelkijkers. Aanvankelijk met weinig resultaat (‘wie heeft ze nog gezien de voorbije twee weken, ze lijken wel verdwenen?’), tot op 19 februari Gert Devolder getuige was van baltsgedrag van de slechtvalken bij de Christus Koningskerk. De volgende dagen werd het koppel zowel op de Silvertops als op de kerk gezien, en de voorbije week worden ze dagelijks en regelmatig roepend gespot op de Silvertop 3. Hierbij roepen ze naar elkaar en maken ze lage scheervluchten rond de torens, soms tot vlakbij de nestbak. Vooralsnog hebben we echter nog geen waarneming van de dieren in de kast. Er werd zeker ook minstens 1 keer een derde vogel gezien. Dit is mogelijk een solitair exemplaar dat alsnog hoopt ‘aan den bak te komen’. (Ze vechten het maar uit daarboven, denk ik dan, met twee of drie ouders maakt ons niks uit! Als ze maar broeden!)

Foto 2013.03.10, De slechtvalken schijnen zich niet te storen aan de torenkraan van de werf. De aannemer (Peter!) is ondertussen zelf ook aan het valken-spotten.

‘Het is wel hoopgevend, deze aanwezigheid en dit gedrag’, zegt Manu De Hauwere. ‘Maar de komende maand maart wordt cruciaal. De vogels baltsen en testen allicht de kast, het is dan ook erg belangrijk dat ze niet verstoord worden. De minste activiteit op het dak kan hen verjagen. Allicht zullen we begin april weten of ze nu wel of niet willen broeden in de kast.’.

We houden de vogels dus van op een veilige afstand in het oog. En dat gebeurt nu haast dagelijks, en wel met een multi-methodische aanpak. De Christus Koningkerk wordt dagelijks gespot vanuit een kantoor (Gert), de Mastvest en de Silvertopwijk wordt vanop de fiets twee maal daags doorkruist door een woon-werk-spotter (Jan), het Fir voert observaties uit (Manu) en ikzelf (met Mauro!) kom in de weekends zeker langs. Maar bovenal is er nog Eddy en zijn buren, de bewoners. Ook zij houden de vogels in ’t oog. En als klap op de vuurpijl blijkt nu ook de projectleider van de aannemer (Antwerpse Bouwwerken, Peter) een vogelkijker te zijn die zijn observaties (en foto’s) doorgeeft.

Samengevat: Waarnemingen tot 10 maart 2013 maken dat er hoop is op een broedgeval. In het geval dit zo zou zijn, laten we ze gewoon met rust en toasten we binnenkort met alle Peters- en Meters nog een keertje op het project. Welliswaar beneden, in de luwte van de broedactiviteiten.

Joris Van Reusel, projectcoördinator

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post14