Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Onze vereniging

ARDEA is de Natuurpunt-vogelwerkgroep in de regio Antwerpen-zuid. In de gemeenten en districten Hove, Edegem, Wilrijk, Hoboken en Antwerpen-Kiel werken wij aan een betere kennis en bescherming van wilde vogels.
We organiseren onderzoek, excursies, cursussen en infomomenten rond vogels, waarbij iedereen welkom is. Om zeldzame broedvogels zoals gierzwaluwen, uilen en roofvogels meer kansen te geven, zetten we nestkastprojecten op.
We werken nauw samen met de Natuurpuntafdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen.
Zin om mee te doen?
Contacteer ons per e-mail naar ardea@hobokensepolder.be
Raadpleeg onze blog of volg de Ardea-FB-pagina! Bezoek ook onze website.
Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

Januari: Warm slechtvalken-peter-moment in de sneeuw

SlechtvalkprojectGeplaatst door Luk Smets 18 mrt, 2013 20:32:06

Na de lancering van de oproep om de aankoop van een broedkast voor slechtvalken op ’t Kiel te ondersteunen, stroomden de positieve reacties heel snel binnen. Meer dan 75 mensen of families deden een flinke duit in het zakje en werden zo officieel Slechtvalken-peter of –meter. Dat maakte het mogelijk om het licht op groen te zetten voor de plaatsing. Op 4 december 2012 werd, met de vereende krachten van Natuurpunt, Fir en Woonhaven een nieuwe woonst bovenop de 75 m hoge rode sociale woontoren in de Silvertopwijk geïnstalleerd. Deze keer om de woningnood van de 'bedreigde' slechtvalken te verhelpen…

Reeds kort na de plaatsing werd de slechtvalk dicht bij de broedkast opgemerkt. De specialisten van het FIR zagen de vogels nog dezelfde dag een verkennende vlucht maken. Vanaf dan was het afwachten of de slechtvalken zouden gebruik maken van deze nieuwe ‘penthouse’, en vooral hoe ze zouden reageren op de grootschalige renovatiewerken die midden januari zouden startten aan de derde Silvertoptoren.

Het was tijdens één van de twee informatieavonden voor Silvertopbewoners en buurtmensen begin januari 2013 dat Eddy Kempenaers iedereen verraste met zijn levendige getuigenis. Als bewoner van een appartement in de rode Silvertopblok, op de 19e verdieping (van de 20), gelegen aan de noordoostzijde, had hij enkele dagen voordien de slechtvalk gespot op enkele meters van zijn raam, zittend op een stalen balustrade. ‘Ik keek zoals altijd naar buiten, en plots zag ik daar een grote vogel zitten. Lichtgrijs met vlekken. Ik keek naar hem, hij keek naar mij en ik dacht bij mezelf: Aha, gij zijt dus den nieuwe bewoner van ’t éénentwintigste verdiep!’

Ook heel wat andere aanwezigen toonden grote interesse in het slechtvalkenproject, en beloofden mee te zullen uitkijken naar de vogels. Er bleek ook een doorwinterde vogelaar te wonen in de Floris Primsstraat, die zeker een mooi uitzicht heeft op de slechtvalken als ze in/op de schoorsteen zitten. Het buurtcomité van de Tentoonstellingswijk werd zelfs peter, en de aannemer (Antwerpse Bouwwerken) bood aan om eventueel via de torenkraan foto’s te maken.

Om al de peters en meters te bedanken, maar ook om het project nog meer bekendheid te geven bij de lokale bewoners, organiseerde we op zondagmiddag 21 januari een Eerste Slechtvalken-Peter Moment in de buurtontmoetingsruimte van Manus, onderaan de blauwe Silvertopblok. Ondanks de hevige sneeuw daagden toch zo’n 100 mensen op, waarvan ca. de helft peters en meters. Zij konden op één van de twee observatieposten het project, de broedkast en de slechtvalken beter leren kennen. Er werd getuurd met telescopen en verrekijkers, maar helaas gaven de slechtvalken die dag niet thuis. Maar niet getreurd, het eenmalig te bezoeken ‘skydeck’ bood een prachtig zicht op een sneeuwwitte stad dat niemand zal vergeten.

Beneden in het café werd het alsmaar voller, drukker en gezelliger. Met warme choco, jenever, valk-bier en valken-taart erbij kon je vogelpikken (naar een duif of een andere slechtvalkenprooi) of het’Rad van Forduif’ spelen. De kleinsten kregen een kleurplaat met een slechtvalk op de ware grootte of konden een mini-broedkast bouwen. En alle peters en meters kregen een unieke projectbadge, een kaartensetje én een ‘plan van een slechtvalk’, een soort educatieve poster die de schaal en de verhoudingen van courante roofvogels en slechtvalken toont.

Uiteraard kon deze middag niet zonder de vertelling van Eddy (wat hij nadien nog eens mocht overdoen voor het ATV-nieuws), en een hartelijke dank aan alle medewerk(st)ers voor- en achter de broedkast (en de tapkast).

Tenslotte sloten we de activiteit af met een ludieke actie. Ter ere van de architect van de ‘brutalistische’ Silvertoptorens, Jules De Roover, stonden we samen een minuutje stil bij zijn werk en keken voor de laatste keer naar de ruwe, stedelijke klif die zijn woontorens waren. Met zelfgemaakte zilvertoppige hoedjes stapten we naar de Silvertop, van blok 2 naar blok 3, van hier naar ‘De Roover’. Vervolgens draaiden we ons om. Nu keken we naar de rode blok, met bovenop de nieuwe slechtvalkenkast. En om aan de slechtvalken, die toch nog pleisteren op de niet-gerenoveerde blok, te tonen wat ze nu binnenkort moeten doen, stapten we samen naar d’erover, naar de toren-met-de-kast. Het zal dus niet aan ons gelegen hebben als de valken niet wisten dat ze moesten verhuizen!

Achteraf in het café werden nog lange gesprekken gevoerd over de oprichting van de vogelwerkgroep Ardea, informeel gestart in december 2012, waarvan de actieve oprichters ook mee aan de basis lagen van dit slechtvalkenproject. Het was dus eigenlijk al een Ardea-activiteit avant-la-lettre!

Met de sneeuw brak de echte winter pas goed aan en werd het rustig rond de Silvertops. De wekenlange vrieskou deert de slechtvalken echter allerminst. Zolang zij maar hun duifjes kunnen vangen en een beschutte, hoge rustplaats hebben. En die bleven ze allebei vinden, afwisselend op de Silvertop 3 en de Christus Koningskerk. Zelfs de plaatsing van de 90 meter hoge torenkraan en de start van de werken (afbraakwerken in en onderaan het gebouw) blijkt geen hinder te vormen voor de roofvogels die hier al een tijdje rondhangen. FIR-medewerker en slechtvalken-expert Manu De Hauwere merkte hier over op dat slechtvalken enkele jaren geleden er zelfs in geslaagd zijn om 4 jongen groot te brengen op een in werking zijnde havenkraan! Straffe kerels dus.

Joris Van Reusel, projectcoördinator

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post13