Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Onze vereniging

ARDEA is de Natuurpunt-vogelwerkgroep in de regio Antwerpen-zuid. In de gemeenten en districten Hove, Edegem, Wilrijk, Hoboken en Antwerpen-Kiel werken wij aan een betere kennis en bescherming van wilde vogels.
We organiseren onderzoek, excursies, cursussen en infomomenten rond vogels, waarbij iedereen welkom is. Om zeldzame broedvogels zoals gierzwaluwen, uilen en roofvogels meer kansen te geven, zetten we nestkastprojecten op.
We werken nauw samen met de Natuurpuntafdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen.
Zin om mee te doen?
Contacteer ons per e-mail naar ardea@hobokensepolder.be
Raadpleeg onze blog of volg de Ardea-FB-pagina! Bezoek ook onze website.
Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

slaapplaatstelling kiekendieven

AgendaGeplaatst door Luc Van Schoor 22 jan, 2014 20:19:59

Zaterdag 1 februari Slaapplaatstelling kiekendieven in Saeftinghe

Zeeland is een belangrijk overwinteringsgebied voor Bruine en Blauwe Kiekendieven. Kiekendieven overnachten op de grond op een voor hen veilige plaats, vaak in een nat rietveld, op schorren of gebieden die qua structuur daar op lijken. Dat doen ze meestal in elkaars gezelschap. Door het tellen van deze slaapplaatsen kan op vrij eenvoudige wijze de winterpopulatie worden bepaald. De Roofvogelwerkgroep Zeeland organiseert sinds 1986 zulke tellingen. http://www.roofvogelszeeland.nl/kiekendieven.html

Het Verdronken land van Saeftinghe staat bekend als het belangrijkste slaapgebied voor kiekendieven in Nederland. Tijdens de vorige telling van 4 jan. 2014 werden er 70 bruine- en 29 blauwe kiekendieven geteld..In sommige winters kan het aantal oplopen tot meer dan 150 kiekendieven.

ARDEA neemt op 1 februari deel aan de laatste telling van deze winter.We sluiten met een beperkt groepje waarnemers (max. 10) aan op een telplaats langs de oostkant van het gebied (sieperdaschor) Dit is een uitzonderlijke gelegenheid om Saeftinghe te bezoeken , gezien je dat vanaf 2013 nog alleen kan in groep met gids (min vergoeding 50 eur).
Naast kiekendieven komen er ook duizenden wilde ganzen overnachten. Een aparte belevenis !

Practisch: geef een seintje als je meewil via een mailtje naar luc.vanschoor@scarlet.be of gsm 0494/336309 we rijden kostendelend met eigen wagens

Vertrek: parking zwembad Zorgvliedt Hoboken om 15 u , terug rond 19 u
Een verrekijker volstaat .Kleed je warm aan en vergeet laarzen of waterdichte schoenen niet. Een warm drankje kan welkom zijn.


  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post122