Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Over onze blog

Ardea is een nieuwe vogelwerkgroep, gesticht in januari 2013, en werkzaam in de regio Antwerpen Zuid. Het werkterrein van ARDEA zal grotendeels die van de Natuurpunt-afdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen beslaan, alsook de kasteelparken van Aartselaar. Bezoek ook onze website. Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

Stem voor een natuurvriendelijker landbouwbeleid

SoortenbeschermingGeplaatst door Luc Van Schoor 28 apr, 2017 16:29:40


Zorgt Nederlandse klacht over weidevogels voor precedent?

De afgelopen decennia heeft Nederland te weinig gedaan om weidevogels te redden van de ondergang, zo stelt Vogelbescherming Nederland (VBN). De grutto staat hier symbool voor: van de ruim 100.000 broedparen uit de jaren tachtig blijven er nog amper 1.500 over. Het geduld van de natuurorganisatie is op. Jarenlang dachten zij constructief mee met de overheid en nam zelf ook initiatieven om weidevogels beter te beschermen. Nu een zoveelste plan een lege doos blijkt te zijn, dient VBN een klacht in bij de Europese Commissie.
Natuurpunt ziet in deze klacht een potentieel precedent: zowat overal in Europa lijken boerenlandvogels namelijk hetzelfde pad op te gaan als de grutto. VBN verwacht dat Nederland de procedure niet laat oplopen en snel met een daadkrachtig weidevogelbeleid op de proppen komt.


freek.verdonckt@natuurpunt.be

Laat je stem horen voor een natuurlijke landbouw

Wanneer heb jij nog een veldleeuwerik horen zingen in de velden? Het gaat niet goed met de natuur in landbouwgebied. Het Europees landbouwbeleid doet daar meer kwaad dan goed aan. Ondertussen krijgt de industriële landbouw tientallen miljarden euro’s aan landbouwsubsidies en moeten kleine landbouwers er massaal mee stoppen. Het kan anders. Daarom organiseert de Europese Commissie een bevraging over haar landbouwbeleid. Nog tot 2 mei kan jij je stem laten horen. Teken de petitie en zorg mee voor een nieuw landbouwbeleid dat zowel de boer als de natuur ten goede komt.

http://natuurpuntvzw.cmail19.com/t/ViewEmail/r/18B7B76D8BFC27612540EF23F30FEDED/
B2725B3F663DD2A06A4D3D471B02C3D7

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post498

Torenvalknestkast op schouw

SoortenbeschermingGeplaatst door Luc Van Schoor 12 feb, 2017 15:29:53
zondag 12 februari 2017
ARDEA nestkasten actie - Torenvalk in Hobokense Polder

Deelnemers : Raf Beyers , Eddie en Niels Schild , Luc Van Schoor en Guy Borremans (filmopnamen)

Vandaag heeft de vogelwerkgroep een Torenvalk-nestkast opgehangen aan de geklasseerde schouw bij de Benzineweg - Hobokense Polder. Deze kast hing van 2013 tot vandaag in een wilg in de omgeving. We hopen dat deze nieuwe plek eerder in aanmerking komt als potentiële broedplaats. De twee andere Torenvalk-nestkasten , nabij de Scheldedijkwegel en bij het Barberven ,werden verwijderd en zullen ,elders in de ARDEA-regio, op geschiktere plaatsen worden aangebracht .


  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post446

Torenvalkkasten in de Hobokense Polder

SoortenbeschermingGeplaatst door Luk Smets 26 mrt, 2013 23:06:21

Ardea hangt nestkasten in Hobokense Polder door Guy Borremans

22 maart 2013 : ophangen van 3 nestkasten voor Torenvalk in HP , deeln. Guy , Tom en Borremans , Raoul Keppens  • Reacties(3)//ardea.hobokensepolder.be/#post26

nestkasten Torenvalk

SoortenbeschermingGeplaatst door Luc Van Schoor 24 mrt, 2013 17:59:12

Op 27 febr. werd reeds een 1e nestkast geplaatst naast het bedrijf PROCAP, naast de Schroeilaan ( zie onder)

Op vrijdag 22 maart werden in de Hobokense polder nog 3 bijkomende nestkasten voor Torenvalk geplaatst door het familiecollectief Guy- Benny-en Tom Borremans en Raoul Keppens. De tweede hangt in een populier nabij de telpost/Scheldedijk , nr 3 in een berk nabij het groot rietveld en nr 4 in een populier bij het Barberven.

Knap werk mannen ! En nu maar duimen voor een eerste succes...

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post24

Torenvalkkast

SoortenbeschermingGeplaatst door Luk Smets 08 mrt, 2013 21:12:00
27 februari werd aan de rand van de Hobokense Polder een torenvalkkast geplaatst ter hoogte van het bedrijf Procap. Dit bedrijf stelde een hoogtewerker ter beschikking.

Dit was een der eerste initiatieven van de nieuwe vogelwerkgroep Ardea.

Foto Luc Van Schoor


Meer foto's

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post6