Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Onze vereniging

ARDEA is de Natuurpunt-vogelwerkgroep in de regio Antwerpen-zuid. In de gemeenten en districten Hove, Edegem, Wilrijk, Hoboken en Antwerpen-Kiel werken wij aan een betere kennis en bescherming van wilde vogels.
We organiseren onderzoek, excursies, cursussen en infomomenten rond vogels, waarbij iedereen welkom is. Om zeldzame broedvogels zoals gierzwaluwen, uilen en roofvogels meer kansen te geven, zetten we nestkastprojecten op.
We werken nauw samen met de Natuurpuntafdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen.
Zin om mee te doen?
Contacteer ons per e-mail naar ardea@hobokensepolder.be
Raadpleeg onze blog of volg de Ardea-FB-pagina! Bezoek ook onze website.
Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

eerstvolgende ARDEA vogelexcursie

AgendaGeplaatst door Luc Van Schoor 30 mei, 2019 06:26:56

• zondag 2 juni 2019 , 9u

Fietstocht S.O.S. BOERENZWALUW & WEIDEVOGELS

Gids/Leiding: Eddie & Niels Schild , 0498 73 60 77
Kathy De Lange , 0478 31 49 08


Voor het vierde jaar op rij trekt ARDEA er al fietsend op uit om de nog resterende boerenzwaluwen in het westelijk deel van onze regio trachten te tellen.
Dat doen we rustig fietsend over een verrassend mooi parcours (ca 15 km), vanuit Wilrijk naar Hoboken en zo via Hemiksem en Aartselaar weer naar Edegem en Wilrijk. Onderweg houden we halt bij boerderijen en schuren, en als het meezit pikken we een hoeve-ijsje mee.

Het is ondertussen algemeen bekend dat het zeer slecht gesteld is met de zwaluwen in ons land.Op enkele decennia tijd verdween ongeveer 80 à 90 % van alle boerenzwaluwen op het platteland.Ook met de kieviten gaat het bergaf.
Daarvoor werd in 2016 de landelijke actie SOS-Kievit door Natuurpunt opgezet.
Tijdens deze fietstocht gaan we ook op zoek naar de (laatste?) kieviten in de regio.
Naast het observeren en tellen, staan we uitgebreid stil bij de oorzaken van de achteruitgang van onze zwaluwen en weidevogels. Wat kunnen we er aan doen?
Met de telresultaten kunnen we alvast de pogingen om remediërende maatregelen te nemen, ondersteunen met data. We speuren ook naar scholeksters, een soort die het dan weer verrassend goed lijkt te doen. Zij vinden op daken van bedrijfsgebouwen nieuwe broedplaatsen, en schrijven zo een iets vrolijker verhaal.

Spring op je fiets en geniet mee van een stukje platteland in de stad!
Deze fietstocht is ca 20 km lang. We rijden op een zeer rustig tempo.

Praktisch:
Afspraak: ’t Spant, Boomsesteenweg 333, Wilrijk, aan het kerkje, met de fiets.
Vertrek: om 09.00 u, einde ca 14.00 u
Meebrengen: fiets in goede staat, plakgerief, pomp, verrekijker, camera,...  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post783

excursie vogeltrek Breskens afgelast !!!

AgendaGeplaatst door Luc Van Schoor 04 mei, 2019 18:57:35
Beste vogelvriend(in) ,

Omwille van de voorspelde ongunstige weersomstandigheden voor vogeltrek langs de kust is de excursie van zondag 5 mei naar Breskens en W.Zeeuws-Vlaanderen afgelast. smiley

Graag tot ziens bij een volgende ARDEA activiteit ! smiley

Nog een prettige zondag en de beste groeten van,
Joris en Luc.
  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post774

eerstvolgende ARDEA vogelexcursie

AgendaGeplaatst door Luc Van Schoor 03 mei, 2019 14:25:49

zondag 5 mei - 6u
Vogelexcursie TTP BRESKENS + Zeeuws Vlaanderen


leiding : Joris Van Reusel , tel. 0486/836.234


Op de trektelpost van Breskens, aan de zuidkust van de Westerschelde in West-Zeeuws

Vlaanderen, kunnen we bij ideale weersomstandigheden* steeds genieten van een massale vogeltrek van zowel kust-, roof- als zangvogels, op weg naar hun noordelijke broedgebieden. Wie nog niet bekend is met één van de meest bezochte telposten der Lage Landen, check dan zeker eens http://www.trektellen.nl/count/view/1/20171029. Het is te hopen dat de weergoden ons goed gezind zullen zijn, maar op deze hoge duintop valt er àltijd wel wat te zien.

In de namiddag bezoeken we nog één of twee waterrijke (vogelrijke) natuurgebieden in de regio (De Blikken, Sophiapolder) in de buurt, waar we rustig de tijd zullen nemen om het ganse gebied te scannen en de soorten die we in de kijker krijgen te determineren (en eventueel op de gevoelige digitale plaat vast te leggen). Het is begin mei, dus sowieso een toptijd voor wie wil genieten van de natuur. De lokale vogels zijn dan ook al in volle broedactiviteit, en dat levert vast heel wat mooie waarnemingen op!


Praktisch: Samenrijdend. We vertrekken om 6u00 van af de parking aan de Boomsesteenweg 333, Wilrijk (ter hoogte van ’t Spant) en zijn daar ca 17u30 terug. Kostendelend samenrijden (0,07 cent/km)
Graag je deelname vooraf doorgeven om plaatsen in de auto’s te regelen.
Meebrengen: verrekijker, camera, telescoop, lunch.


* indien op zondagmorgen de weersomstandiheden ongunstig zijn voor vogeltrek kan deze activiteit worden geannuleerd. In dat geval verschijnt er ten laatste zaterdagavond 20 u een mededeling via deze blog. Je kan ook bellen voor verdere info.

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post773

eerstvolgende ARDEA vogelexcursie

AgendaGeplaatst door Luc Van Schoor 25 apr, 2019 15:54:12

woensdag 1 mei 2019 , 8.00 u

Vogelexcursie Turnhouts Vennengebied

gids: Willy Vangeel
leiding : Wim Stappers - 0477 516154

Voor het eerst trekken we vandaag richting Turnhout, waar zich enkele hele bijzondere en vogelrijke natuurgebieden bevinden, zoals het recent sterk ontwikkelde Turnhouts Vennengebied. Dit natuurreservaat is een belangrijk heidegebied in Vlaanderen met zijn kenmerkende vennen, heide en graslanden. Het strekt zich uit tussen Turnhout, Merksplas, Ravels en Baarle-Hertog. Je ontdekt er talrijke vogels vanop de kijktoren in de weilanden tussen het Zwart Water en de Hoogmoerheide. Lokale vogelkenner en trekteller Willy Vangeel gidst ons doorheen het gebied, op zoek naar vogels.
Met o.a. Grutto's , Boomleeuwerik , en nog véél meer lentevogels .

Wat wil je nog meer ... een zonnig weertje graag !

Praktisch
Samenrijdend,(kostendelend 0,07 cent/km) met vertrek te Wilrijk - parking Boomsesteenweg 335, t.h.v. ’t Spant) om 8 u.
Of: afspraak om 9 u op de parking “Kleine Engelandhoeve”, Klein Engeland 29 te 2300 Turnhout.
Laarzen of stapschoenen, verrekijker, camera en picknick zijn mee te nemen.
Terug in Wilrijk rond 18 u.  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post768

eerstvolgende ARDEA activiteit

AgendaGeplaatst door Luc Van Schoor 03 apr, 2019 16:31:46

zondag 7 april om 8 u -
Vogelwerkgroep ARDEA

Vogelexcursie Schulensbroek/-meer

Gids: Paul Peeters.
Leiding: Wim Stappers – 0477/51 61 54

Natuurgids Paul Peeters van NP-afdeling Vrienden van het Schulensbroek, neemt ons vandaag mee naar het unieke, waterrijke broekgebied “Schulensbroek” (waar zich ook het Schulensmeer bevindt). Dit natuurreservaat ligt in een verdwaald polderlandschap tussen Hasselt en Diest met uitgestrekte, vochtige graslanden waar vele planten en dieren zich thuis voelen. Vanop het uitkijkplatform van het bezoekerscentrum Schulensmeer heb je een prima uitzicht op de vogels. In de vm doen we een wandeling door Het Schulensbroek aan de kant van Lummen. We keren terug naar de watermolen waar we geparkeerd staan. De molen kan dan speciaal voor ons in werking gezet worden met de nodige uitleg en geschiedenis erbij (o.v.). Hier kunnen we picknicken, maar afhankelijk van het weer rijden we even verder door naar het Bezoekerscentrum “’t Vloot” om daar te eten (met eventueel soep). Van daar start de namiddagwandeling “Van ‘broek naar ‘meer”. We eindigen met een observatie van de grote rietvelden, hopend op een ontmoeting met de Roerdomp… Als die dan aanwezig is natuurlijk.

Afspraak: samenrijdend, met vertrek te Wilrijk (parking Boomsesteenweg 333, aan ’t Spant) om 8.00 u. Of aansluiten om 9.00 u. aan “De Kleen Meulen” te Lummen (Mangelbeekstraat 56).
Mee te nemen: laarzen of stapschoenen, verrekijker, camera en picknick. Terug in Wilrijk omtrent 18 uur.

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post742

9 maart 2019 Filmavond mmv ARDEA medewerkers

AgendaGeplaatst door Luc Van Schoor 22 feb, 2019 14:58:23

• zat. 9 maart 2019, 20 u : Filmavond van Natuurpunt Zuidrand Antwerpen
mmv ARDEA-medewerkers

We nodigen graag alle vogel- en natuurliefhebbers uit op deze uitermate gevarieerde en boeiende filmavond met werk van eigen leden. Een echte aanrader ! smiley

- Kortfilms van Guy Borremans : Natuurbeelden uit de Hobokense Polder met o.a. zwarte specht, vos, jagende reigers. Impressie ARDEA activiteiten : vogeltrektellingen Hobokense Polder, zeevogelsafari, Lac du Der (Fr) en ook burlende herten, havik verslindt duif.

- Pauze


- Beeldmontage van Luc Van Schoor “Oog in oog met de Pardellynx”.
Een bekommentarieerde foto- en filmmontage over deze zeldzame katachtige in zijn Andalusisch leefgebied. Volgende onderwerpen komen aan bod : kenmerken van de pardellynx, voorkomen en populatie, bedreigingen, leefomgeving met fauna- en flora-elementen, en tot slot de verrassende ontmoeting met het dier zelf.
Wie de première miste op de ledenavond van Natuurpunt Hobokense Polder (9 februari) krijgt nu een 2de kans om deze presentatie te bekijken.

- William Van Doninck presenteert zijn film 'Kleine Nete'. Deze deels laagland, deels getijdenrivier, wordt over haar loop van 45 km gevolgd van het brongebied tot aan de monding te Lier met aandacht voor het landschap, erfgoed en culturele weetjes. Niet minder dan 3 jaar werd aan deze prent gewerkt en er werden ongeveer 1500 km per fiets voor gereden.

Praktisch : Auditorium Districthuis, Bist, Wilrijk. Aanvang 20.00 u, einde rond 22.30 u. Bijdrage in de kosten : 2 Euro.
Bereikbaar met openbaar vervoer en ruime (gratis) parking op de Bist
Info : Luc Van Schoor : 0494/336309 en Tuur Wuyts : 03:449 99 11 – 0474/55 25 75  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post719

eerstvolgende ARDEA activiteit

AgendaGeplaatst door Luc Van Schoor 16 feb, 2019 14:31:40

zondag 17 februari 2019 - ARDEA Beheerswerken Hobokense Polder

9 u Ingang Hobokense Polder- Schroeilaan (Parking United Caps)
of 9u30 trektelpost HP op de Scheldedijk (via parking einde Petroleumkaai of Scheldelei)

Handen uit de mouwen! Vogels onderzoeken en kijken levert heel wat inzichten op, maar dat betekent pas iets als er ook effectief wat gedaan wordt voor de natuur.
Om natuurgebieden vogelvriendelijk, divers en open te houden is het nodig om regelmatig te snoeien, maaien, kappen en zagen in de vaak heel snel opschietende vegetatie. Vandaag werken we mee aan de kap van wilgen en berken die rondom de plas Plevierenhoek tot bosvorming leidt. Om vogels van meer open en nat gebied kansen te geven is het uitdunnen van de bomen er noodzakelijk.
Gelegen naast de Trektelpost Hoboken Polder, op de Scheldedijk, kan dit gebied (terug) een goede rustplaats voor overtrekkende watervogels worden.
De mensen van NP Hobokense Polder hebben zeer veel ervaring met hands-on natuurbeheer en leiden deze activiteit met kennis van zaken en een warme sfeer in goede én veilige banen. Een heerlijk ontspannende inspanning!

Breng bokes, werkhandschoenen en stevige schoenen mee. Einde rond 16 uur.  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post716

ARDEA activiteiten februari-juni 2019

AgendaGeplaatst door Luc Van Schoor 04 feb, 2019 18:10:49

Vogelwerkgroep ARDEA - Natuurpunt Antwerpen zuid

smiley Activiteiten 2019/01 smiley

www.hobokensepolder.be / www.zuidrand.be / ardea@hobokensepolder.be / FB: Vogelwerkgroep ARDEA . Voor meer info zie website

• zat. 9 februari 2019: Beeldmontage ‘Oog in oog met de Pardellynx’-premiére
Presentatie door Luc Van Schoor- vwg ARDEA op de ledenavond van Natuurpunt Hobokense polder. Een indringend beeld over verspreiding , bedreigingen en biodiversiteit in het Andalusisch leefgebied van deze zeldzaamste katachtige ter wereld. (info 0494/33 63 09)
Voorinschrijven met maaltijdkeuze noodzakelijk en plaatsen zijn bij deze aankondiging mogelijk reeds volzet . Voor alle verdere info zie www.hobokensepolder.be/activiteiten/agenda.html
contact jonckheeredesmedt@gmail.com 03 828 64 03

• zon. 17 februari 2019 : ARDEA Beheerswerken Hobokense polder - 9.30 u
Vogels onderzoeken en kijken levert heel wat inzichten op, maar dat betekent pas iets als er ook effectief wat gedaan wordt voor de natuur.
Een heerlijk ontspannende inspanning!
Praktisch: Verzamelen om 9.30 u Scheldedijk bij trektelpost, Hobokense polder , na korte wandeling te bereiken via Petroleumkaai (parking) of via parking einde Scheldelei, Hoboken. Breng bokes, werkhandschoenen en stevige schoenen mee.
Einde rond 16 uur.

• ma. 18 februari 2019 : ARDEA Kernvergadering – 20 u
Bespreking van de voorbije en komende activiteiten. de lopende onderzoeken en projecten. Wie actief wil meewerken aan de organisatie van de ARDEA-activiteiten, als organisator of achter de schermen, is van harte welkom! Wie zich vooraf meldt (mailtje naar ardea@hobokensepolder.be) ontvangt vooraf de concrete agenda.
Praktisch: bovenzaaltje, CC Moretus, Berkenrodelei 36, Hoboken. Einde om 22u30.

• zat 9 maart 2019 : ARDEA Workshop: Gierzwaluwkasten timmeren – 13 u
Naar jaarlijkse gewoonte timmert ARDEA rond deze tijd van het nestkasten in elkaar. Uilen,torenvalken, vliegenvangers,… varen er ondertussen wel bij. Dit jaar leggen we ons toe op gierzwaluwkasten. Meer info: www.natuurpunt.be/pagina/gierzwaluwen.
Praktisch: Deze activiteit gaat door in en rond het Natuurpuntlokaal ‘De Ijsvogel’ aan de ingang van Fort 7, Legerstraat 40 te Wilrijk. Start om 13 uur, en rond 16 uur hopen we te kunnen opruimen. Deze activiteit is geschikt voor volwassenen en kinderen. Inschrijven is sterk aan te bevelen bij schild.niels@scarlet.be

• zat. 9 maart 2019, 20 u : Filmavond van Natuurpunt Zuidrand Antwerpen
We nodigen graag alle vogel- en natuurliefhebbers uit op deze uitermate gevarieerde en boeiende filmavond met werk van eigen leden. Een echte aanrader !

-Guy Borremans presenteert een selectie kortfilms over de Hobokense polder , impressies van ARDEA-activiteiten, burlende herten en havik.
-Luc Van Schoor stelt zijn gloednieuwe beeldmontage 'Oog in oog met de Pardellynx' voor. Deze montage geeft ons een indringende kijk in het Andalusisch leefgebied van deze zeldzame katachtige, waarbij ook unieke foto- en filmbeelden van de Pardellynx aan bod komen.
-William Van Doninck presenteert zijn film 'Kleine Nete'

Voor uitgebreidere info over het programma zie de afzonderlijke aankondiging op deze blog. Praktisch : Auditorium Districkthuis-De Bist , Wilrijk om 20.00 u , einde rond 22.30 u.

• zat. 16 maart 2019 : Slaapplaatstelling HALSBANDPARKIETEN – 16 u 30
Dat de Halsbandparkieten oprukken is geen nieuws. Maar hoé hard rukken ze op, dat is wel de vraag. Sinds de eerste telling is hun toename indrukwekkend. Van ca 15 ex naar ca 185 ex op drie jaar tijd! Wat zal het deze winter worden? Kom mee tellen, want met hoe meer vogels ze komen, des te meer vogelkijkers zijn er nodig om hun aantal te tellen!
Praktisch : We verzamelen bij de ingang van het Kielpark, Sint-Bernardsesteenweg, te Antwerpen-Kiel. Breng een verrekijker mee. Graag een seintje van je komst naar ardea@hobokensepolder.be. Gids en leiding: Walter De Weger (0494/33.63.09)

• zat. 16 maart 2019 - tot begin mei : Start trekvogeltellingen-Trektelpost Hobokense Polder - 8 u.
Naar jaarlijkse gewoonte worden ook de lentetrekvogels weer geteld van op de TTP Hobokens Polder. Er wordt voornamelijk in de weekends geteld – maar bij uitstekende weersomstandigheden mogelijk ook in de week. Iedereen is welkom om enkele uurtjes mee te observeren en te helpen de overvliegende vogels te spotten.
Praktisch: elke zaterdag en zondag van 8u00 tot 12u00 op de Scheldedijk thv de Hobokense Polder.Coordinatie: Maarten Mortier, Walter De Weger, Luc Van Schoor. Volg zeker de berichten op de ARDEA-blog.

• zat. 16 maart 2019-tot eind juni : Start broedvogelmonitoring Fort 7 en Groen Neerland.
Op vraag van Stad Antwerpen via Natuurpunt-studie zal ARDEA deze lente deze twee Wilrijkse natuurgbieden monitoren op het voorkomen, als broedvogel, van enkele belangrijke vogelsoorten. Deze monitoring behelst een reeks van een 7-tal veldexcursies onder leiding van onze gidsen.Iedereen kan deelnemen, mits voorafgaandelijk contactname.
Praktisch : De exacte data worden afhankelijk van de interesse en het weer samen verder afgesproken.Gidsen: Luc Van Schoor en Wim Stappers. Deelnemers mailen naar: ardea@hobokensepolder.be

• zat. 23 maart 2019 : Spechtenwandeling Middelheim park - 10 u
Het stedelijk openluchtmuseum Middelheim wil in haar deel van deze parkzone de bijzondere link tussen kunst/cultuur en natuur/vogels versterken en haar publiek en nodigd Natuurpunt/ARDEA uit om voor het tweede jaar op rij een spechtenwandeling te gidsen. In deze tijd van het jaar is de kans op waarneming van één of meerder spechtensoorten hier zeker reëel.
Praktisch : Wie wil deelnemen dient zich vooraf in te schrijven want de plaatsen zijn beperkt, via mail naar ria.thys@telenet.be. (of bel nr 0476/33.79.36). De start van de wandeling is aan het onthaal/shop van het kasteel van het Middelheim, Middelheimlaan 61, Antwerpen. Gidsen: Luc Van Schoor, Walter De Weger.

• zat. 30 maart 2019 : ARUW Nacht van de Steenuil - 18 u 30
Voor de derde keer organiseert ARDEA’s Uilen & Roofvogelwerking ARUW een info-avond met stiltewandeling in het kader van de nationale Nacht van de Steenuil die in heel Vlaanderen wordt georganiseerd door Natuurpunt. Tijdens een beeldrijke voor- dracht verneemt u alles over de uilen die in onze contreien (nog)voorkomen, met speciale aandacht voor de kleinste soort: het steenuiltje.Vervolgens gaan we op stap in de buurt, op zoek naar de echte steenuilen. Deze avond is geschikt voor alle leeftijden
Praktisch: Locatie ontmoetingscentrum ’t Forum, Romeinse Put 97, 2650 Edegem.(Bereikbaar met bus 32 en 92). Start om 18u30, einde wandeling rond 21u. Nadien kan er rustig nagepraat worden tussen pot en pint. Inschrijven is nodig, via mail naar schild.niels@scarlet.be, met vermelding van naam en het aantal personen.
Coördinatie: Eddie Schild, Wim Stappers, Joris Van Reusel

• zon. 31 maart 2019 : SLOW! fietsexcursie Polders van Kruibeke – 8 u 35
Het overstromingsgebied ‘de Polders van Kruibeke’ is helemaal afgewerkt. We gaan met de fiets -op zoek naar vogels in dit grote en gevarieerde natuurgebied. Onderweg besteden we ook ruime aandacht aan het doel en de werking van het overstromings-gebied. Deze fietstocht is 15 à 20 km lang. We fietsen op een rustig tempo
Praktisch : Vertrek: met de fiets om 8u35 (let op begin zomertijd!) aan het veer over de Schelde te Hoboken -Kruibeke, zijde Kruibeke. Te bereiken met veer vanuit Hoboken, afvaart 8:30 (de waterbus vaart op zondag niet zo vroeg) Terug: 13u00 aan het veer in Kruibeke. Leiding + gids: Wim Mertens
Meebrengen: verrekijker/telescoop, fiets in goede staat, schoeisel waarmee je kan fietsen en wandelen (het kan wat modderig zijn), warme en waterdichte kledij, Deelname:gratis, maar wel vooraf melden bij wim.a.mertens@proximus.be

• zon. 7 april 2019 : Vogelexcursie Schulensbroek/-Meer Lummen – 8 u 00
Natuurgids Paul Peeters van NP-afdeling Vrienden van het Schulensbroek, neemt ons vandaag mee naar het unieke, waterrijke broekgebied “Schulensbroek” .
Dit natuurreservaat ligt in een verdwaald polderlandschap tussen Hasselt en Diest met uitgestrekte, vochtige graslanden waar vele planten en dieren zich thuis voelen.
De molen waar we geparkeerd staan kan speciaal voor ons in werking gezet worden met de nodige uitleg en geschiedenis erbij (o.v.). We eindigen met een observatie van de grote rietvelden, hopend op een ontmoeting met de roerdomp… Als die dan aanwezig is natuurlijk.
Praktisch: Samenrijdend, met vertrek te Wilrijk (Parking Boomsesteenweg 333, thv ’t Spant) om 8u00. Of: afspraak om 9u00 aan “De Kleen Meulen”,Mangelbeekstraat 56 te Lummen. Laarzen of stapschoenen,verrekijker, camera en picknick zijn mee te nemen. Terug in Wilrijk omtrent 18 uur. Gids: Paul Peeters. Leiding: Wim Stappers (0477/516.154).

• zat. 13 april 2019 : ARDEA Blauwe reiger telling – 15 u
Vogelwerkgroep ARDEA telt dit jaar al voor het zesde opeenvolgende jaar het aantal broedparen van haar boegbeeld Ardea cinerea in het Engels bos van de stadsbegraafplaats Schoonselhof te Wilrijk. Ondanks de recente natuurbeheerwerken, rond de waterpartijen en langs de bosrand,stelden we in 2018 vast dat de kolonie er nogmaals lichtjes op vooruit is gegaan. We zijn benieuwd hoe het dit jaar gaat…Opgelet: bij slecht weer wordt de telling verplaatst naar een latere datum.
Praktisch: Start: 15.00 uur, einde ca 17.30 uur. Vermits we het aantal deelnemers ter voorkoming van mogelijke verstoring beperken, is aanmelding vooraf nodig. Wie wil deelnemen geeft dus vooraf een seintje met opgave van je telefoonnummer aan ardea@hobokensepolder.be. De afspraakplaats is aan de oostelijke ingang van het Schoonselhof, op de hoek van de Leger- en de Koornbloemstraat te Wilrijk. Meebrengen: verrekijker, stevige stapschoenen,hoofdbescherming. Eventueel camera. Coördinatie: Luc Van Schoor, Joris Van Reusel.

• woe. 1 mei 2019 : Vogelexcursie Turnhouts Vennengebied – 8 u 00
Voor het eerst trekken we vandaag naar de richting van Turnhout, waar zich enkele hele bijzondere en vogelrijke natuurgebieden bevinden, zoals het recent sterk ontwikkelde Turnhouts Vennengebied.Dit natuurreservaat is een belangrijk heidegebied in Vlaanderen met zijn kenmerkende vennen,heide en graslanden Lokale vogelkenner en trekteller Willy Vangeel gidst ons doorheen het gebied, op zoek naar vogels.
Praktisch: Samenrijdend, met vertrek te Wilrijk (Parking Boomsesteenweg 333, thv ’t Spant) om 8u00. Of: afspraak om 9u00 op de parking "Kleine Engelandhoeve”, Klein Engeland 29 te 2300 Turnhout. Laarzen of stapschoenen, verrekijker, camera en picknick zijn mee te nemen. Terug in Wilrijk omtrent 18 uur. Gids: Willy Vangeel. Leiding: Wim Stappers (0477/516.154).

• zon. 5 mei 2019 : Vogelexcursie Trektelpost Breskens + Zeeuws Vlaanderen 6 u 00 smiley !!! Deze activiteit werd afgelast - zie bericht 3 mei !!!

Op de trektelpost van Breskens, aan de zuidkust van de Westerschelde in West-Zeeuws Vlaanderen, kunnen we bij ideale weersomstandigheden steeds genieten van een massale vogeltrek van zowel kust-, roof- als zangvogels, op weg naar hun noordelijke broedgebieden. In de namiddag bezoeken we nog één of twee waterrijke (vogelrijke) natuurgebieden in de regio (De Blikken, Sophiapolder) in de buurt.
Het is begin mei, dus sowieso een toptijd voor wie wil genieten van de natuur.
De lokale vogels zijn dan ook al in volle broedactiviteit, en dat levert vast heel wat mooie waarnemingen op !
Praktisch: Samenrijdend. We vertrekken om 6u00 van af de parking aan de Boomsesteenweg 333,Wilrijk (ter hoogte van ’t Spant) en zijn daar ca 17u30 terug. Kostendelend samenrijden. Graag je deelname vooraf doorgeven om plaatsen in de auto’s te regelen. Meebrengen: verrekijker, camera,telescoop, lunch.
Gids: Wim Roelant 0477/34 07 21. Leiding: Joris Van Reusel 0486/836.234

• ma. 13 mei 2019 : ARDEA Kernvergadering – 20 u
Voor meer info zie ma. 18 febr.

• zon. 2 juni 2019 : Fietstocht S.O.S. Boerenzwaluw & Weidevogels – 9 u 00
Voor het vierde jaar op rij trekt ARDEA er al fietsend op uit om de nog resterende boerenzwaluwen in het westelijk deel van onze regio trachten te tellen. Dat doen we rustig fietsend over een verrassend mooi parcours (ca 15 km), vanuit Wilrijk naar Hoboken en zo via Hemiksem en Aartselaar weer naar Edegem en Wilrijk. Onderweg houden we halt bij boerderijen en schuren, en als het meezit pikken we een hoeve-ijsje mee.Spring op je fiets en geniet mee van een stukje platteland in de stad!
Deze fietstocht is ca 20 km lang. We rijden op een zeer rustig tempo.
Praktisch: Afspraak: ’t Spant, Boomsesteenweg 333, Wilrijk, aan het kerkje, met de fiets Vertrek: om 09.00 u, einde ca 14.00 u Leiding: J. Van Reusel (0486/836.234) Meebrengen: fiets in goede staat, plakgerief, pomp, verrekijker, camera,...

• zat 15 juni 2019 : Infoavond S.O.S. Gierzwaluw – 19 u 30
Midden in het broedseizoen van de ‘100-dagen-vogel’ zetten we schijnwerpers (nogmaals) op de gierzwaluw. Dat is een zéér fascinerende vogelsoort, waarvan zelfs de wetenschap nog lang nietalles weet. Als een typische stadsvogel verdient de gierzwaluw de bijzondere aandacht van een ‘randstedelijke’ vogelwerkgroep als ARDEA. Daarom zetten we, samen met de Gierzwaluwwerkgroep van Natuurpunt en de Stad Antwerpen graag mee onze schouders onder lokale projecten die deze vogels ten goede komen. Hebt u ook een hart voor deze mooie luchtacrobaat, mis dan zeker deze info-avond niet!
Praktisch: 19u30, zaal De IJsvogel, ingang Fort 7, Legerstraat Wilrijk. – einde ca 22 u. Leiding: J. Van Reusel (0486/836.234), W. Stappers, E. Schild
  • Reacties(1)//ardea.hobokensepolder.be/#post715

Tarifa-reisverslag & State of the Union

AgendaGeplaatst door Luc Van Schoor 25 jan, 2019 14:21:43Uitnodiging_ARDEA_zaterdag 2 februari 2019

smiley ARDEA Winteravond – Tarifa & State of the Union smiley

Net voor het affluiten van ARDEA’s vijfde volledige werkingsjaar zetten we nog een keertje de kaarsjes op de taart tijdens een geweldig gezellige, vrolijke en boeiende Winteravond.

Deel 1: fotoverslag van de vogelstudiereis die ARDEA in september 2018 maakte naar het bloedhete Zuid-Spaanse Tarifa.
De massa’s roofvogels en ooievaars die er dan op hun trek naar het zuiden passeren is fenomenaal. De meegereisde vogelfotografen tonen prachtige beelden van de vele bijzondere vogelsoorten die er werden waargenomen, waaronder heremietibis, blauwe rotslijster, grijze wouw, marmereend en reuzenstern, maar ook van walvissen en dolfijnen in de Straat van Gibraltar. Gids Luc Van Schoor en zijn medereizigers geven achtergrondinformatie en levendig commentaar, zodat het een boeiende live documentaire wordt waar iedereen kan van genieten.

Deel 2: ARDEA’s State of the Union.
Een korte ‘causerie’ over de stand van de vogels in onze regio, gebaseerd op ons werk tijdens de voorbije vijf jaar. Met duidelijke feiten en cijfers maken we de balans op van het vogelleven in Antwerpen-zuid: waar gaat het slecht, waar gaat het goed?
Hoeveel vogelsoorten komen hier eigenlijk voor? En wat gaan we daar mee doen?
Waar maken we als vogelwerkgroep mee het verschil?
Is er reden voor een feestelijke toast?

Deze 1e State of the Union is een bloedernstige vivisectie van onze lokale biodiversiteit en een publiek appél aan beleidsmakers om méér te doen voor de natuur en de vogels in het bijzonder. Bij het begin van de nieuwe legislatuur kunnen gemeentebesturen best zo’n wake-up call gebruiken.

Tenslotte zetten we samen het zesde werkingsjaar in met een feestelijk toast, de lancering van de nieuwe ARDEA activiteitenkalender 2019, het nieuwe ARDEA-bulletin en nog meer lekkers om tussen pot en pint over na te kaarten.
Dus trek die wintersokken uit en begeef je vandaag richting zuiderse ambiance op het Kiel!

Praktisch:

Deze avond gaat door in de gezellige foyer van Cultureel Ontmoetingscentrum NOVA op het Kiel, Schijfstraat 105 te Antwerpen. De inkom is gratis. Graag je komst vooraf melden, zo ben je zeker van een goeie stoel (via mail naarardea@hobokensepolder.be), maar ook last-minute beslissers zijn welkom.

NOVA is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer via tram 4 en 10, bus 290 en 295 (halte Abdijstraat). Parkeren kan in de Emiel Vloorstraat.

Deuren open vanaf 19u30, aanvang 20 uur. Einde rond 22u30 à 23 uur.

Coördinatie: Joris Van Reusel, Kathy De Lange, Wim Stappers, Luc Van Schoor en Guy Borremans  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post710

Belgische vogeldag 2019- zaterdag 19 januari

AgendaGeplaatst door Luc Van Schoor 15 jan, 2019 20:51:32


Belgische Vogeldag 2019 - 19de editie
smiley

Op zaterdag 19 januari neemt ARDEA deel aan deze Belgische Vogeldag
Drie Eikencampus (Gebouw Q) UA Wilrijk - Deuren: 9u00 - Inkom: € 10,00 ( zie PS )

Hieronder het volledige uurrooster van de 19de editie.

09u50: Opening door de Dagvoorzitter

10u00: Jaarrondstudie naar Grauwe Kiekendieven in Europa
Ben Koks en Hanne Vandewaerde brengen ons een update op het verhaal dat in 201X werd uiteengezet op de Belgische Vogeldag, met nieuwe resultaten en bevindingen.

10u30: Update Bijzondere Broedvogels in Vlaanderen
Glenn Vermeersch (INBO) zet enkele recente cijfers uit het project Bijzondere Broedvogels in de aandacht. We blikken vooruit op nieuwe ontwikkelingen binnen dit meetnetproject.

10u50: De nieuwe Vogelatlas van Nederland
SOVON-medewerker Ruud Foppen beschrijft hoe de nieuwe Nederlandse Vogelatlas tot stand kwam en bespreekt de algemene bevindingen.
De herdruk van deze bijzonder lijvige atlas is daarna te koop aan de SOVON-stand.

11u10: Pauze

11u40: Long-term Study of Guillemots at Skomer
Prof. Tim Birkhead is een gerenommeerd Brits ornitholoog die recent bekende publicaties uitbracht als ‘Bird Sense, What’s it Like to Be a Bird’ en ‘The Most perfect Thing: Inside (and Outside) a Bird’s Egg”.
Zijn boeiende lezing brengt een boeiend verslag met conclusies uit zijn 46 jaar durende studie, met af en toe een knipoog naar zijn recente publicaties.

12u30: VogelQuiz 2019 – Opgave
Joris Elst en Wouter Faveyts (winnaar van vorige jaar), schotelen ons een nieuwe set vogelvragen voor. Het blijft afwachten hoe breed of gespecialiseerd de vragenlijst dit jaar zal zijn.

12u50: Middagpauze

13u50: Tjiftjaffen: wat moeten we ermee?
Peter De Knijff leert ons hoe we ten velde voortaan best kunnen omspringen met de verschillende ondersoorten van Tiftjaffen. Recente taxonomische veranderingen maar vooral nieuwe inzichten in de veldherkenning van de verschillende taxa smeekt om de nodige toelichting.

14u20: Uitreiking Wim Dings Ornithologieprijs – 3de editie
Erik Matthysen maakt de nieuwe winnaar bekend van de Wim Dings ornithologieprijs.
De genomineerde licht kort zijn onderzoek toe.

14u50: VogelQuiz 2019 - Oplossingen
Wouter Faveyts presenteert de oplossingen van de VogelQuiz
en maakt de nieuwe winnaar bekend.

15u10: Pauze

15u50: Vogels kijken in eigen land: Het Nieuwe Zwin
Wouter Faveyts is vooral bekend als roofvogelspecialist maar recenter ook als medewerker in het Zwin in Knokke. Wouter begeleidt ons door het nieuwe Zwin, de potenties van dit prachtige gebied zijn immers niet te overschatten sinds de inrichtingswerken werden afgerond.

16u20: Jaaroverzicht 2019
Gerald Driessens belicht de ornithologische hoogtepunten uit 2018
en zet enkele soorten in the spotlight.

17u00: Slotwoord door de dagvoorzitter

Doorlopend (tot en met de laatste pauze) kan je terecht op onze VogelBeurs.
Bezoek de verschillende stands en de cateringstand in de Hall.

De Belgische Vogeldag is een samenwerking tussen Natuurpunt Studie, de Universiteit Antwerpen (U.A.) en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

Praktisch

· 19 jauari 2019
· Gebouw Q van de Drie Eikencampus UA Wilrijk
· Deuren: 9u00
· Inkom: € 10,00
· Hoe geraak je op de Drie Eikencampus Wilrijk
· Schrijf je hier in

PS. Vogelwerkgroep ARDEA neemt nogmaals deel aan de Belgische vogeldag omdat we bijscholing belangrijk vinden . Wie zijn deelname via deze blog aanmeldt en a.s. zaterdag aanwezig is op deze studiedag betalen we de helft van de inkom , nl. 5 euro , terug.  • Reacties(6)//ardea.hobokensepolder.be/#post706
Volgende »