Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Over onze blog

Ardea is een nieuwe vogelwerkgroep, gesticht in januari 2013, en werkzaam in de regio Antwerpen Zuid. Het werkterrein van ARDEA zal grotendeels die van de Natuurpunt-afdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen beslaan, alsook de kasteelparken van Aartselaar. Bezoek ook onze website. Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

Zeevogelsafari 8 oktober 2017

VogelexcursiesGeplaatst door Luc Van Schoor 20 sep, 2017 17:10:16

ZEEVOGELSAFARI

Zondag 8 oktober 2017 – 06.00-18.30 uur

Met de Andromeda op Jan-Van-Genten-trip

Jan van Gent , foto Marnix Lefranc , op vorige Zeevogelsafari 23.11.2014

Voor het eerst organiseert ARDEA een eigen zeevogelsafari. Daarvoor wordt de Andromeda, een voormalig vissersschip van de Zeeuwse rederij Hogerwerf voor een hele dag gecharterd.

Alle vogel- en zeeliefhebbers mogen mee op deze unieke boottocht die zeker heel wat prachtige zeevogels van dichtbij in het vizier brengt.

Eind september en begin oktober is de beste tijd van het jaar om de zuidwaarts trekkende zeevogels uit het hoge noorden op de Noordzee waar te nemen.
Vanaf kijkposten op de kust kan je met wat geluk al heel wat voorbijvliegende zeevogels zien, maar vaak is dat echter op grote afstand.
Met de boot varen we enkele kilometers uit de kust en komen zo terecht te midden van de fly ways. Zonder enige twijfel treffen we de heerlijk mooie Jan-Van-Genten, en tal van meeuwensoorten.Maar ook de mythische jagers (meeuwachtigen met roverskuren), (noordse) pijlstormvogels en zelfs alken en zeekoeten kunnen we midden op zee tegenkomen. Ook zeevreemde vogels, zoals bv. een velduil of sperwer, worden regelmatig gespot tijdens hun dwarse oversteek van het Kanaal.Gedurende de trektijd zijn verrassingen immers nooit uitgesloten.

Onze ervaren vogelgidsen helpen iedereen om tijdens de boottocht o veel mogelijk schitterende vogelwaarnemingen te doen, en natuurlijk is het ook een buitenkansje voor vogelfotografen! Maar op zich is een dagje op zee, ver weg van de drukte aan land, een heerlijk ontspannende activiteit.

Dus niet twijfelen en grijp deze kans (we gaan dit niet elk jaar doen!).

En o ja: voor hen die zeeziekte vrezen, daar bestaan eenvoudige preventieve middeltjes voor! Op de boot is een warme kantine met dranken en gemengd sanitair beschikbaar, dus dames én heren kunnen gerust mee.

Praktisch: De afvaart van de boot in Neeltje Jans (NL) is gepland om 07.15 uur, daarom vertrekken we stipt om 06.00 uur vanaf onze vaste vertrekplaats aan ’t Spant te Wilrijk (Boomsesteenweg 333).

We rijden dan samen (kostendelend à 0,07 eur/km), en zijn daar ca. 18.30 uur terug. Zeker meebrengen: picknick, warme en waterdichte kledij, verrekijker, camera.
Gids: Luc Van Schoor. Leiding: Joris Van Reusel. (0486/836.234)

ARDEA mikt voor deze tocht op zo’n 40-tal deelnemers, en nodigt daarom iedereen uit de hele Antwerpse regio uit om mee te gaan.

Zo houden we de kost beperkt tot slechts 40 euro p.p.! Kinderen mogen mee aan halve prijs.

Inschrijven doe je best zo snel mogelijk (en zeker voor 1 oktober 2017) door storting van het gepaste bedrag p.p. op rekening BE81523080650424 van ARDEA Natuurpunt HP met als referentie ‘Zeevogelsafari’ en het aantal personen + je email en je gsm. Mail deze gegevens ook naar Joris (ardea@jupiter24.be). Alle deelnemers ontvangen ca. een week voor de tocht een gedetailleerde infobrief met meer praktische afspraken en tips. (PS: De schipper van de rederij behoud het recht om daags voordien de tocht op te schorten indien hij oordeelt dat het weer te riskant is. In dat geval wordt onmiddellijk een nieuwe datum geprikt.

foto Luc Van Schoor , op vorige Zeevogelsafari 23.11.2014

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post531

Vogelexcursie Ardeense klassiekers

VogelexcursiesGeplaatst door Luc Van Schoor 12 sep, 2017 16:41:40

wandeling Logbiermé , foto Luc Van Schoor

Zaterdag 16 september trekt vogelwerkgroep ARDEA naar de hoge Ardennen voor een speurtocht naar typische Ardeense vogels.
Voor meer informatie zie het laatste bulletin op de ARDEA website

Tijdens de voorbereiding ,in het voorbije weekend , konden we o.a notenkraker , klapekster, rode wouw ,visarend , havik, waterspreeuw ,raaf en grote gele kwikstaart mooi waarnemen. Deze en nog een rits andere vogelsoorten zoeken we op en rond het rustig, hooggelegen dorpje Logbiermé , langs de Amblève en in het unieke veengebied Fagne de Malchamps.

We maken twee boeiende wandelingen in deze prachtige natuurgebieden en nemen de middagpauze in een sfeervolle berghut-Natuurvriendenhuis .

Er zijn momenteel 15 deelnemers zodat er in één auto nog een plaatsje vrij is , of eventueel 5 plaatsen als er zich nog een bijkomende chauffeur aanbied.

Meld je daarvoor, zonder dralen , aan bij Walter Van Spaendonk 0479/98 57 77

Notenkraker , foto Stefan Huwiler

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post529

verslag Ganzentocht Meetjesland & Oostkustpolders

VogelexcursiesGeplaatst door Luc Van Schoor 06 jan, 2017 14:37:49

Ganzentocht naar het Meetjesland en de Oostkustpolders

18/12/2016

Aantal deelnemers: 18
Gids: Rudy Van Cleuvenbergen
Leiding: Wim Roelant
Verslag: Hilde Vangrunderbeek

velduilen in Uitkerkse polder - foto Rudy Vansevenant

Ondanks de aangekondigde nevel en mist verzamelden toch 18 doorwinterde natuurpunters om 8u aan ‘t Spant te Wilrijk om samen op zoek te gaan naar ganzen en vooral naar de Kleine rietgans een soort die in België alleen maar in de Oostkustpolders overwintert.
We verlieten de Expresweg naar de kust ter hoogte van afrit Assenede en reden langs een aaneenschakeling van polders met namen als Albertpolder, Rode polder, polder Artois, St. Janspolder enz. , allemaal polders die ingedijkt werden in de 16de eeuw . Deze polders met zijn geulen, plassen, grachten, … zijn restanten, littekens van vroegere dijkdoorbraken.
Dit krekengebied , gelegen in het regionaal landschap “het Meetjesland” is zeer waardevol en herbergt ’s winters heel wat ganzen, vooral dan Grauwe -, Kol- en Rietganzen maar ook Smienten en heel wat andere eendensoorten .
In dit weliswaar idyllisch landschap konden we , hoe hard we ook ons best deden, maar bitter weinig ontdekken, slechts een enkele Buizerd, Meerkoeten en een groep overvliegende Kolganzen kregen we te zien. Stilaan werd de mist wat minder hardnekkig en ontdekten we een 20-tal Kleine zwanen in de vlucht.
In Lapscheure verlieten we de expresweg en kwamen stilaan in bekend ganzengebied. Op de vroegere, gekende pleisterplaatsen in Damme was er evenals de vorige winters weinig beweging , een Slechtvalk vloog er over een kleine groepje Kolganzen en Smienten.
Een eindje buiten Damme zat een grote groep Kolganzen en één enkele Kleine rietgans . Een Grote zilverreiger liet zich van zeer dichtbij bewonderen.
Om precies 12u kwamen we aan in het bezoekers centrum van de Uitkerkse Polder, tijd voor een middagstop; bij een drankje konden we onze boterhammen opeten.

Na de lunch lieten we de auto’s staan en vanaf het centrum maakten we een wandeling naar één van de 2 kijkhutten. Onderweg boven het riet vloog een vrouwtje Blauwe Kiekendief. Op het water voor de hut waren 2 Slobeenden aan het grondelen.
Onze tocht ging terug verder met de wagens. Dicht bij de weg zaten heel wat groepen van zowel Kolgans als Kleine Rietgans . Hiervoor waren we gekomen! W e kregen de kans om van dichtbij goed de kenmerken, die volwassen en jonge vogels van mekaar onderscheiden, waar te nemen. In meerdere groepen Kleine rietganzen ontdekten we ganzen met halsringen die prompt afgelezen werden. Aan de hand van enkele schema’s gaf Rudy ons uitleg over het belang van het ringwerk om de trekroutes van deze ganzensoort in kaart te brengen.
Deze mooie waarnemingen deden ons het povere succes van de voormiddag snel vergeten. Buiten de grote ganzengroepen zagen we verder nog mannetje en vrouwtje Bruine kiekendief en vele Torenvalken. Rond 15u30 reden we terug richting Uitkerkse Polder met de bedoeling op zoek te gaan naar de daar gemelde velduilen. En jawel, prompt stootte Rudy met de auto een Velduil op die blijkbaar vlak langs de weg zat. De wagens werden geparkeerd en geloof het of niet, gedurende meer dan een half uur konden we 5 (!) Velduilen zien rondvliegen, zich met tweeën wentelen in de lucht (zie foto), wat rusten in het gras of op een paaltje, … een waarneming om nooit meer te vergeten!
Ondertussen begon het te schemeren , tijd om afscheid te nemen van mekaar , tijd om onze gids en leiding te bedanken voor deze mooie excursie en tijd om de lange rit huiswaarts aan te vatten.

De deelnemers in de wagen van Walter werden na het afscheid even verder nog getrakteerd op een bijzonder extraatje, een Hermelijntje in wintervacht, wat zeg je daarvan …!
De afwezigen hebben weer iets moois geMIST!


Hilde

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post436

verslag vogelringsessie 27.08.2016

VogelexcursiesGeplaatst door Luc Van Schoor 06 sep, 2016 20:26:17

Vogelringsessie Broek Denaeyer 27.08.2016 - verslag

Gids : Eric Callebaut

Leiding : Luc Van Schoor

Na de vorige vogelringdemonstraties in de Kuifeend en Grenspark-Essen was het dit jaar de beurt aan broek De Naeyer bij Willebroek. Eric Callebaut verwelkomde ons 12 koppig groepje rond 8 u aan de Stuivenberglaan voor een veelbelovende ringsessie.

Na een eerste bezoekje aan de vogelhut de Aalscholver waar we naast een grote zilverreiger en dodaarsjes ook de eerste ijsvogel van de dag te zien kregen bracht Eric ons tot bij de ringplaats binnen de afgesloten zone van het natuurgebied. Hier was ringer Steven Van Steenkiste met zijn twee assistenten al aardig in de weer met eerder gevangen vogels die ons werden getoond. Die eerste ronde bracht naast de klassieke soorten als kleine karekiet ,tjiftjaf ,roodborst en zwartkop ook al enkele niet alledaagse vogels in de hand. Steven toonde ons achtereenvolgens twee sprinkhaanzangers ,grasmus , rietzanger , fitis , nachtegaal , boompieper en tuinfluiters.
Maar de trekpleisters waren zeker grote karekiet en draaihals . Dit familielid van de spechten demonstreerde tot ieders tevredenheid hoe hij aan zijn kenmerkende naam kwam. De fotografen stonden in de rij… en luisterden mee naar de boeiende commentaar en de bijzondere kenmerken die Steven en Eric daarbij demonstreerden.
foto Luc Van Schoor

Tussendoor gingen we tijdens deze zonnige morgen op stap door het gebied waarbij onze prima vogelgids voorbij een reeks opgestelde netten ook een heuse beverdam liet zien en de tweede ijsvogel zich liet bewonderen . Samen met Eric stelden we vast dat een groot stuk van het wandelpad nodig moest gemaaid worden. We trotseerden netels en bramen tot aan de vogelhut visarend waar in de aalscholverkolonie de laatste bedelende jonge aalscholvers zich op hun nest lieten horen.Een tweede bezoekje aan de vogelhut Aalscholver bracht deze keer zelfs 2 zeer actieve ijsvogels ten tonele.

Ondertussen was er ook één van die juwelen in een net geraakt zodat we het mannetje (met geheel zwarte snavel) van dichtbij konden bewonderen. Wie dacht dat we daarmee wel alles hadden gezien vergiste zich.Steven had immers nog een specialleke in petto . En zo toverde hij een juveniele sperwergrasmus tevoorschijn.Voor de meesten een nieuwe soort die maar zelden wordt waargenomen in het veld.

Zo eindigde deze tocht tot ieders grote tevredenheid met veel dank aan onze gidsen Eric en Steven en met de belofte van Luc dat ARDEA nog een kleine financiële bijdrage zal overmaken voor deze knappe ringpost.

draaihals , foto Luc Van Schoor
juv. sperwergrasmus , foto Luc Van Schoor
  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post379

verslag Vogelverrassingstocht 2016

VogelexcursiesGeplaatst door Luc Van Schoor 06 sep, 2016 16:47:43

Vogelverrassingstocht 4.09.2016 - verslag

Gids : Luc Van Schoor
Leiding : Wim Roelant
Aantal deelnemers : 10

Luc en Wim kozen, na enig beraad, deze keer voor een vogeltocht naar de Oostkust.Dit besluit kwam er omwille van de voorspelde flinke westenwind en enkele mogelijke leuke vogelwaarnemingen .Had de kleine opkomst te maken met de wat ongunstige weersvoorspelling of laten sommige vogelliefhebbers zich liever niet verrassen ? Feit is dat de afwezigen weer eens ongelijk hadden.

Na de doortocht van een regenzone in de buurt van Gent reden we met 3 auto’s de zon tegemoet richting Oostende.Er stond een flinke 6 Bf westenwind op de nieuwe oostelijke havendam , onze eerste waarnemingsplaats.Naast enkele foeragerende steenlopers bracht zowat 40 min. zeetrekwaarnemen o.a grote stern en visdieven,een groepje van 12 kanoeten , 3 regenwulpen en 1 man zwarte zee-eend in het vizier.

De spuikom van Oostende leverde naast een groep visdieven op vlotjes ook nog o.a.2 kleine zilverreigers , oeverlopers, bonte strandloper , futen en dodaars op. Wim loodste ons vervolgens door de Uitkerkse polder waar naast tapuit en een juveniele torenvalk weinig te rapen viel . Tijd voor een verfrissende middagpauze op het achterterras van het café bij de kerk van Uitkerke.Daar weerklonk de roep van kanaries en andere volièrebewoners terwijl regelmatig kleurrijke ballonnen met kaartjes overvlogen .

Benieuwd naar wat nog komen zou trokken we vervolgens naar de buitenhaven van Zeebrugge ,waar we nabij de zeilclub de verwachte juv. kuifaalscholver mooi in beeld kregen .Daarna ging het richting binnenhaven voor een wandeling door de opgespoten terreinen Pelikaan op zoek naar…spreeuwen.Tijdens het speurtochtje ontdekte Wim tussen het eerste rondvliegend groepje spreeuwen de verhoopte juv.rose spreeuw die er de vorige dag werd gespot. De vogel werd een tijd foeragerend en mee rondvliegend waargenomen.Een juv. visarend , die eerst vliegend in beeld kwam , liet zich vanop een dode boom te midden een plas bewonderen.Verder noteerden we daar ook nog 2 lepelaars, watersnip ,bontbekplevier, witgat, oeverzwaluw, gele kwikstaart en 2 tapuiten. Tot slot van deze verrassingstocht bezochten we de baai van Heist waar we naast een groepje overtijende steenlopers en tureluurs alleen nog een laatste tapuit zich liet bewonderen.

We trokken ,met enkele niet alledaagse waarnemingen in gedachten , tevreden naar huis .


Rose spreeuw en visarend in 't zicht , foto Sonja Van Kerckhove

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post378

eerstvolgende ARDEA Vogelexcursie

VogelexcursiesGeplaatst door Luc Van Schoor 11 aug, 2015 14:57:06

Zaterdag 22 augustus 2015 8.30 u

2e Vogel-verrassingstocht- ARDEA

Gids : Luc Van Schoor – GSM 0494/33 63 09
Leiding : Joris Van Reusel 0486/836234 en Kathy De Lange

zeearenden tijdens 1e vogelverrassingstocht foto: Guy Borremans

Vandaag draaien we de rollen eens om. Als gids en leiding volgen we geen lang vooropgezet programma of route maar richten we ons op bijzondere vogels die op rijafstand vanuit het Antwerpse te vinden zijn. Waar werden de laatste dag(en) niet alledaagse (trek)vogels of zelfs zeldzaamheden waargenomen? Het kan gaan om steltlopers of andere watervogels, roofvogels, zangvogels, of een enkele onverwachte of zeldzame gast ... maar wel bij voorkeur pleisterende vogels die mogelijk een tijdje blijven zitten op de vindplaats. Tijdens de memorabele eerste editie , op 13 sept.2014 , met een excursie naar het Nationaal Park De Biesbosch, genoten gelukkige deelnemers en fotografen van werkelijk schitterende waarnemingen met o.a Zeearend (3 ex) Visarend (5 ex.) Grote zilvereigers, Ooievaars en nog veel meer. Dit en nog veel meer kan je lezen in het uitgebreid verslag van Sonja Van Kerckhove met passende fotos op de ARDEA blog http://ardea.hobokensepolder.be/#category14 - Vogelverrassingstocht 13.09.2014

Misschien kan de echte vogelfreak, voortgaand op de website “waarnemingen.be” al een beetje gissen welke richting we vandaag uitgaan. Dat maakt de zaak alleen maar spannender voor de deelnemers .

Bij het vertrek verneem je waar de tocht naartoe gaat. Dat kan zijn naar Zeeland, naar de Oostkust , naar Linker Oever of, wie weet, naar andere gebieden. Wil je graag eens verrast worden dan is dit je kans. Verras de ARDEA organisators met je komst !

Praktisch :

Afspraak om 8.30 u op de parking onder de viaduct aan 't Spant, Boomsesteenweg 335 in Wilrijk. We zijn hier terug rond 18 u.30 Kostendelend vervoer aan 7eurocent/km .

meebrengen : picknick ,verrekijker ,telescoop , fototoestel, vogelgids , regenbestendige kledij en stevig schoeisel

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post286

eerstvolgende ARDEA VOGELEXCURSIE

VogelexcursiesGeplaatst door Luc Van Schoor 06 aug, 2015 12:55:03
Beste Vogelliefhebbers en -sters. ,

Zondag is dé tocht om aardig wat steltlopers en ander fraais vogelleven te bewonderen in het mooie Zeeland bij een werkelijk schitterend weertje (waardering 10/10 !)
Laat deze kans niet voorbij gaan...


Zo.9 augustus 2015, 8.u

Steltloperstocht Zeeland

Gids: Luc Van Schoor (gsm:0494/33.63.09)

Leiding: Rudy Vansevenant (015/32.08.05 of gsm 0475/49.03.68)

Deze klassieker onder de klassieken voorstellen is haast overbodig. Voor de nieuwe vogelliefhebbers(sters) die bij de schare habitués willen aansluiten willen we graag eerst wat verduidelijken. Steltlopers hebben, zoals de naam al zegt, lange poten.

Ze hebben zich aangepast aan een bestaan in natte of modderige gebieden. De slikken in de Oosterschelde zijn dan ook een eldorado voor deze modderliefhebbers. Duizenden steltlopers die in noordelijke streken broeden, trekken in de nazomer naar de Waddenzee en de Zeeuwse Delta. Sommige overwinteren hier, andere trekken verder naar het zuiden nadat ze zich hebben volgegeten op de slikken.

Ze foerageren op insecten, wormen, weekdieren en kreeftachtigen; soms ook op plantaardig materiaal, kleine visjes, etc.

Veel steltlopers hebben daarom een aangepaste snavel.

Ze kunnen, zelfs met een dichte snavel, de uiteinden enigszins als een pincet opensperren. Bovendien is bij deze soorten de snavelpunt bezet met kleine tastlichaampjes. Deze dienen om bij het onderzoek van de bodem de prooi op te sporen.

Nu bij enkele soorten sommige individuen nog het kleurrijke zomerkleed vertonen is het moment aangebroken om deze bonte bende op te zoeken en te bewonderen.

Luc en Rudy zullen je zoals gewoonlijk meenemen naar de leukste plekjes en gebieden waar deze steltlopers voedsel zoeken en overtijen. Met een zonnetje erbij wordt deze uitstap beslist weer eentje om duimen en vingers af te likken. Bij dat laatste past voor de liefhebbers ook een frisse pint in een plaatselijk cafétje.

Zorg dat je er bij bent ... we zeggen het geen twee keer!

afspraak: Wilrijk ,Bist om 8u. We rijden met eigen wagens (kostendelend vervoer) terug tegen 19 u

mee te brengen: picknick, drank, vogelgids, telescoop, verrekijker, fototoestel, zonnecrème (is soms nuttig, hopelijk nu ook). Bij droog weer volstaan stevige wandelschoenen  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post284

Vogelweekend Oostkantons 6-8 november 2015

VogelexcursiesGeplaatst door Luc Van Schoor 07 jul, 2015 10:52:08
Het Vogelweekend Oostkantons 6-8 november 2015 is VOLZET.

De ARDEA meerdaagsen vallen duidelijk in de smaak van vogelliefhebbers-sters , in en buiten de regio. En daar zijn we blij om.
Na het succesvolle weekend Cap Gris Nez , vorig jaar , is deze herfstdriedaagse weer binnen een week na aankondiging volzet. De deelnemers ontvangen begin oktober de nodige informatie.
Wie wil kan zich nog op de reservelijst laten plaatsen , voor ingeval er één of meer deelnemers wegvallen. Ben je nog kandidaat ? Meld je dan aan bij Mark Hofman : marc.hofman3@telenet.be .  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post281

Vogelweekend Oostkantons 6-8 november 2015

VogelexcursiesGeplaatst door Luc Van Schoor 02 jul, 2015 12:36:49
Beste ARDEA genoten,

De aankondigingen van het Vogelweekend Oostkantons 6-8 november in de NP tijdschriften Polderblad en Rantgroen hebben hun doel niet gemist.
Momenteel zijn er 19 van de 21 deelnemers ingeschreven.
Er resten dus nog slechts..... 2 plaatsen !!

Wie nog mee wil op dit veelbelovend weekend verwittigd best zonder uitstel Marc en stort tegelijkertijd het voorschot van 50 euro.

Eerst is eerst ....zorg dat je erbij bent voor het te laat is !

voor meer info zie bijlage

graag tot ziens ,
Luc & Marc


  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post280

verslag Vogelexcursie West Zeeuws Vlaanderen

VogelexcursiesGeplaatst door Luc Van Schoor 23 jun, 2015 19:06:01

Vogelexcursie West Zeeuws-Vlaanderen, 7 juni 2015

Gids : Luc Van Schoor
Leiding : Marc Hofman
aantal deelnemers : 24

verslag voormiddag : Sonja Van Kerckhove
verslag namiddag : Peter Van Elsacker


Vandaag trekt Ardea naar Zeeuws Vlaanderen. Het is al zonnig en lekker warm op de Bist, en de deelnemers hebben er blijkbaar zin in, want iedereen staat al paraat vóór het geplande vertrekuur. Luc geeft naar goede gewoonte een korte toelichting over wat de deelnemers tijdens deze tocht mogen verwachten, en Marc overhandigt aan elke chauffeur een nota met de verschillende bestemmingen (verdwalen = uitgesloten!).

Om 8 uur stipt starten we met als eerste doel: Sophiapolder in Aardenburg.

Onderweg is het al genieten van het kleurrijke landschap, waaronder de lichtblauwe vlasvelden de kroon spannen. Peter en Peggy, onze deelnemers uit Herentals, staan ons zoals afgesproken al op te wachten vóór de afgesproken plaats en onze kolonne rijdt nu voltallig naar de Sophiapolder.

Wat een prachtige plas! Hier trekken niet alleen de vogels onze aandacht, ook de planten die hier in de buurt weelderig groeien zoals Grote ratelaar, Rietorchis, Moerasandijvie, worden door de deelnemers geapprecieerd. Vincent laat plots een enthousiaste kreet, want hij spot een Sneeuwgans door zijn telescoop. Mooie start. Er volgt Grutto, Kemphaan, en op onze speurtocht naar “speciallekes” valt ons oog op een nest met kakelverse eieren van Brandganzen. Er lopen en zwemmen in deze periode van het jaar nog veel kleine schattige pulli’s rond van vooral Brandganzen en Grauwe gans … steeds weer een vertederend beeld … maar mogelijk ten koste van broedgevallen van Fuut waarvan we er slechts één exemplaar te zien krijgen.We vervolgen onze wandeling langs deze prachtige plas waar overweldigend veel vogels genieten van een veilig plekje, waaronder Kluten met jongen, Kleine Plevier, Groenpootruiter, en iets verder wordt met veel enthousiasme de Visdief gezien. We misten echter de aangekondigde Grauwe franjepoot en Gestreepte strandloper, maar nadien vernemen we dat die aan de Westkant zaten (dus uit ons zicht) – dikke pech!

De chauffeurs verzetten hun auto naar de volgende plas met aan de overkant een enorme Oeverzwaluwwand - met nesten – waar de Oeverzwaluwen zeer bedrijvig rondvliegen.

Om 9u50 rijden we door naar De Blikken in Groede. Hier zijn twee knappe kijkhutten, de nieuwste kreeg de naam “Hof Van Scheerens” en de tweede “de Sluiswachter”. Deze laatste hut werd genoemd naar de sluiswachterswoning uit 1613, die op deze locatie stond om belasting te innen van schepen die hier het Nieuwerhavensegat binnenvoeren. Vanuit deze plek genieten we van het gezang van een triootje: Spotvogel, Tuinfluiter en Grasmus, ideaal om hun liedjes te kunnen vergelijken.
De Koekoek snijdt op deze plek de adem van Luc bijna af: er vliegt een paar over, waarvan het wijfje bruine fase die zelden te zien is! Wat een meevaller. De Koekoek laat zich gedurende deze dagtocht trouwens gedurig horen én zien – die genieten blijkbaar ook van het zonnig weertje. We zien hier ook o.m. Lepelaar, Zomertaling, Mannetje Bruine Kiekendief Groenpootruiter.

11u50: hup, de wagens in richting de Baarzandse Kreek (eveneens in Groede); onderweg genieten we weer van de overweldigende blauwe vlasvelden. Op deze plek trekt niets speciaals onze aandacht en Luc en Marc besluiten dat het etenstijd is. Het is inmiddels lekker warm geworden en we hebben niet alleen honger maar ook wreed erge dorst!

In het haventje van Breskens zorgt Luc voor een plaatsje op het terras van “de Dukalf” waar we met z’n allen gezellig samen kunnen zitten met zicht op het haventje en zijn boten. We laten ons hier niet alleen verleiden door een lekker drankje want vanuit de gelagzaal komen de geuren van gebakken gerechten onze neusorganen strelen en, zeg nu eerlijk: wie kan er weerstaan aan een portie warme, krokante, kibbelingen?

Na de picknick rijden we naar onze volgende bestemming: Voorland bij Nummer Eén. Een merkwaardige naam voor een “buurtschap” of gehucht bij Breskens, maar een logische: het was de eerste kavel die ontstond na inpoldering van de Hooge Plaete, een zandbank in de Westerschelde op het einde van de 18de eeuw (Bron: Wikipedia). Iedereen stapt uit en de auto’s worden door de chauffeurs aan de aankomstplaats van de wandeling afgezet. Dan gaan we met z’n allen de Scheldedijk op en zie, de eerste zeehonden worden al in de verte gespot. Ze liggen op het eiland De Hooge Platen, een beschermd gebied beheerd door het Zeeuwse Landschap. Later zullen we ze duidelijker van dichterbij zien. Hoewel het tijdens het broedseizoen niet toegankelijk is, zitten er toch een paar boottoeristen op. Uit onwetendheid of boosaardige lompheid? Ach ja, er zijn altijd van die mensen die hun ego boven alles stellen. De dijk wordt begraasd door schapen, “levende” schapen zoals iemand alert opmerkt. Dat is best zo, want met niet-levende schapen gaat het niet zo goed vooruit.
We dalen van de dijk af naar het gebied op Scheldeniveau, Voorland Nummer Een. “Voor”land genoemd, omdat het gebied voor de Scheldedijk ligt vanuit de Schelde bekeken. Het strekt zich uit tussen Breskens en Hoogplaat. Vroeger was het volledig schorregebied en het is ongeveer 25 jaar geleden ontstaan tijdens de deltawerken. Nu is het ingericht voor natuurontwikkeling met grasland, platen, schorre en een eiland als veilige broed- en rustplaats voor kustvogels (sterns!). We gaan ernaar toe langs het pad, dat ook een druk gebruikt fietspad is. Het is een brak terrein met zijn typische plantengroei: zeekraal, lamsoor en gerande schijnspurrie met frisse roze bloempjes.
Dit vogeleiland is de broedplaats van vooral meeuwen en sterns. Bij springtij kan dit overstromen, wat een tiental jaar geleden een zware klap toediende toen tijdens het broedseizoen een hoog springtij de nesten wegspoelden. De grote sterns trokken weg en werden later gesignaleerd op Schouwen en zelfs in Schotland.Het is nu laag water, dat is goed om de zeehonden te zien luieren op de zandplaten, maar minder goed om vogels te observeren. Maar het blijft de moeite, ik haal er slechts een paar opvallende aan: grote stern, dwergsterns zitten op hun broedplaatsen, zwartkopmeeuw, visdief, lepelaar, kluut, scholekster., steenloper.
Het eiland dat met schelpenzand bedekt is, wordt elk jaar voor het broedseizoen met een tractor omgeploegd, anders zou het begroeid worden en ongeschikt voor deze vogels die een open biotoop nodig hebben. Er ligt en soort ponton aan de kant dat uitgelegd wordt om de tractor op het eiland te krijgen. Elke vogel kiest zijn favoriete plek: de kok-en zwartkopmeeuwen houden van een beetje gras, de visdieven , dwergsterns en kluten hebben het liever kaal. Vanuit de kijkhut op de dijk is dit goed te zien. Wij blijven echter beneden en zien een groep rosse grutto’s (ca. 37), waarvan ... één rosse en de rest bleke. Dat zijn de eenjarigen die nog niet aan broeden toe zijn en dus geen ros kleed nodig hebben om te imponeren.

Op de Hooge Platen wordt heel in de verte iets bleeks gezien, een grote vogel die rechtop lijkt te zitten. Er barst een discussie los: is het een slechtvalk, is het een meeuw, is het ...? In elk geval zijn de sterns er niet gerust in en vliegen even later massaal op als de Slechtvalk hen opjaagt
We lopen verder en zien nog allerlei gevogelte te land, ter zee en in de lucht. Grote stern, vissende visdiefjes, kokmeeuwen en zwartkopmeeuwen (het verschil is nu goed te zien), bergeenden met hun resem gestreepte kuikens. Een groep grauwe ganzen zwemt netjes in lijn voorbij en , hé, er sluit een vreemde aan bij de kop: een Indische gans. De fabelachtige prijs voor de eerst gespotte strandloper blijft echter in de kast.
We naderen het einde van deze wandeling. Er zijn enkele rechthoekige plassen uitgegraven met verschillende diepten zodat er een gradiënt ontstaat en daardoor wat meer diversiteit. Aan de overkant op de Hooge Platen zijn de zeehonden nu duidelijk te zien, een negentigtal , waaronder minstens 5 grijze.

Een kort rit met de wagen brengt ons in de Braakman, een voormalige geul van de Westerschelde die diep het land binnendrong. Die is nu afgesloten en deels ingepolderd, een stuk is natuurgebied dat beheerd wordt door Staatsbosbeheer. We bezoeken eerst het bezoekerscentrum Braakmanhoeve om dan te gaan wandelen in het gebied dat bestaat uit heggen, weilanden, kleine dennenbossen en rietvelden. Elzen, wilgen en vlier zijn talrijk aanwezig in het landschap. Gekend zijn ook de weiden met orchideeën, en we vinden ze: samen met grote ratelaar staan rietorchis en bosorchis in bloei. Harlekijn vinden we niet en voor moeraswespenorchis is het te vroeg om te bloeien.

Op weg naar de Braakmankreek zien we onder andere kneu en in een plas met zandplaat in een wei: bergeenden, en kievitten. Op de kreek lichten zeilbootjes op in de zon. Voor vogels is het maar stilletjes. Maar toch, een valk zorgt voor een woordenwisseling: is het torenvalk of boomvalk? Hoe dan ook, later zien we wel degelijk een boomvalk, aan die waarneming twijfelt niemand. We volgen de Braakman langs orchideeënweiden, horen een bosrietzanger lustig zingen in de rietkraag. Het zijn goede imitators: in hun zang zijn allerlei geluiden van andere vogels te horen, althans voor het geoefende oog. De gluurmuur, ik moet het toch even vermelden voor het woord alleen al. Maar een gluurder wordt niet altijd beloont, er is weinig spectaculairs te zien. Doch dat wordt ruimschoots goedgemaakt als we in het dennenbosje komen waar een gemengde reigerkolonie huist. Zowel blauwe reiger als kleine zilverreiger hebben er hun nesten, we horen de jonge blauwe reigers roepen. Het is een prachtig zicht om van onderaan beide reigersoorten te zien vliegen tussen de bomen door. De vleugels van de overvliegende kleine zilverreigers lijken wel licht te geven in de zon. Een indrukwekkende afsluiter!
Nog even doorstappen naar de Braakmanhoeve waar de auto’s staan en we keren – om te beëindigen met een gemeenplaats – moe maar voldaan terug naar huis.

Op de vogellijst zijn 94 soorten aangekruist. Van een vogeldag gesproken !


soortenlijst

Aalscholver, Bergeend, Blauwe reiger, Boerenzwaluw, Bontbekplevier, Boomvalk, Bosrietzanger, Braamsluiper, Brandgans, Bruine kiekendief, Buizerd, Canadese gans, Dodaars, Dwergstern, Ekster, Fazant, Fuut, Gaai, Gele kwikstaart, Geoorde fuut, Gierzwaluw, Grasmus,Graspieper, Grauwe gans, Groene specht, Groenpootruiter, Grote bonte specht, Grote stern, Grutto, Heggenmus, Holenduif, Houtduif, Huismus, Huiszwaluw, Kauw, Kemphaan, Kievit, Kleine karekiet, Kleine mantelmeeuw, Kleine plevier, Kleine zilverreiger, Kluut, Kneu, Knobbelzwaan, Koekoek, Kokmeeuw, Koolmees, Krakeend, Kuifeend, Lepelaar, Meerkoet, Merel, Nijlgans, Oeverloper, Oeverzwaluw, Patrijs, Pimpelmees, Putter, Rietgors, Roodborsttapuit, Rosse grutto, Scholekster, Slechtvalk, Slobeend, Sperwer, Spreeuw, Staartmees, Steenloper, Tjiftjaf, Torenvalk, Tuinfluiter, Tureluur, Turkse tortel, Veldleeuwerik, Vink, Visdief, Waterhoen, Wilde eend, Winterkoning, Wintertaling, Witte kwikstaart, Wulp, Zanglijster, Zilvermeeuw, Zomertaling, Zwarte Kraai, Zwartkop, Zwartkopmeeuw, Boomkruiper, Rietzanger, Spotvogel, Sneeuwgans, Indische gans.  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post278
Volgende »