Vogelwerkgroep Ardea

Vogelwerkgroep Ardea

Onze vereniging

ARDEA is de Natuurpunt-vogelwerkgroep in de regio Antwerpen-zuid. In de gemeenten en districten Hove, Edegem, Wilrijk, Hoboken en Antwerpen-Kiel werken wij aan een betere kennis en bescherming van wilde vogels.
We organiseren onderzoek, excursies, cursussen en infomomenten rond vogels, waarbij iedereen welkom is. Om zeldzame broedvogels zoals gierzwaluwen, uilen en roofvogels meer kansen te geven, zetten we nestkastprojecten op.
We werken nauw samen met de Natuurpuntafdelingen Hobokense Polder en Zuidrand Antwerpen.
Zin om mee te doen?
Contacteer ons per e-mail naar ardea@hobokensepolder.be
Raadpleeg onze blog of volg de Ardea-FB-pagina! Bezoek ook onze website.
Een korte handleiding over het gebruik van de blog vind je hier.

Update slechtvalken CKK

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 25 mrt, 2019 23:33:35
Begin dit jaar installeerde ik samen met Eddie een klein cameraatje in de nestkast.
Met een kabeltje dat tot in de koepel loopt en aan een smartphone kan gekoppeld worden is het mogelijk om een kijkje in de nestkast te nemen zonder de valken te storen.


Dit is wat ik vanmorgen kon zien ;


Zondag had ik al een vermoede dat het eerst ei gelegd was en dat bleek dus te kloppen. Het vrouwtje was heel de dag lethargisch en kreeg 2x een prooi van het mannetje. Ze kroop ook voor 1,5u in de kast daarna zat ze weer een hele tijd buiten.

Benieuwd hoeveel er nog gaan komen. Blijf het hier volgen.


  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post733

Update slechtvalken CKK

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 14 mrt, 2019 21:03:36
Nog maar eens een update.

Sinds het vorig bericht over de paringen met mannetje K/P is er weer vanalles gebeurd.
Van 3 tem 8 maart heb ik dagelijks paringen gezien tussen K/P en het nieuwe vrouwtje, soms meerdere keren per dag. In deze week was er ook soms een 3de valk die aanvallen deed naar K/P maar ik kon deze spijtig genoeg nooit in beeld krijgen.

8 maart was een dag die ik niet snel zal vergeten ik zag toen verspreid over de hele dag maar liefst 7 !! verschillende slechtvalken aan de kerk.

's morgens zag ik 3 paringen tussen K/P en het vrouwtje.
's middags was het vrouwtje een duif aan het eten en zat man D/1 ernaast, hij leek te azen op haar prooi. Na de middag was K/P er weer even maar was er ook een 2KJ aan het rondvliegen. Iets later verscheen T/6 aan de kerk en waren er 2 andere 2KJ's, een mannetje en een vrouwtje. T/6 leek samen met het nieuwe vrouwtje deze 2KJ's weg te jagen. Tijdens dit alles geen spoor van K/P die we na al die paringen toch als haar partner zouden beschouwen. ( Kunt u nog volgen ? smiley )

Sinds deze dag heb ik K/P niet meer aan de kerk gezien en lijkt zijn plaats te zijn ingenomen door T/6. T/6 is het mannetje dat we in januari met de camera aan de nestkast konden zien baltsen maar later verdween.


Ook zag ik al enkele paringen tussen hen.


Hun territorium wordt feller verdedigd dan voorheen, deze week zag ik al een buizerd, zilvermeeuw en weer een 2KJ slechtvalk worden verjaagd. Ik zag ze ook al samen jagen achter duiven. Er wordt regelmatig in de nestkast gekropen zowel door het mannetje als het vrouwtje (nog geen eieren daarvoor duren hun bezoekjes nog te kort). Lijkt mij allemaal positief. Sommige gevestigde koppels hebben al eieren (Agfa Gevaert bijvoorbeeld). Nieuwe koppels doen er wat langer over. Vorig jaar werd hier begin april begonnen met broeden.

PS:
Sommige mensen zijn blijkbaar niet mee met de afkortingen ;

T/6 K/P enz. zijn de combinaties van de kleurringen die sommige valken dragen.


2KJ duidt op 2de kalenderjaar. Dit zijn jonge valken die vorig jaar geboren zijn.

  • Reacties(1)//ardea.hobokensepolder.be/#post729

Parende slechtvalken CKK

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 03 mrt, 2019 17:58:15
Dit weekend 4 maal een paring gezien op de CKK ! Ook een aantal mislukte pogingen. Het is zoiezo al een balanceernummer en de wind maakte het er niet makkelijker op. Het mannetje prefereert toch duidelijk om op het vrouwtje te landen met de wind op kop.

Het mannetje is dus K/P die ik vorig weekend ook zag paren met het wijfje van Umicore.


Vandaag was er ook even commotie toen een 3de valk aan de kerk verscheen. Ons vrouwtje dook luid roepend in de kast. Terwijl het mannetje en een onbekend vrouwtje even rondvlogen. Op het eerste zicht lijkt het niet het vrouwtje van Umicore te zijn geweest maar de foto is te onduidelijk om dit met zekerheid te zeggen.


Dit alles duurde maar een paar minuten en bijna direct erna werd er weer gepaard boven op het kruis.


Vandaag waren beide valken ook bijna de hele dag samen aanwezig. Het wordt afwachten hoe het dit jaar zal uitdraaien. Kan K/P 2 vrouwen "onderhouden" of kiest hij voor Umicore of de CKK ?

Bigamie bij slechtvalken, een interessant en redelijk uniek gegeven.

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post723

Eerste ei bij Agfa

SlechtvalkprojectGeplaatst door Marc Hofman 25 feb, 2019 09:56:09
En we zijn weer vertrokken!

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post721

Slechtvalken Umicore

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 25 feb, 2019 02:06:48

Dit weekend mezelf erop toegelegd om te achterhalen welke valken er resideren op de schouw van Umicore. En vooral om te kijken of het mannetje K/P dat vorig jaar paarde met P/1 op de CKK en dit jaar ook sporadisch op de kerk zit er geen 2de partner op na houdt.

Zaterdagochtend eerst langs de CKK gereden en daar zaten 2 valken, een man op het kruis en het nieuw vrouwtje op een hoek. Doorgereden naar Umicore en daar aangekomen zat er een vrouw voor de nestkast en een man bovenop de ring. Tussen deze 2 waarnemingen zat een uur tijd.

Na langdurig observeren begon de man z'n veren te verzorgen en was uiteindelijk de ring zichtbaar. De man was zoals ik sinds vorig jaar al vermoede (vreesde) dus inderdaad K/P.


Zondagmorgen eerst langs de CKK daar zat het vrouwtje op het kruis, geen man gezien. Direct door naar Umicore en daar kwam ik toe terwijl het koppel aan het paren was. Gedurende de ochtend heb ik daar 3 paringen gezien. Telkens gebeurde dit op de "watertoren", de schouw die NO van de grootste schouw staat.


Het vrouwtje is ook dubbel geringd. Ik heb m'n best gedaan om de kleurring af te lezen maar deze was te vuil om er iets van te maken. Ook zijn de afstanden hier veel groter dan op andere plekken. Ik zal in de toekomst nog eens een poging wagen. Al de foto's in dit verslag zijn trouwens gedigiscoped door een telescoop met extender (100x) + de digitale zoom van m'n smartphone.


Eigenlijk had ik al veel eerder hier eens moeten gaan observeren. Ten slotte ligt deze kast ook in ons werkingsgebied en had dit vorig jaar veel verduidelijkt. Het territorium van K/P is dus groter dan gedacht. Umicore is wel duidelijk z'n geprefereerde plek denk ik. Het vrouwtje op de CKK was vorig jaar duidelijk bijzaak.

Onderstaand kaartje toont de theoretische territoria (5 km diameter volgens slechtvalkwerkgroep Nederland). Het territorium rond Umicore is dus groter of ligt eigenlijk meer NO.


Het feit dat P/1 vorig jaar volledig zelfstandig 3 jongen groot kreeg mag een wonder heten. Benieuwd wat er dit jaar zal gebeuren met het nieuwe vrouwtje op de CKK.

Stiekem hoop ik dat er een ander mannetje een territorium kan claimen rond de kerk maar omdat ik sinds januari 2018 al 7 verschillende mannetjes heb gezien lijkt K/P z'n territorium goed te kunnen verdedigen.

Spannender dan de gemiddelde vlaamse soap smiley

  • Reacties(3)//ardea.hobokensepolder.be/#post720

Update slechtvalken CKK

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 17 feb, 2019 18:44:42
Met het goede weer van de voorbije dagen was het te verwachten dat er activiteit van de slechtvalken zou zijn. Ben sinds vorig weekend dan ook dagelijks gaan observeren. Hieronder mijn relaas ;

Zondag 10 febr. zag ik 's morgens een man (schijn)aanvallen doen naar het nieuwe vrouwtje. In de namiddag zat er een man op de rand van de koepel en het vrouwtje zat voor de nestbak. Het mannetje keek duidelijk naar het vrouwtje en ik had de indruk dat zij niet op haar gemak was. Bij nader inzicht bleek de man K/P te zijn, de man van vorig jaar die toen niet meehielp tijdens het broedseizoen.2 dagen later zag ik een andere man aan de kerk die samen met het vrouwtje rondvloog. In tegenstelling tot de interactie met K/P op zondag leek me dit eerder een positieve interactie. Deze man had een witte kleurring met zwart D/1.Donderdag zag ik terug K/P die duidelijk het vrouwtje achtervolgde, zij dook direct de kast in en hij vloog weg naar ZW.Eerder die morgen vond ik ook een 2 KJ die op de blauwe Silvertop zat. Het duurde een tijd voor ik kon vaststellen dat het geen van "onze" jongen was want deze had enkel rechts een wetenschappelijke ring.Vandaag voor de beheerswerken in de Hobokense Polder even gestopt aan de kerk en daar zat het nieuw vrouwtje op een spot. Na de beheerswerken een paar uur gaan posten aan de CKK en nu 2 valken ter plaatse. Vrouw zat op het kruis, man afwisselend op de hoeken en ook even in de nestbak. Deze keer was het man wit met zwart T/6. De man waar ik het in voorgaande berichten al over had.Later kwam het vrouwtje aanvliegen achtervolgd door K/P en weer dook zij direct in de nestbak en hij vloog weer weg naar ZW.


Conclusie ; Het nieuwe vrouwtje lijkt nog niet echt een partner te hebben. Het gedrag van het mannetje van vorig jaar (K/P) is wel vreemd. Hij lijkt het vrouwtje weg te jagen waardoor zij zich lijkt te verstoppen in de kast. Hij vliegt steeds weg naar ZW net zoals vorig jaar. Zou het kunnen dat dit het mannetje van Umicore is ? Zou het kunnen dat hij vorig jaar vreemd ging met ons vrouwtje P/1 en daardoor geen hulp bood tijdens het broedseizoen ?

Over de valken van Umicore is ons nog steeds niets bekend. Misschien eens een idee om deze valken trachten te identificeren. Het zou me niets verbazen moest het mannetje daar K/P zijn.

Tot hiertoe heb ik ook nog geen interactie tussen de verschillende mannetjes gezien, enkel tussen het nieuwe vrouwtje en de 3 mannetjes.

Word vervolgd

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post718

Dode slechtvalk

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 30 jan, 2019 16:26:37
Na het positieve nieuws in het vorig bericht dan nu een domper.

Vanmiddag werd ik door Luc verwittigd dat de werfleider van de kielparktorens een dode slechtvalk had gevonden in hun werf.

Ben direct gaan kijken en het bleek om het jong mannetje E:N te gaan dat vorige lente op de CKK was geboren. Hij is gevonden op de 16e verdieping aan de traphal van kielparktoren 1 die nu volledig ontmanteld is. Hij kan er maximaal 3 weken gelegen hebben volgens de werfleider.


Hij was in verregaande staat van ontbinding dus moeilijk te zeggen wat de doodsoorzaak is. Het bizarre was wel dat hij nog een duivenschedel in z'n rechter klauw vast had.


Ik ga hier dan ook even speculeren over de doodsoorzaak :

- Is hij gestorven van ontbering en was dit z'n laatste prooi ?

- Is hij gestorven van ontbering omdat z'n klauw vast zat in deze schedel ? één van z'n nagels zat diep in de schedel door het gat van het oog. Ik kreeg hem er wel uit maar misschien zat deze effectief vast waardoor hij niet meer efficient kon jagen.

- Is hij gestorven door een vergiftigde prooi ?
Roofvogels die een vergiftigde prooi eten vallen soms ter plaatse dood. Is dit de reden dat hij nog een duivenkop vast heeft ? Ik mag er niet aan denken dat dit de reden zou zijn.

- Heeft z'n dood iets te maken met de komst van het nieuwe koppel ?

De cijfers variëren maar een heel groot deel van de juvenielen haalt het eerste levensjaar niet. Spijtig. Dit was ook het jong dat het langst in de buurt bleef rondhangen. onderstaande foto van 19 okt was de laatste keer dat ik hem zag.  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post714

Update slechtvalken CKK + filmpjes

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 30 jan, 2019 15:45:56
Vanmorgen ben ik samen met Eddie nog een laatste controle gaan doen voordat het broedseizoen begint. De geheugenkaart en batterijen van de wildcamera zijn vervangen en er is een klein cameraatje geïnstalleerd waardoor er vanuit de toren in de nestbak kan gekeken worden zonder de valken te storen.

Hieronder de highlights die de voorbije 2 maanden gefilmd zijn :

laatste beelden van vrouw P/1

nieuwe ongeringde vrouw inspecteert de kast

nieuw vrouwtje in de sneeuw

samen met man T/6

nieuwe vrouw baltsend met T/6


Benieuwd hoe dit verder gaat.


  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post713

Love is in the air

SlechtvalkprojectGeplaatst door Marc Hofman 27 jan, 2019 23:22:36

Het slechtvalkenkoppel van Agfa-Gevaert bezoekt weer regelmatig de nestkast op de schoorsteen. Zoals vorig jaar het geringde mannetje "C7" en het ongeringde vrouwtje. Ze vertonen al af en toe baltsgedrag.

  • Reacties(0)//ardea.hobokensepolder.be/#post712

Update slechtvalken CKK

SlechtvalkprojectGeplaatst door Maarten Mortier 16 jan, 2019 12:33:39
Een update met veel vraagtekens.

Na het voorbije geslaagde broedseizoen zou je verwachten dat ons koppel slechtvalken gewoon ter plaatse blijft. Vorige winter bleef P/1 heel de winter in de buurt van de kerk. Dit jaar is dit niet het geval.

Een maand lang (4/12/18 - 4/01/19) is er door mezelf en de omwonenden geen enkele slechtvalk meer gezien aan de kerk. Sinds het begin van dit jaar zie ik weer regelmatig slechtvalken aan de CKK. Dit zijn echter geen valken van ons koppel.

Er zit regelmatig een volwassen vrouwtje, spijtig genoeg is ze niet geringd dus het is gissen waar ze vandaan komt en hoe oud ze is. Ik herken ze aan de tekening op de borst en aan de bruine waas op haar voorhoofd en wenkbrauwen. Ik heb ze ook al eens in de nestkast zien kruipen.


Af en toe zie ik er ook een mannetje en vandaag kon ik vaststellen dat het het mannetje is waar ik het in de vorige update over had nl. het exemplaar met de witte ring met zwarte tekens T/6. Ik heb nog steeds geen gegevens van hem maar hij is alleszins geboren in 2017.


Het mannetje vloog vanmorgen een hele tijd rond de kerk terwijl het vrouwtje naast de nestkast zat en naar hem riep. Later zaten ze samen op de toren.


Wordt dit het nieuwe koppel dat hier zal resideren of komt het oude koppel toch nog terug ? Of zijn er nog andere rivalen voor deze stek ?
Het beloofd weer een interessant voorjaar te worden.

  • Reacties(1)//ardea.hobokensepolder.be/#post707
Volgende »